Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Ζήτημα η εκτροπή του Αχελώου για την ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της πρώτης περιφερειακής προσυνδιάσκεψης ΟΝΝΕΔ, που πραγνατοποιήθηκε στο Αγρίνιο το Σάββατο, 14/3/2009, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η προσυνδιάσκεψη εστίασε σε θέματα ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και αξιοποίησης φυσικών πόρων, και απέδειξε περίτρανα για ποιο λόγο η ΟΝΝΕΔ είναι η πιο δυναμική νεολαία της χώρας.
Μέσα από μια πρωτοπόρα διαδικασία, τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα γόνιμο διάλογο, ο οποίος ανέδειξε προβληματισμούς και προτάσεις για θέματα που είναι επίκαιρα όσο ποτέ.
Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της προσυνδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι, η Αιτωλοακαρνανία είναι από τις πιο ευαίσθητες οικολογικές περιοχές της χώρας και οι υδάτινοι πόροι του νομού συνιστούν ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, που αποσπά την προσοχή όλων μας, και συνέχισε λέγοντας πως οι φορείς διαχείρισης του Αμβρακικού και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου επιτελούν σημαντικό έργο, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό πάρκο το 2006. Ο πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι ‘ οι δράσεις των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πηγή αισιοδοξίας’.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε τη σύσταση προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, δίνοντας έτσι νέα έμφαση στα ζητήματα παιδείας του νομού, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για τη δημιουργία ενός εύρρυθμου και αξιόπιστου ιδρύματος.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου, στο άνοιγμα των εργασιών της προσυνδιάσκεψης, χαρακτήρισε απαραίτητη και κρίσιμη την δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, αίτημα που ήδη έχει εκφράσει η ΟΝΝΕΔ, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση των σχετικών διοικητικών δομών και να αποκτήσει η κοινωνία περιβαλλοντική συνείδηση.
Στην τοποθέτηση του, κατά τη διάρκεια της προσυνδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, αφού καλωσόρισε όλες τις οργανώσεις που συμμετείχαν στην προσυνδίασκεψη, ανέφερε ότι, για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερη περίπτωση από αυτή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η περιοχή θεωρείται ως η μικριγραφία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, υστερεί όμως στην αξιοποίηση των φυσικών της πόρων.
Ο κ. Δημητρογιάννης έθεσε και το ζήτημα του Αχελώου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια αυτής της χώρας έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, οξύνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ δύο γεωγραφικών περιοχών. Αλλά η εκμετάλλευση ενός φυσικού αγαθού είναι δικαίωμα όλων και παράλληλα κανενός. Αρκεί να γίνεται με τρόπο συνετό, λαμβάνοντας υπόψιν τις περιβαλλοντικές , κυρίως όμως τις κοινωνικές επιπτώσεις".
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας κατέθεσε επίσης και την πρότασή του για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών ανά την επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα φαινόμενα ξηρασίας, και τόνισε πως "ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα μπορούσαμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές".
Η Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ και τις οργανώσεις νεολαίας του νομού μας για την συμβολή τους στην άρτια διοργάνωση της περιφερειακής προσυνδιάσκεψης, κυρίως όμως ευχαριστεί τους φιλελεύθερους νέους, που με την πολυπληθή παρουσία τους έθεσαν νέα πλαίσια πολιτικής συμμετοχής και πολιτικού πολιτισμού.