Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

«Σβήνουμε το φως, ανάβουμε την Ελπίδα»

Στις 29 Μαρτίου 2008 στις 8:30μμ, εκατομμύρια άνθρωποι σε μερικές από τις πιο μεγάλες πόλεις του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων της Κοπεγχάγης, του Τορόντο, του Σικάγο, της Μελβούρνης, του Τελ Αβίβ και της Μανίλα - θα ενωθούν και θα σβήσουν τα φώτα για μια ώρα. Η «Ώρα της Γης», όπως καθιερώθηκε να λέγεται αυτή η πρωτοβουλία, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

Η Ώρα της Γης (Earth Hour) είναι το αποκορύφωμα μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, αλλά και των ανθρώπων ξεχωριστά να προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνεχή βάση. Όλες μαζί αυτές οι μικρές αλλαγές είναι που θα κάνουν τη διαφορά – από τις επιχειρήσεις που θα σβήνουν τα φώτα όταν τα γραφεία είναι άδεια μέχρι τα νοικοκυριά που θα σταματήσουν να αφήνουν τις συσκευές τους σε κατάσταση αναμονής.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του WWF Αυστραλίας σε συνεργασία με τον Δήμο του Σίδνεϋ. Στις 31 Μαρτίου του 2007 και για μια ώρα το Σίδνεϋ, σβήνοντας τα φώτα, έκανε μια δυνατή δήλωση ενάντια σε μια από τις σημαντικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής – την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η μεγάλη απήχηση που είχε αυτή η πρωτοβουλία στο Σίδνεϋ το 2007 βοήθησε την «Ώρα της Γης» να μετατραπεί φέτος από μια τοπική εθνική εκδήλωση σε ένα παγκόσμιο κάλεσμα.

Ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συμμετέχει στην πρωτοβουλία της WWF Ελλάς και καλεί κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να σβήσει το Σάββατο για μια ώρα τα φώτα. Ας αποτελέσει η Ώρα της Γης, την αφορμή για καθημερινή δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Γιατί το κλίμα είναι στο χέρι μας!!!