Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Βράβευση του δήμου Αγρινίου στην Ιταλία για τις δράσεις προώθησης της ελαιοκομίας "έλαία"


Παρουσία στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας βραβεύτηκε ο Δήμος Αγρινίου για το έργο που  επιτελεί μέσω των εκδηλώσεων  λαία” σε  ειδική εκδήλωση στη Ρώμη.
Το διεθνές βραβείο Ranieri Filo dellaTorre παρέλαβε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  από την πρόεδρο του  Συνεταιρισμού Γυναικών Ελαιολάδου ‘Pandolea’  κ Loriana Abbruzzetti για τη συμβολή και την προσφορά  του Δήμου Αγρινίου στη μετάδοση της τεχνογνωσίας και του καθοριστικού ρόλου  της καλλιέργειας της ελιάς.
Ο δήμαρχος Αγρινίου ευχαρίστησε για την τιμή και αναφέρθηκε στην προσπάθεια  που καταβάλλει ο Δήμος για την ενημέρωση αλλά και την ανάδειξη του εκλεκτού προϊόντος: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Αγρίνιο το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως τιμώμενη πόλη της διοργάνωσης.
Με ξεχωριστή χαρά  παραλαμβάνω το  διεθνές βραβείο στο όνομα ενός σπουδαίου Ιταλού, του οποίου η σοφία, η αποφασιστικότητα και το πάθος  παραμένουν διαχρονικά σύμβολα όλων αυτών που πρεσβεύουν την αξία της καλλιέργειας της ελιάς. Στο Δήμο Αγρινίου κάναμε την ελιά πρωταγωνιστή μιας σειράς εκδηλώσεων με τον όρο «ἐλαία». 
Διοργανώσαμε  επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση, την προβολή και την προώθηση των προϊόντων της ελιάς.
Στόχος μας η διασύνδεσή της, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.
Θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου στον Δήμο Αγρινίου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, για το σπουδαίο έργο τους. Έχουμε ανάγκη από εμπνευσμένους και δημιουργικούς ανθρώπους. Το βραβείο αντανακλά στην    προσπάθεια  που κάνουν για την ανάδειξη του εκλεκτού προϊόντος μας».
Ο Γιώργος Παπαναστασίου προσέφερε στην κ Loriana Abbruzzetti αντίγραφο του έργου του Αγρινιώτη ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή “κλαδάκι ελιάς” και παρέλαβε  έργο της υδατογράφου Luisa Grifoni della Valle που απεικονίζει έναν ελαιώνα της Τοσκάνης.
Η κ. Αbbruzzetti ευχαρίστησε την ελληνική αποστολή και επαίνεσε τον Δήμο Αγρινίου  για τη συνολική προσπάθεια και τις δράσεις που υλοποιεί για την προώθηση της τοπικής οικονομίας μέσω της προβολής της καλλιέργειας της ελιάς. Αναφέρθηκε στην καλή σχέση  με τα επιστημονικά στελέχη του Δήμου αλλά  και την μελλοντική συνεργασία.
Παρόντες στην εκδήλωση o Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Σπύρος Φλώρος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής  ο οποίος  αναγνώρισε τις προσπάθειες του Δήμου  και των υπηρεσιών του αφενός μεν στην ενημέρωση των παραγωγών ελιάς και ελαιολάδου στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας αλλά και στη διεθνοποίηση της ποιότητας του εξαιρετικούς προϊόντος που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία. 


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ο οποίος και εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση βράβευσης από την διευθύντρια του εργοστασίου επεξεργασίας ελαιών κ. Ακριβή Κούκη, αφού συνεχάρη θερμά τον Δήμαρχο και όλα τα στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το εξαιρετικό έργο τους «ελαία», επεσήμανε ότι ο θεσμός αποκτά πλέον τη διάσταση που αρμόζει στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που «μας υποχρεώνει όλους να εργαστούμε ακόμη πιο συστηματικά και συντονισμένα, ώστε η ιερή ελιά να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τον πολιτισμό και την οικονομία που θέλουμε και που μας αξίζει».
Τιμητικό βραβείο αποδόθηκε στην κ. Μαγδαληνή Ράππου ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.