Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Μίνως Κυριακού: Αυτοδημιούργητος και χωρίς διαπλοκή

Η ζωή και ο βίος του ανθρώπου που έφυγε από την ζωή την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών - Από το μηδέν και στηριζόμενος μόνο στις δικές του δυνάμεις, έχτισε μια αυτοκρατορία - Η κυριαρχία στα μίντια και η εξάπλωση σε 20 χώρες, η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Στη ζωή των οικογενειών παίζονται περίεργα παιχνίδια. Ικανά μερικές φορές να σφραγίσουν αιφνίδιες μεταπτώσεις από την χαρά του ξεφαντώματος στην οδυνηρά ανείπωτη θλίψη. Ο Μίνως Κυριακού έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια, μια μέρα μετά τη τελετή του γάμου του γιου του Θοδωρή με τη Δήμητρα Μπιθαρά, ενώ ένα 24ώρο πριν είχε προηγηθεί, η βάπτιση της θυγατέρας του νιόπαντρου ζεύγους και νεότερης εγγονής του. Η καρδιά του ευτυχή πατέρα και παππού, ο οποίος παραβρέθηκε στα δυο χαρμόσυνα γεγονότα στο εξοχικό κτήμα του στον Άγιο Αιμιλιανό νότια από το Πόρτο Χέλι, δεν άντεξε. Άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Κυριακής βυθίζοντας στο πένθος τα παιδιά του Ξενοφώντα, Αθηνά και Θοδωρή καθώς και ορφανή να θρηνεί το δεύτερο πατέρα της η οικογένεια που δημιούργησε στον ΑΝΤ1.

Έξυπνος, διορατικός, κοινωνικά ευαίσθητος και έντιμος άνθρωπος ο Μίνωας Κυριακού μεγαλούργησε στις συχνότητες των ιδιωτικών καναλιών με τον ίδιο ζήλο που του χάρισε περίλαμπρες επιτυχίες στις θάλασσες που διαπλέει ο ελληνικός εφοπλισμός. Ίδρυσε δεκάδες επιχειρήσεις και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και ανέλαβε φιλανθρωπικές του πρωτοβουλίες προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ειδικά μέσα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Διένυσε με έμπνευση, τόλμη και επιμονή μια καθοριστική περίοδο για την εξέλιξη των τηλεοπτικών ΜΜΕ και υπηρέτησε με σεβασμό και σεμνότητα το δημόσιο βίο της χώρας.

Από οικογένεια που έχει δραστηριοποιηθεί στον εφοπλισμό πάνω από τρεις γενιές, ο ανήσυχος και οξύνους Μίνωας Κυριακού παίρνει μόλις στα 17 του χρόνια την πατρογονική επιχειρηματική σκυτάλη μιας ναυτιλιακής εταιρείας που ιδρύθηκε με μόνο περιουσιακό στοιχείο μια λάντζα, τις πρώτες δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821. Ο συνονόματος παππούς του τη δρομολόγησε σε επαγγελματική βάση πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ενώ ο πατέρας του Ξενοφών, που εργάσθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα πολωνικά ναυπηγεία του Γκντάνσκ, του μετέδωσε το μεράκι της ναυπήγησης πλοίων. Έτσι κι αλλιώς μεταπολεμικά δεν είχε μείνει και τίποτε άλλο να του κληροδοτήσει. Οι περιουσίες είχαν εξαϋλωθεί. Όλα έπρεπε να δημιουργηθούν και να επινοηθούν από την αρχή. Με μοναδικό όπλο το κύρος του ονόματος, τις αρχές και τα ιδανικά του Μίνωα Κυριακού. Και βέβαια την ευφυΐα του.

