Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Νέα ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τη μεθόδευση κλεισίματος της επιχείρησης

 

Με την παράθεση σειράς επιχειρημάτων οι εργαζόνενοι στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου σε ακακοίνωσή τους αντικρούουν, την μεθόδευση που είναι σε εξέλιξη, ώστε η επιχείρηση να τεθεί σε εκκαθάριση.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επαναφέρουν:

" Από τα δημοσιεύματα της 29/6/2017 τοπικής εφημερίδας, αντιλαμβανόμαστε ότι η ΔΕΥΑΜ θα είναι πολύ καιρό στο προσκήνιο και χρειάζεται να «καθαρίσουμε τα πιάτα μας» για να μην παρεξηγούμαστε.

Καταρχάς, εμείς δεν ξεκινήσαμε κανέναν πόλεμο και ούτε είχαμε ή έχουμε τέτοιο σκοπό. Αλίμονο εάν η λειτουργία μας περιορίζονταν σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι στα πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας που αφορούν στην ύδρευση και αποχέτευση.

Ο πόλεμος βολεύει αυτούς που προπηλάκησαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) το έργο και τις προσπάθειές μας σε μια πολύ δύσκολη εποχή με περικοπές μισθών, αδυναμία προσλήψεων, κληρονομιάς χρεών και προβλημάτων. Αυτούς που, απροκάλυπτα ομολογούσαν τον Σεπτέμβριο 2014 ότι ήρθαν για να κλείσουν τη ΔΕΥΑΜ και σήμερα έχουν ήδη εξασφαλίσει την κατά τα άλλα ειλημμένη απόφαση της δημοτικής αρχής που ανέθεσε μελέτη βιωσιμότητας, μόλις χθες, με διαδικασίες fast truck (πεταμένα λεφτά αφού έχουν ήδη αποφασίσει για το πόρισμα αυτής οι δημοτικοί σύμβουλοι Αιτωλικού και θα έρθει προς συζήτηση σε μόλις 10 ημέρες!!!). Ή μήπως θέλουν να πιστέψουμε ότι δεν έχουμε καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όλων των δημοτών αυτού του δήμου? Γιατί η ΔΕΥΑΜ δε θα κλείσει μόνο για το Αιτωλικό αλλά για όλο το Δήμο!!!

Όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν για να καταδείξουν το Αιτωλικό ως εξιλαστήριο θύμα δεν μπορούν να πείσουν, τουλάχιστον με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, εξού και ο αποπροσανατολισμός. Η ασυλία άλλους λόγους εξυπηρετούσε και ΔΕΝ πιστεύουμε ότι ο Αιτωλικιώτης ΔΕΝ είναι νοικοκύρης και ΔΕ θέλει να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Μάλλον παραπλανημένος είναι και θύμα αλλοτινών πολιτικών. Τουλάχιστον, αυτό καταμαρτυρούν αυτοί που έρχονται στη ΔΕΥΑΜ και αποκαλύπτουν την καλά στημένη πλεκτάνη εις βάρος τους. Και σας πληροφορούμε ότι ο αριθμός καθημερινά αυξάνεται παρά τις συνεχόμενες και παράνομες παροτρύνσεις για το αντίθετο.

Όσο για την δημόσια παραδοχή ότι για την ύδρευση παρακρατούσαν τα δημοτικά τέλη και κάτι ψιλά έμεναν στο τέλος για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς που έπρεπε βάσει νόμου, θεωρούμε υποχρέωση της Εισαγγελέως να αναζητήσει ευθύνες από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Αιτωλικού. Και ίσως χρειαστεί να ασκηθούν και ποινικές διώξεις, με πλούσιο κατηγορητήριο, σε βαθμό κακουργήματος, για όλους αυτούς που καπηλεύονταν το δημόσιο χρήμα για άλλους σκοπούς και δεν έκαναν ούτε τα απολύτως απαραίτητα για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία!!! Τα 700.000€ (σίγουρα είναι περισσότερα) που αναφέρονται στο δημοσίευμα, αφορούν τα αυτονόητα για την προστασία των υδροληψιών της ΔΚ, που όφειλε η ανύπαρκτη υπηρεσία ύδρευσης του Αιτωλικού να είχε ήδη κάνει από μόνη της, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Δ/νσης Υγείας αλλά και τους νόμους.

Υπενθυμίζουμε στους συμβούλους πως και τις δύο γεωτρήσεις στα Τσαγκριναίικα τις έθεσε σε λειτουργία η ΔΕΥΑΜ!!! Οι παροχές είναι μικρές για να καλύψουν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού και ο κίνδυνος υφαλμύρινσης είναι τεράστιος μιας και η θάλασσα είναι πολύ κοντά. Φανταστείτε, ότι στο ίδιο ποτήρι με τα δύο υπάρχοντα καλαμάκια, προσθέσαμε και τρίτο...Οπότε, συστήνουμε στους «ειδικούς» να μην κάνουν τέτοια σχόλια πάλι για λόγους εντυπωσιασμού. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: προβλήματα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται να γίνονται εργαλεία εξυπηρέτησης συμφερόντων!!!

