Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, Αγωνιστική απάντηση στους φονιάδες των λαών

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία πλοίου του αμερικανικού στρατού, που μετατρέπει το λιμάνι σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών
«Ο Αστακός λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» ήταν το κεντρικό σύνθημα της προχθεσινής δυναμικής αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή τον εκ νέου ελλιμενισμό στο λιμάνι του αμερικανικού φορτηγού πλοίου «ROY M. WHEAT». Πλοίο, που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για μεταφορά πολεμικού υλικού και προμηθειών στα λογής πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει οι αρχιμακελάρηδες των λαών.
Σε αυτή τη νέα απόβαση των ιμπεριαλιστών στο λιμάνι του Αστακού οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Αιτωλοακαρνανίας μαζί με εργαζόμενους, νεολαία της ευρύτερης περιοχής επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή.
Συγκεντρώθηκαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το δυνατό αέρα και τη βροχή, στην παραλία του Αστακού αντικριστά από το πλοίο του θανάτου, διαμηνύοντας ότι είναι ανεπιθύμητοι «οι φονιάδες των λαών» στην περιοχή.
Στην κεφαλή της πορείας το αναγραμμένο μήνυμα στο πανό της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ ξεκαθάριζε: Μη δοθεί «ούτε γη, ούτε νερό στα πλοία των ιμπεριαλιστών».
Λίγο πιο πίσω το «μπλοκ» της ΚΝΕ, με αναγραμμένο το σύνθημα «Τα φουσάτα του Ιμπραήμ λιμνάζουν στον Αστακό. ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ» να αναδεικνύει το μήνυμα του προχθεσινού εορτασμού της 25ης Μάρτη σημερινό για την πάλη του λαού ενάντια στα κελεύσματα υποταγής των ιμπεριαλιστών.
Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δόνησαν την παραλία και τα στενά του Αστακού απαιτώντας να φύγει το αμερικάνικο πλοίο του θανάτου από το λιμάνι, να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι οποίες μετατρέπουν τα ελληνικά λιμάνια σε πολεμικά ορμητήρια, να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις, να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πριν δυο μήνες και πάλι στο λιμάνι του Αστακού, όπου κάτω από την άμεση αντίδραση του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ματαιώθηκαν τα σχέδια εκφόρτωσης πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ.
«Σήμερα, σημείωσε, είμαστε πάλι εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή του λιμανιού του Αστακού σε ορμητήριο των φονιάδων. Δηλώνουμε ότι δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί». Κάλεσε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης «για να ξεκουμπιστούν οι φονιάδες των λαών από εδώ, να γίνει το λιμάνι του Αστακού λιμάνι της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας των λαών».
Για τον ελλιμενισμό του πλοίου έχει κατατεθεί από βουλευτές του ΚΚΕ ερώτηση στη Βουλή.