Ο πατέρας του καταγόταν από τα Μέθανα από οικογένεια με βενιζελικές καταβολές, ενώ ένα από τα αδέλφια του πολέμησε στον εμφύλιο της Ισπανίας, ακολουθώντας τη μοίρα των ηττημένων Δημοκρατικών μαχητών στην ευρωπαϊκή διασπορά τους ως το μετέπειτα ανατολικό μπλοκ. Χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Μίνως Κυριακού -πολύ πριν η ριζοσπαστική αριστερά βάλλει κατά του τηλεοπτικού σταθμού του για φτηνή εναντίον της προπαγάνδα, απαιτώντας την παρέμβαση εισαγγελέα- είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του ότι «εγώ δεν θεωρώ δεξιό τον εαυτό μου. Ποτέ δεν υπήρξα δεξιός. Μέσα μου έχω πολλά αριστερά στοιχεία, από αυτά όμως που στην Αριστερά δεν ευδοκίμησαν ποτέ, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη».

Η υδραίικης καταγωγής μητέρα του Αθηνά Ρεβίδου ήταν από τον Πόρο και από το δικό της σόι ο Μίνωας αντλεί την καταγωγή του από ιστορικά σπουδαίους πολιτικούς προγόνους. Ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του '21 και πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει οκτώ φορές πρωθυπουργός της χώρας. Πρόγονος του ήταν και ο γεννημένος στον Πόρο Αλέξανδρος Κορυζής, ο πρωθυπουργός του δεύτερου έμμεσου «Όχι» στους κατακτητές κατά την περίοδο 1940-1941, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Γεννημένος στο Πόρο το 1942 με το όνομά Μηνάς, αλλά που όλοι τον γνωρίζουν και τον αποκαλούν Μίνωα, σπουδάζει σε Γαλλία και Ελβετία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα ιδρύει το 1965, μόλις στα 23 του χρόνια τη ναυτιλιακή εταιρεία Athenian Tankers Inc με έναν στόλο 4 υπερδεξαμενόπλοιων. Το 1976, δημιουργεί δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc. ενώ από το 1981 ο στόλος του αριθμεί 16 πλοία που μεταφέρουν ειδικά χημικά φορτία και βρώσιμα έλαια. Παράλληλα με τις θαλάσσιες μεταφορές με τα πλοία του, που φέρουν σημαία των νησιών Marshall, ο Μίνωας Κυριακού επενδύει στην εμπορία με την συμμετοχή του σε φυτείες καρύδας και φοίνικες στην Ινδία και τις Φιλιππίνες. Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και την αρχή του νέου αιώνα οι εταιρείες του Athean Sea Carries και Athenian Tankers συμμετέχουν σε μεγάλα επιχειρηματικά ντιλς αγορών, προσοδοφόρων μεταπωλήσεων και χτισίματος νέων πλοίων άξιας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οταν το 2004 μετά από αλλεπάλληλες εκποιήσεις ιδιόκτητων πλοίων θεωρείται διεθνώς ότι αποσύρεται από την ναυτιλία, επανέρχεται δυο χρόνια αργότερα με μια θεματική κίνηση στη σκακιέρα των παγκόσμιων ναύλων. Η επιστροφή του έμπειρου εφοπλιστή σηματοδοτείται με τη ναυπήγηση στα ναυπηγεία Hyundai τεσσάρων σούπερ τάνκερ VLCC μεταφορικής ικανότητας το καθένα 310.000 τόνων, που κοστίζει έκαστο 127 εκατ. δολάρια. Οι παραδόσεις των παραγγελιών της Athenian Sea Carriers ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2010 με το «Athenian Victory» στη συνέχεια παραλαμβάνονται τον Μάρτιο του 2010, το «Athenian Success» και το «Athenian Harmony» ενώ στις αρχές του 2011 τα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία παραδίδουν το τέταρτο υπερδεξαμενοπλοίων «Athenian Glory». Τότε στη παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα γίνεται λόγος για «ολική επαναφορά» του Μίνωα Κυριακού στη ναυπήγηση πλοίων. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έφυγε από το ναυτιλιακό χώρο. Αν και ήδη έχει κάνει άνοιγμα προς τα media από τα τέλη της δεκαετίας του '80, παραμένει πάντα ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής και ένα ανήσυχο, πρωτοπόρο επιχειρηματικό πνεύμα που κινητοποιείται στην ανίχνευση νέων ευκαιριών. Ο στόχος του νεανικού στη όψη με σπινθηροβόλο βλέμμα, μετρημένου, χαμηλών τόνων και καλόγουστου Μίνωα Κυριακού είναι αδιαπραγμάτευτα σταθερός. Να ανοίγει με επιτυχία καινούργιους δρόμους. Και να τους επεκτείνει.

