Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η άλλη όψη του νομίσματος… για το «αντί Καραπανικό» μένος…


Γράφει ο Σωτήρης Γαντζούδης
Εκδότης της εφημερίδας «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Έχοντας συμπληρώσει την πενταετή της θητεία η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου πρέπει να καταθέσουμε ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς που απορρέουν από τη θητεία της αλλά και για το μέλλον του τόπου, στο πλαίσιο του όποιου διαλόγου.
Θα προσπαθήσουμε να είμαστε  όσο το δυνατό συνοπτικοί για προφανείς λόγους. Έτσι:
1.       Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, στη θητεία Καραπάνου συντελέστηκε η οικονομική εξυγίανση του δήμου με αποτέλεσμα να σταματήσουν να δημιουργούνται ελλείμματα και κυρίως ο δήμος για πρώτη φορά προβαίνει έγκαιρα και χωρίς χρονοτριβές σε πληρωμές στους προμηθευτές του. Κάτι που συμβαίνει διότι για πρώτη φορά οι προμήθειες δεν γίνονται με «καπέλο»…αφού οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους.
2.       Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη θητεία Καραπάνου έγιναν μικρές μεν σε κόστος αλλά με μεγάλο ωφέλιμο αποτέλεσμα για τους πολλούς, παρεμβάσεις που βελτίωσαν και βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών σε όλο το εύρος του δήμου όπως π.χ.  ηλεκτροφωτισμοί, καθαρισμοί κοινοχρήστων χώρων, ασφαλτοστρώσεις, οδοσημάνσεις κλπ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ειδικά στην πόλη του Μεσολογγίου τοποθετήθηκαν πινακίδες οδοσήμανσης ακόμη και στην πιο μικρή στενωπό! Όπως επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την βελτίωση της καθαριότητας, όλοι θυμούμαστε τα «βουνά» των σκουπιδιών Σαββατοκύριακα και αργίες…




3.      
Αναφορικά με μεγάλα έργα που  «κατηγορείται» η δημοτική αρχή ότι δεν έκανε… Θα τολμήσουμε να γράψουμε το εξής: «Οποίος επικαλείται κάτι τέτοιο ζει σε άλλον κόσμο έχοντας παντελή άγνοια του προγραμματισμού και σχεδιασμού έργων που  έχουν ολοκληρωθεί είτε  είναι σε φάση ολοκλήρωσης και κυρίως έχουν παντελή άγνοια για τους όποιους διαθέσιμους πόρους…» Ποια έργα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν για την οικονομία του χώρου και μόνο καλό θα είναι αυτοί που αναμασούν τις ανακρίβειες να διαβάσουν το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2019. Ενδεικτικά να αναφερθούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, η εκβάθυνση του διαύλου και του λιμανιού, τα νέα γήπεδα ποδοσφαίρου, το κολυμβητήριο, οι αναπλάσεις κεντρικών οδών, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ.
4.       Κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξε αδράνεια ή μειωμένη απόδοση στον τομέα αυτό. Το ΚΑΠΗ διεύρυνε τις δράσεις και αυξήθηκε η συμμετοχή, λειτούργησαν ΚΔΑΠ σε όλο το δήμο, υποστηρίχτηκε  με κάθε τρόπο το «Βοήθεια στο Σπίτι», το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι δίπλα στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, μετά από σχετικό αίτημα ο δήμος Μεσολογγίου ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα διάθεσης σχολικών γευμάτων. όλα τα παραπάνω κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
5.       Στα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου μετά από χρόνια μπήκε τάξη. Αμφισβητεί κανείς την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου; Αμφισβητεί κανείς ότι επιτέλους μπήκε τάξη στη δημοτική φιλαρμονική με τους αρχιμουσικούς να πληρώνονται απόλυτα νόμιμα χωρίς να περιμένουν τις «Γιορτές Εξόδου»…; Αμφισβητεί κανείς ότι οι χώροι άθλησης καθημερινά βελτιώνονται; Και όχι μόνο το ΔΑΚ Μεσολογγίου διότι δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είναι και το Αιτωλικό και οι Οινιάδες.
Καταθέτουμε τις παραπάνω σκέψεις ενόψει του προεκλογικού διαλόγου έστω και «ως συνήγοροι του διαβόλου» διότι με βάση όσα διαβάζουμε είτε υπό κορφή ανακοινώσεων είτε σε σχόλια στο facebook μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: «Είναι όλα τόσο μαύρα στο Μεσολόγγι; Έχει η πόλη και ο δήμος τριτοκοσμικό χαρακτήρα; Τι απ’ όλα  συμβαίνει;». Προφανώς και όλα δεν είναι μαύρα, προφανώς και το Μεσολόγγι δεν είναι τριτοκοσμικό το αντίθετο θα λέγαμε…
Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι σε όσους έχουν εκφράσει τη βούληση να εκτεθούν στις εκλογές του Μαΐου απέναντι στον Νίκο Καραπάνο υπάρχει έλλειμα αφενός πειστικού αντιπολιτευτικού λόγου για τα πεπραγμένα του και αφετέρου υπάρχει έλλειμα οράματος για την περιοχή.
Στα πέντε χρόνια της θητείας Καραπάνου δεν έχουμε ακούσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης έστω και μια πρόταση εφικτή για κάποιο μεγάλο ζήτημα του δήμου. Καμιά, τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου θεωρούμε ότι είναι αψευδής μάρτυρας.
Ως  προβληματισμό και ως υπόθεση εργασίας  θέτουμε το εξής: Όπως αναφέρθηκε ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πλέον έχει εξυγιανθεί και υπάρχουν χρήματα για μικρά και μεγάλα έργα. Μήπως λοιπόν ο καυγάς γίνεται για τον «νταβά με τα κουλούρια», όπως επίσης και για το γεγονός ότι στα πέντε χρόνια της θητείας Καραπάνου έγιναν περικοπές αλόγιστων δαπανών και σταμάτημα άσκοπων πληρωμών για ανώφελες υπηρεσίες… σε διάφορους προμηθευτές…
Ως επίλογο να διατυπώσουμε  την «αγωνία» μας, για τις λύσεις που θα διακηρύξουν οι συνδυασμοί για τη δημαρχία του Μεσολογγίου  για την οικονομική εξυγίανση ΔΕΥΑΜ, το Παλαιό Νοσοκομείο και το περιβόητο ζήτημα «του νερού του Αιτωλικού».
Η «αγωνία» συνίσταται για το βαθμό εφικτού αποτελέσματος των λύσεων που θα προταθούν εάν και εφόσον κατατεθούν προεκλογικά… μιας και 20 μέρες προ των εκλογών δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα αυτά πέρα από γενικολογίες και  ευχολόγια….