Στην επίκληση της κακοδιαχείρισης μάλλον θα αναφέρεστε στην τοποθέτηση 1393 υδρομέτρων στην ΔΕ Οινιάδων όπου εγκαταστάθηκαν ή/και αντικαταστάθηκαν, ενώ ταυτοποιήθηκαν και τακτοποιήθηκαν συνολικά 4500 υδρόμετρα, αφού υπήρχαν εγκατεστημένα χωρίς όμως να έχουν ταυτοποιηθεί σε ποιόν ανήκαν, διότι έως τότε οι λογαριασμοί δεν εκδίδονταν με βάση την κατανάλωση, αλλά με πάγια κατανάλωση (!!!), στα 1445 υδρόμετρα που εγκαταστάθηκαν και αντικαταστάθηκαν στην ΔΕ Αιτωλικού και στις ενδείξεις που λαμβάνονται κανονικά και όχι εικονικά, στις 1946 βλάβες που δηλώθηκαν και εξυπηρετήθηκαν από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜ από το 2011 έως σήμερα στην ΔΕ Αιτωλικού και αντίστοιχα 576 στη ΔΕ Οινιάδων, στην χρήση αυτοκινήτων-κινούμενων βομβών που δεν τα αντικαθιστούμε για λόγους οικονομίας (μέχρι να θρηνήσουμε κάποιο θύμα?), στη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων μας για υπηρεσιακούς λόγους χωρίς χλμ αποζημίωση και πολλές φορές με δική μας βενζίνη, ενώ μας περισσεύει όχημα και το παραχωρούμε για τις ανάγκες του δήμου, για τις υπερωρίες που ξεπερνάνε το προβλεπόμενο όριο από το νόμο και δεν τις πληρωνόμαστε, για την «πλάτη» που βάλαμε όλοι μας και τώρα μας γυρίζουν τη δική τους πλάτη, για την επιφυλακή που κανείς τεχνικός δεν εισπράττει ενώ μπορούν κάθε ώρα της ημέρας και νύχτας να τον αναζητούν (σε όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται και το golden boy και μάλιστα αυτό τρέχει πρώτο από όλους).

Αλλά μάλλον θα εννοείτε την μισθοδοσία όλου του προσωπικού που περιορίζεται σε ότι προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με την ΕΔΕΥΑ και είναι η μόνη περικοπή στα έξοδα που έκανε η επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή και αν λέγεται κακοδιοίκηση....Από την άλλη, μάλλον θα εννοείτε την αντικατάσταση της διεύθυνσης από τους εκάστοτε προέδρους και την ανάληψη της από άσχετους με το αντικείμενο, ή την αδιαφορία για τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις που δεν υιοθετούνται από τις δημοτικές αρχές και τα διοικητικά συμβούλια λόγω του πολιτικού κόστους ή την ικανοποίηση αιτήματων ψηφοφόρων κατά προτεραιότητα, τελευταία και την ανάθεση μελέτης βιωσιμότητας χωρίς να ξέρει τίποτα το ΔΣ της επιχείρησης.

Αλλά μάλλον θα εννοείτε ως κακοδιοίκηση την αυθαίρετη τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης που εφάρμοζαν οι Οινιάδες και το Αιτωλικό, αλλά και το Μεσολόγγι στο οποίο το ειδικό τέλος δεν επιτέλεσε ποτέ τον σκοπό του. Ίσως να αναφέρεστε στους εργολάβους των Οινιάδων που ενώ ολοκλήρωσαν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα πολλά χρόνια πριν τη συνένωση αυτοί δεν είχαν εξοφληθεί (ενώ τα χρήματα είχαν αποδοθεί στη ΔΕΥΑΟ) και θυμήθηκαν το 2011-2012 να καταφύγουν στην δικαιοσύνη κατά της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου!!!

Αλλά τελικά θα φταίει το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό (20 κατά τα λεγόμενα της «άλλης πλευράς) που ΣΥΝΟΛΙΚΑ είναι 10, εκ των οποίων τα τρία ΑΜΕΑ, και επανδρώνουν τέσσερα τμήματα διοικητικό, λογιστικό, καταναλωτών, αποθήκη. Μπορούμε λοιπόν να συνεισφέρουμε στην έλλειψη προσωπικού του δήμου και να απαξιώσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, εάν φυσικά δεν μας απολύσει η «άλλη πλευρά» αφού με 20 λιγότερους μειώνονται προβλήματα.