Χάρη στα αντανακλαστικά και την οξυδέρκεια του τοποθετείται έγκαιρα στα ΜΜΕ, το 1987, με την ίδρυση του ΑΝΤ1 FM. Δυο χρόνια αργότερα, με τη δημιουργία του ΑΝΤ1 TV που εξέπεμψε τις οθόνες την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1990, εγκαινιάζει το αντίπαλο δέος του καναλιού Mega, το οποίο είχε ξεκινήσει 40 ημέρες νωρίτερα. Στη μηντιακή αγορά είναι τότε σχεδόν άγνωστος. Η πλειονότητα νομίζει ότι είναι Κύπριος επιχειρηματίας, λόγω της παραμονής του στη μεγαλόνησο επί πολλά χρόνια, και τον καταχωρίζουν στους πλούσιους κοσμοπολίτες φίλους της εθνικής σταρ Αλικης Βουγιουκλάκη. Λίγοι γνωρίζουν την ισχυρή προσωπικότητα ενός πολιτισμένου ανθρώπου του οποίου η πληθωρική παρουσία αφήνει την «σφραγίδα» του παντού με ήθος και αξιοπρέπεια. Σύντομα η τηλεοπτική πιάτσα θα αναγνωρίσει στη στιβαρή φιγούρα του έναν από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης που έχει φθάσει στο νέο τοπίο για να συνεισφέρει στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό, την πολυφωνία, δίνοντας παράλληλα χώρο και σημασία στην ψυχαγωγία. Αν η επιτυχία του καναλιού μετριέται πέραν της επιρροής με ώρες και παραγωγές, τότε στα 27 χρόνια της λειτουργίας του έχει συνολικά παράξει πάνω από 220 τηλεοπτικές σειρές, περισσότερες από 150.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων και δουλειές για χιλιάδες εργαζόμενους.

Όσοι τον συναναστρέφονται εκείνη την άγουρη εποχή των ιδιωτικών καναλιών, τον ακούνε με απροσποίητη έκπληξη να τους τονίζει ότι ο ίδιος δεν έρχεται για να γίνει ένας απλός επενδυτής, καναλάρχης και ιδιοκτήτης ραδιοφώνου. Καταφθάνει για να δημιουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έναν πολυσχιδή μηντιακό όμιλο με παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και στις 5 ηπείρους. Έχει συναίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος να ακούγεται η φωνή αλλά και να προβάλλεται αξιόπιστα η θέα της Ελλάδας σε όλο το κόσμο. Με αυτό το όραμα χτίζει εκ θεμελίων συνεκτικούς αρμούς στο κανάλι . Η δομική του άρθρωση αργότερα θα ονομάζεται η οικογένεια του ΑΝΤ1. Με τον ίδιο στο ρόλο του τρυφερού, δίκαιου και συνάμα αυστηρού πατέρα - εργοδότη που θέτει τα όρια και σχεδιάζει τις προοπτικές της. Σήμερα ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, έχει απλώσει τις δραστηριότητές του πολύ πέρα από την Ελλάδα με τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες, επενδύσεις και συνεργασίες σε σε 12 κλάδους και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, σε μερικές εκ των οποίων εδραιώνει με σταθερά βήματα κυρίαρχη θέση, αλλά και σε ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία. Σύνολο, 20 χώρες. Με δυο λόγια σε όλο τον κόσμο.

