Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Υποσχέσεις της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για ενίσχυση των διωκτικών δυνάμεων στο Αιτωλικό

Προχθές έγινε στην Αθήνα συνάντηση του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου και εκπροσώπων της κίνησης πολιτών του Αιτωλικού, με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημ. Αναγνωστάκη, τον Υπ/γό της ΕΛ.ΑΣ. Αρ. Ανδρικόπουλο, τον Επιτελάρχη Μιχ. Καραμαλάκη και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντ. Μπάκα. Εκ μέρους της Κίνησης πολιτών του Αιτωλικού, συμμετείχαν οι κ.κ. Απ. Μπλίκας, Αρ. Γαλάνης και η πρόεδρος του συλλόγου Αιτωλικιωτών Αττικής Μάγδα Βελτσίστα. Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Παν. Σταράμος και Σπ. Ψιλογιάννης.

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία από την αύξηση της παραβατικότητας η οποία αποδίδεται σε μέλη της τοπικής κοινότητας των ΡΟΜΑ, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, οι αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του Αιτωλικού, παρέδωσαν υπόμνημα αιτημάτων για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή αλλά και για περαιτέρω δράσεις αποκατάστασης της νομιμότητας, ενώ έλαβαν δεσμεύσεις από τόσο από τον κ. Δημ. Αναγνωστάκη όσο και από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για ικανοποίηση σειράς αιτημάτων (όπως αυτά υποβλήθηκαν στο σχετικό υπόμνημα), όπως η άμεση τοποθέτηση Διοικητή και Υποδιοικητή στο Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, η μετακίνηση επιπλέον μόνιμου προσωπικού, η επιτήρηση από ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. σε τακτά χρονικά διαστήματα των σημείων εντός και εγγύτατα των οικισμών όπου διαβιούν παραβατικά μέλη της κοινότητας των ΡΟΜΑ και η μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης (περιπολικού) στην ίδια περιοχή. Συντονιστής δε του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης των αυξημένων περιστατικών παραβατικότητας, αναλαμβάνει ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Α. Μπάκας.

Στο υπόμνημα το οποίο παραδόθηκε από τον Νίκο Καραπάνο στον κ. Δημ. Αναγνωστάκη, περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις και μέτρα που στόχο έχουν την πρόληψη και αποτροπή από παραβατικές πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει η εφαρμογή της νομοθεσίας για την υποχρεωτική εκπαίδευση, τον αυστηρό έλεγχο και την ταυτοποίηση φορολογικών στοιχείων, την αναθεώρηση της χορήγησης οικονομικών παροχών σε περίπτωση διαπιστωμένης παραβατικότητας ειδικά δε όταν αυτή προέρχεται από πλημμελή επιτήρηση ανηλίκων.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σημειώνει ότι «Αισιοδοξούμε ότι η πολιτεία θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας για οριστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που ταλανίζει την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια. Ο διάλογος με τους εκπροσώπους του Υπουργείου υπήρξε παραγωγικός. Αναμένουμε άμεσα τα αποτελέσματά του».