Μόνο που δεν ξέρουμε πως τελικά θα λειτουργήσει η επιχείρηση αφού 10 είμαστε και δεν φτάνουμε. Και έτσι θα ωφεληθεί (?) τελικά ο δημότης. Και δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για την απαραίτητη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και τις αναγκαίες προσλήψεις για να μπορούν έτσι και τα παιδιά μας που τα σπουδάζουμε με θυσίες να τα καμαρώνουμε στο εξωτερικό. Αυτό μάλλον λέγεται κακοδιοίκηση!!!

Τέλος, όσον αφορά στην δικαστική διεκδίκηση επιστροφής των μνημονιακών περικοπών των μισθών μας, το θεωρούμε υποχρέωση μας από τη στιγμή που όλες οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν είναι παράνομες, σε ένα κοινωνικό κράτους δικαίου όπου τα κοινωνικά δικαιώματα είναι θεμελιώδη και η αξία και η προστατευτική λειτουργία του πρέπει να αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όταν οι πολίτες το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Σε προσφυγές κατέφυγαν όλα τα σωματεία και με σειρά αποφάσεων τα Ανώτατα Δικαστήρια και όχι μόνο έχουν κρίνει πως οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις την επταετία των μνημονίων είναι αντισυνταγματικές, ενώ δεν μπορούν να είναι αλόγιστες και δίχως τέλος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνουν τους προσφεύγοντες κατά των περικοπών. Σας ενημερώνουμε ότι και οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι προσφεύγουν στην δικαιοσύνη για την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και οι πρώτες αποφάσεις πρωτόδικα τους δικαιώνουν. Μήπως τελικά και αυτοί οι υπάλληλοι είναι πλεονάζοντες?

Εάν είναι βαρίδια η αξιοπρεπής διαβίωση, η ανταμοιβή της εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη με διασφάλιση των συνθηκών κοινωνικής ειρήνης, η δυσανάλογη επιβάρυνση της ίδιας ομάδα πολιτών (μισθωτών), τότε να μην παραπονιόμαστε για τους πλειστηριασμούς, για τα κλειστά καταστήματα, για τις άδειες γκαρσονιέρες αφού δεν υπάρχουν φοιτητές, για τον αφανισμό της μεσαίας τάξης, γιατί ξέρουμε ότι όλα είναι μια αλυσίδα...

Πίσω από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού με επιχειρήματα που τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα, κρύβεται η αλήθεια και τα πραγματικά κίνητρα. Εάν τελικά σκοπός είναι η δημιουργία υπηρεσίας ύδρευσης στον δήμο για να κάνουμε το χατίρι στους δημοτικούς συμβούλους του Αιτωλικού, το έργο αυτό θα φέρει και την υπογραφή του υπεύθυνου.

Να υπενθυμίσουμε όμως σε αυτούς που θέλουν να κλείσει η ΔΕΥΑΜ και να γίνει υπηρεσία ύδρευσης ότι κανένα όφελος δεν μπορεί να έχουν οι δημότες, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο τιμολόγιο ούτε στο ΦΠΑ (μάλιστα με τη νέα ΚΥΑ 135272/22-5-17 τα τιμολόγια του νερού θα επιβαρύνονται και με περιβαλλοντικό τέλος-χαράτσι), το λειτουργικό κόστος δεν μεταβάλλεται και αυτό που καίει δηλ οι οφειλές των λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης δεν μπορούν να «σβηστούν» ούτε να κλαπούν (τα έχουμε καλά φυλαγμένα) και φυσικά με το που θα πάνε στο δήμο θα βεβαιωθούν αμελλητί στην εφορία, με ότι αυτό συνεπάγεται (κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, τραπεζικών λογαριασμών κα).

Είναι καιρός η «άλλη πλευρά» να εγκαταλείψει τις ανεδαφικές, στείρες και αδιέξοδος πορείες που η πειθήνια προσήλωση σε αμφισβητίσιμες πολιτικές τους έχει οδηγήσει. Οι δημόσιες δεσμεύσεις μάλλον έχουν χαλυβδώσει τη θέση της και εμποδίζουν την αντικειμενική κρίση της.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜ έχουμε δώσει ψύχη και σώμα για την λειτουργία αυτής της επιχείρησης και θα ήταν τουλάχιστον ανέντιμο εάν αυτό δεν αναγνωρίζονταν παράλληλα με την τεχνική επάρκεια και ικανότητα μας. Οι προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση που έχει επέλθει στη ΔΕΥΑΜ (και θυμίζουμε ότι αφορμή είναι η αδιάλλακτη στάση της ΔΕΗ) είναι γνωστές και ήδη έχουν δημοσιευτεί. Το θέμα είναι να σταματήσει η ανάλωση σε αποπροσανατολισμούς της κοινής γνώμης και να συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές ποιο είναι το ουσιαστικό όφελος για όλους."