Άνθρωπος έμπειρος, με διεθνείς παραστάσεις, γνώστης της αγοράς, εξαιτίας της πολυσχιδούς επιχειρηματικής δράσης του και της έντονης παρουσίας στα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα καθίσταται από νωρίς βασικός συνομιλητής μερίδας της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Σαφώς για τα πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα και λόμπι εξουσίας το ειδικό του βάρος μετριέται από την αστείρευτη οικονομική του επιφάνεια και το μεγάλο μηντιακό του εκτόπισμα. Κοινωνικός και προσηνής δεν αρνείται τις επαφές αλλά και δεν επιδιώκει μέσα από αυτές τις σχέσεις να αποκομίσει οφέλη. Έτσι κι αλλιώς δουλειές και εργολαβίες με το κράτος ουδέποτε είχε. Η δραστηριότητά του παραμένει αμιγώς στα ΜΜΕ και στη ναυτιλία και ποτέ δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στη διεκδίκηση ή ανάληψη δημόσιου έργου. Το προσωπικό του πάθος με τον αθλητισμό δεν γίνεται για προσωπική προβολή. Βάζει από τη τσέπη του και με το παραπάνω για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και για να διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2004 έως το 2009. Η δε ενεργή συμμετοχή του στη διοίκηση του ιστορικού Πανελληνίου ΓΣ γίνεται με ανιδιοτελή στόχο την οικονομική βοήθεια του αθλητικού συλλόγου στον οποίο υπήρξε στο παρελθόν αθλητής.

Σε ό,τι αφορά το κανάλι του, αυτό δεν συντηρείται αποκλειστικά με κρατική διαφήμιση, ούτε έχει αντλήσει καιροσκοπικά κεφάλαια από το Χρηματιστήριο, την εποχή της εκτόξευσής του. Συνετός διαχειριστής των οικονομικών, εξυπηρετεί κανονικά το δανεισμό του ενώ παρέχει γενναίες εξασφαλίσεις στις τράπεζες με τις καταθέσεις του και ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία του καναλιού του. Αναπόφευκτα δεν έχει ανάγκη πολιτικών διαμεσολαβήσεων και ως εκ τούτου τα Μέσα του ομίλου του ουδέποτε «χαρίζονται» σε πρόσωπα ή καταστάσεις. Η στάση του περιεχέι συμβολικά και ηθικά το χαρακτήρα της καθαρής και άμεσης «οχύρωσης» απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση, ήπια ή ασφυκτική. Και ταυτόχρονα μπορεί να μετατραπεί σε επιθετική έναντι σε κάθε υπόνοια για αναξιοπιστία και διαπλοκή, χειραγώγηση του κοινού ακόμη και για προπαγάνδα. Είχε μάθει καλά ο Μίνως Κυριακού από τα πρώτα του κιόλας βήματα να χαράζει τη κατάλληλη ρότα για το σωστό λιμάνι. Και αυτή τη παρακαταθήκη άφησε ως δοκιμασμένη διαδρομή στους απογόνους του.

Μίνως Κυριακού: Ο «Πρόεδρος της καρδιάς τους»…

Από τις αναρτήσεις των πρώην και νυν εργαζομένων του ΑΝΤ1 στα κοινωνικά δίκτυα αυτό που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι πως σε ό,τι αφορά τον Μίνωα Κυριακού, η διαφωνία που συνιστά το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής, εδώ απουσιάζει. Αντιθέτως όλες οι απόψεις συγκλίνουν σε ένα γενικό συμπέρασμα που ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφει την αίσθηση του κόσμου για έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιδιωτικής τηλεόρασης και όχι μόνο. Ένα συμπέρασμα το οποίο κάνει λόγο για ένα διορατικό, καινοτόμο, τολμηρό, πρωτοπόρο και πολυτάλαντο επικεφαλής. Και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνοδεύονται από αμέτρητες ευχαριστίες από εργαζομένους σε όλους τους τομείς, ακόμη κι από ανθρώπους που εδώ και χρόνια βρίσκονται πλέον σε άλλα κανάλια, αλλά και από ανθρώπους που πέρασαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα από τον σταθμό του Αμαρουσίου, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον ΑΝΤ1 οι ρεπόρτερ των media.

