Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πρωτοβουλία Σαλμά για ένταξη του Τείχους του Μεσολογγίου στα Ευρωπαϊκά Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την αναβάθμιση και προβολή Τείχους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου με την ένταξη του στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζήτησε με επιστολή που απέστειλε από τις 13 Φεβρουαρίου 2009 προς τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο υφυπουργός αναφερόμενος στο Τείχος του Μεσολογγίου , « η ιστορική του σπουδαιότητα αλλά και οι διαχρονικές αξίες που συμβολίζει , του δίνουν δικαιωματικά τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθεί το επίσημο μνημείο Ελευθερίας της Ανθρωπότητας».
Ειδικότερα η επιστολή του κ. Σαλμά προς τον Υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής :
« Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Το Ιερό Τείχος του Μεσολογγίου αποτελεί ένα μνημείο με εξέχουσα οικουμενική αξία για την ιστορική σημασία και την πνευματική του σπουδαιότητα, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τόσες γενιές με τα ιδανικά της Ελευθερίας. Η ιστορική του σπουδαιότητα αλλά και οι διαχρονικές αξίες που συμβολίζει , του δίνουν δικαιωματικά τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθεί το επίσημο μνημείο Ελευθερίας της Ανθρωπότητας.
Με την παρούσα , παρακαλώ , όπως εξεταστεί η δυνατότητα εντάξεως του Ιερού Τείχους του Μεσολογγίου στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ώστε να καταγραφεί και τυπικά, ως ένα μνημείο με εθνική αλλά και ευρωπαϊκή- παγκόσμια διάσταση».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μεταξύ των δυο πολιτικών υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα του Τείχους σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.