Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στην Αιτωλοακαρνανία προωθεί η κυβέρνηση

Για τα βήματα που πρόκειται να γίνουν ώστε να αρχίσουν ν’ αποτυπώνονται οι αλλαγές στο νέο χάρτης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ενημερώθηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, που συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και το Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου. Το δήμαρχο συνόδευαν μέλη της Επιτροπής για την Αυτονόμηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του δημάρχου, ο οποίος μετέφερε στην ηγεσία του ΥΠΠΕΘ την αγωνία των πολιτών του Μεσολογγίου για το τι μέλλει γενέσθαι –έπειτα και από την ενημερωτική εκδήλωση-συνάντηση διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2017 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι από τον ΓΓΔΒΜΝΓ- καθώς και την επιθυμία να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες που αφορούν στην περιοχή.

Ο δήμαρχος και τα μέλη της επιτροπής παρέθεσαν στον υπουργό αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και, ειδικότερα, αναφορικά με τη δράση του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το «καινούργιο» που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ΥΠΠΕΘ για τις αλλαγές στην Γ’/βάθμια εκπαίδευση θα πρέπει ν’ απαντά σε πραγματικές ανάγκες των εμπλεκόμενων περιοχών, βασιζόμενο σε αναπτυξιακή στρατηγική.

«Ο νέος ‘χάρτης’ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να έχει κριτήρια βιωσιμότητας και ακαδημαϊκότητας και όχι άλλου είδους κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά. «Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε κάτι σύγχρονο, που θ’ αντέξει στο χρόνο, και όχι να ‘ξαναζεστάνουμε’ κινήσεις του παρελθόντος… Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το γεωγραφικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνει ένα ίδρυμα που θα παρέχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση με επιστημονικό αντικείμενο και θα είναι οικονομικά εύρωστο και διοικητικά αυτοτελές. Για να μπορέσει να επιβιώσει θα πρέπει να διασυνδεθεί με ένα ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.

Προκειμένου να συνεχιστεί η συμμετοχική προσπάθεια διαβούλευσης που ξεκίνησε από την εκδήλωση στο Μεσολόγγι, προτάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να συσταθεί μια επιτροπή εκ μέρους του δήμου Μεσολογγίου η οποία θα συμμετέχει στην ομάδα εργασίας του ΥΠΠΕΘ και η οποία θα συνεισφέρει στις συζητήσεις ενώ, σε ορίζοντα ενός μηνός, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις και επισημάνσεις.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θερμό κλίμα, ενώ η δημοτική Αρχή συμφώνησε να πράξει τα απαραίτητα προκειμένου να συμβάλει κατά τρόπο θετικό στην επεξεργασία του σχεδίου για την Γ’/βάθμια εκπαίδευση και να προσκομίσει άμεσα τις προτάσεις της.

Σε δήλωση του για την συνάντηση ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος τονίζει: «Μεταφέραμε στον κ. Υπουργό το αίτημα του Δήμου αλλά και της τοπικής κοινωνίας για επαναλειτουργία του ΤΕΙ Μεσολογγίου, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις απόψεις και τα επιχειρήματα που το συνοδεύουν.

Ασφαλώς θα συμμετέχουμε σε κάθε διαδικασία γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου με τη σύσταση και συμμετοχή επιτροπής εργασίας, που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης. Η θέση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και της Συντονιστικής Επιτροπής αυτονόμησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση ίδρυσης αυτόνομου εκπαιδευτικού ιδρύματος».