Ο Μίνως Κυριακού δεν ήταν ένας απλός ιδιοκτήτης. Δεν διοικούσε μία επιχείρηση από την οποία προσδοκούσε κέρδη και δύναμη. Δημιούργησε ένα κανάλι πρωτοποριακό το οποίο στο σύνολο της λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης πάντα χτυπούσε την πρωτιά με περιεχόμενο ιδιαίτερο και μία φιλοσοφία προγράμματος η οποία χαρακτηριζόταν από νέες ιδέες και επιμονή σε πλούτο περιεχομένου σε συνδυασμό με βασικές αξίες του πλουραλισμού. Ηταν το όνειρό του που γινόταν μέρα με την ημέρα, χρόνο με το χρόνο πραγματικότητα.

Τρία ήταν τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Πρώτον το γεγονός ότι ποτέ δεν σκέφτηκε απλά να δημιουργήσει ένα κανάλι το οποίο θα περιοριζόταν μόνο στην Ελλάδα αλλά ένα κανάλι που θα έθετε ως προτεραιότητα και την ελληνική ομογένεια γι αυτό και ο ΑΝΤ1 έφτανε ως την Αμερική, την Αυστραλία κι όπου αλλού υπήρχαν Ελληνες.

Δεύτερον, ο Μίνως Κυριακού ήταν ο μόνος που κατάφερε να συνδυάσει την ιδιωτική τηλεόραση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό στο βαθμό που το πέτυχε ο ίδιος.

Τρίτον, δίνοντας ουσιαστικά την σκυτάλη στον γιο του, κ. Θοδωρή Κυριακού τον ενέπνευσε να ενισχύσει το κανάλι και να γιγαντώσει τις δραστηριότητες του Ομίλου στα Βαλκάνια και σε πολλές άλλες χώρες επιβεβαιώνοντας το πόσο μεγάλη σημασία είχε για εκείνον και για την οικογένεια Κυριακού η επέκταση και σε άλλες χώρες.

Ο ΑΝΤ1 δεν ήταν ένα κανάλι, ήταν μία οικογένεια. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του αυτό έγινε σαφές όχι μόνο από το περιεχόμενο του προγράμματος που κατά κύριο λόγο ήταν ελληνικές σειρές, τηλεπαιχνίδια και ζωντανές εκπομπές αλλά κι από την στάση του Προέδρου του.

Ενός ανθρώπου που βρισκόταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στους διαδρόμους του καναλιού, συνομιλούσε με όλους, παρακολουθούσε τα πάντα, ήταν ενήμερος για κάθε λεπτομέρεια. Χρηματοδότησε γενναιόδωρα όλα όσα πίστεψε: προγράμματα, πρόσωπα, ιδέες. Εβαλε σφραγίδα υψηλής αισθητικής στην εικόνα του σταθμού και πάντα ήταν εκεί. Απαίτησε αντικειμενική ενημέρωση και την υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο.

Ηταν εκεί όταν τον χρειάστηκαν οι εργαζόμενοι για θέματα προσωπικά και υγείας, ήταν εκεί όταν κάποιος είχε ανάγκη. Η ματιά του ήταν παντού αλλά διακριτικά. Με κόσμιες παρατηρήσεις στα λάθη και απλόχερα μπράβο στην επιτυχία.

Διορατικός καθώς ήταν αποφάσισε πριν από έναν περίπου χρόνο να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο αφήνοντας χώρο στα παιδιά του να διοικήσουν τις εταιρείες του Ομίλου τις οποίες και τους μεταβίβασε. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών οι επισκέψεις του αραίωσαν και ουσιαστικά εμφανιζόταν πολύ σπάνια στο γραφείο του, το οποίο πάντα υπήρχε στο κτίριο και πάντα επισκεπτόταν και πραγματοποιούσε συσκέψεις με τα στελέχη του.

Ο ΑΝΤ1 ήταν δημιούργημά του και η μεγάλη του αγάπη. Ο ΑΝΤ1 θα είναι πάντα ταυτισμένος με εκείνον, τις επιλογές και την μεγαλοψυχία του. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η αρένα των κοινωνικών δικτύων η οποία στην περίπτωσή του μεταμορφώθηκε σε πεδίο έκφρασης ευχαριστιών και ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ανθρώπους της τηλεόρασης, για τον Πρόεδρο της καρδιάς τους…

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον «θεμελιωτή της ιδιωτικής τηλεόρασης» Μίνωα Κυριακού

