Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Αδελφοποίηση Μεσολογγίου - Καλαβρύτων

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας (αίθουσα εκδηλώσεων «Βασίλης Τσαπάρας») αδελφοποίηση του Δήμου Μαρτυρικής Πόλης Καλαβρύτων και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η εκδήλωση αυτή ήταν ενταγμένη στα πλαίσια των Εορταστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων για την 188η Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων από τον Τουρκικό Ζυγό.
Η κοινή ιστορική διαδρομή των δυο περιοχών που πρωταγωνίστησαν στους εθνικούς αγώνες για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, οι άρρηκτοι κοινοί δεσμοί Ιστορίας & Μνήμης αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ιστορικών και Μαρτυρικών μας Δήμων και Πόλεων που επισημοποιείται και αποκτά καινούρια προοπτική με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης.
Γενικοί στόχοι της Αδελφοποίησης είναι:
ü Η προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δυο Δήμων και η ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
ü Η προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας των δύο ιστορικών και μαρτυρικών πόλεων και περιοχών.
ü Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Ιστορικών & Μαρτυρικών Πόλεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διασύνδεση των αντίστοιχων Δικτύων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
ü Η ανάπτυξη δυναμικών και αγωνιστικών παρεμβάσεων δράσεων και πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εδραίωση της Παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας π. Φιλάρετος, αντιπροσωπεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Αναγνωστόπουλο, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων και πλήθος κόσμου.
Η δεύτερη φάση της Αδελφοποίησης των δυο Δήμων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2009 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, ημέρα επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.