Την ιδιαίτερη συμβολή του Μίνωα Κυριακού στην ενημέρωση και την πολυφωνία, αλλά και την αγάπη του για την χώρα, εξυμνούν στα αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους προς τον ιδρυτή του Ant1 που έφυγε από την ζωή την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μητσοτάκης: Μεγάλη η προσφορά του στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία

Ο Πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε πριν τη λύπη του για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού και επεσήμανε ότι ο ιδρυτής του ΑΝΤ1 συνεισέφερε σημαντικά στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα, αρχές και ιδανικά. Σημάδεψε με την πορεία του την επιχειρηματική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες.

Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στο χώρο της ναυτιλίας, προχώρησε στην ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού “ANT1”, συνεισφέροντας σημαντικά στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Νωρίτερα, με ανάρτηση του στο Twitter εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε: «Σπουδαίος άνθρωπος και μεγάλος πατριώτης. Θερμά Συλλυπητήρια».

Νίκος Παππάς, υπουργός ψηφιακής πολιτικής: "Διακεκριμένος επιχειρηματίας με μακρά & επιτυχημένη πορεία στη ναυτιλία & τα ΜΜΕ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μ. Κυριακού."

Σαμαράς: Υπήρξε πρωτοπόρος με ό,τι ασχολήθηκε

«Δημιουργικός, δυναμικός, εξαιρετικός επιχειρηματίας και οικογενειάρχης, ο Μίνως Κυριακού έφυγε ξαφνικά από κοντά μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού και πρόσθεσε: «Υπήρξε πρωτοπόρος με ό,τι ασχολήθηκε, από τη ναυτιλία έως και τα ΜΜΕ, αφήνοντας σε όλα την προσωπική του σφραγίδα. Η ίδρυση, δημιουργία και λειτουργία του ΑΝΤ1 από τον Μίνωα Κυριακού υπήρξε σταθμός για την ενημέρωση και ψυχαγωγία στη χώρα μας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση λόγω της ειλικρινούς και πολυετούς φιλίας μας εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Φώφη Γεννηματά: Θεμελιωτής της ιδιωτικής τηλεόρασης

Στην «ιδιαίτερη συμβολή» του Μίνωα Κυριακού «στην ενημέρωση και στην πολυφωνία» στάθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια «στην οικογένειά του, αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ΑΝΤ1».

«Θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου θλίψη για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ένας δραστήριος και καινοτόμος επιχειρηματίας στη Ναυτιλία και στα Μέσα Ενημέρωσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτέλεσε έναν από τους βασικούς θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη συμβολή στην ενημέρωση και στην πολυφωνία.Μα πάνω από όλα ήταν ένας ζεστός άνθρωπος, ένας στοργικός πατέρας, ένας καλός φίλος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ΑΝΤ1», ήταν η ανακοίνωσή της.

Ποτάμι: Άνθρωπος με αγάπη για τη χώρα

«Ο Μίνως Κυριακού πρωταγωνίστησε στην επιχειρηματική ζωή του τόπου και διέγραψε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ναυτιλίας και των ΜΜΕ. Άνθρωπος με αγάπη για τη χώρα, ανοιχτό πνεύμα και διάθεση προσφοράς άφησε σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Με την ίδρυση του ΑΝΤ1 συνέβαλε σημαντικά στην πλουραλιστική ενημέρωση στη χώρα. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην οικογένεια του ΑΝΤ1», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τον θάνατο του Μίνωα Κυριακού.

Λεβέντης: Αφήνει ένα σπουδαίο έργο και μια βαριά παρακαταθήκη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σε δήλωση του για τον θάνατο του Μίνωα Κυριακού σημείωσε: «Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Μίνωα Κυριακού. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ο εκλιπών υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στον επιχειρηματικό τομέα και είχε πολυσχιδή δραστηριότητα. Αφήνει ένα σπουδαίο έργο και μια βαριά παρακαταθήκη στα παιδιά του, ως συνεχιστές αυτής της επιτυχημένης πορείας».

 

Αναδημοσίευση από το protothema.gr