Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

"Χωρίς κραυγές" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα του νομού

Σε μια ιστορική στιγμή για το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής, στα πλαίσια της επίσημης περιοδείας του στο Αγρίνιο και αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις το περασμένο Σάββατο και μίλησε ως γνωστό στις παραγωγικές τάξεις του νομού αλλά και στο σύνολο των πολιτειακών παραγόντων του τόπου.

Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο αποτελούμενο από αιρετούς θεσμικούς παράγοντες και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό της Χώρας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα 80 χρόνια ύπαρξης του Επιμελητηρίου αλλά και την δεύτερη φορά επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή μετά το Μάρτιο του 2002 ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γεγονός που τιμά ιδιαίτερα τον επιμελητηριακό θεσμό.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιχριτζής παρουσίασε μερικά από τα κορυφαία επιτεύγματα του Επιμελητηρίου όπως τη δημιουργία ενός σύγχρονου portal, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Interreg IIIA Eλλάδα-Ιταλία και φυσικά τη δημιουργία των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του Επιμελητηρίου με προεξάρχοντα στοιχεία την καλαίσθητη και λειτουργική συνεδριακή αίθουσα που έχει δομηθεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα οπτικοακουστικά μέσα και όχι μόνο, αλλά και το Εκθετήριο προϊόντων των επιχειρήσεων του Νομού, μοναδικό ανάμεσα σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.
Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής υπογράμμισε και την συμμετοχή του Επιμελητηρίου, με τη συνδρομή του ΟΠΕ, στις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο προκειμένου οι επιχειρήσεις του νομού να βρουν νέες αγορές ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους.
Όμως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε στον πρωθυπουργό τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, η έλλειψη υποδομών, το χαμηλό ΑΕΠ, η απομόνωση και η αποαγροτοποίηση παρά το γεγονός ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και πλούσιους φυσικούς πόρους.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσιχριτζής ανέδειξε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, στην περιορισμένη δραστηριότητα στο Πλατυγιάλι παρά τη μεγάλη επένδυση που έγινε σε αυτό, την υστέρηση στη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών αλλά και τα χρονίζοντα θέματα της ανυπαρξίας ΒΕΠΕ, της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου Αγρινίου και της ίδρυσης Εφετείου.
Ο κ. Τσιχριτζής εξέφρασε τη λύπη του γιατί αυτή η συνάντηση έγινε εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που αφορά στα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας και κυρίως του μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα πιο νευραλγικά κομμάτια της οικονομίας της χώρας, τονίζοντας πάντως ότι η άρση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ και η κατάργηση των τεκμηρίων όπως είχαν αρχικά οριστεί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει αρκεί να συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες που δέχτηκαν την ενίσχυση των 28 δις και να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στη διαδικασία. «Πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία» και «ο θάνατος των μικρών επιχειρήσεων θα σημάνει και το θάνατο των τραπεζών, ας ρισκάρουν κι αυτές μια φορά» τόνισε χαρακτιριστικά ο κ. Τσιχριτζής.
Κλείνοντας δε τη προσφώνησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε με νόημα:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, σε περιόδους μεγάλων κρίσεων αναδεικνύονται οι ηγέτες και εσείς έχετε όλα τα στοιχεία του μεγάλου ηγέτη. Σας καλούμε λοιπόν προσωπικά να αδράξετε γερά το τιμόνι , να μας δείξετε την έξοδο από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, κυρίως όμως, να μας δώσετε ελπίδα για το αύριο.»
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος απευθύνθηκε στις παραγωγικές τάξεις του Νομού. (Το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού ΕΔΩ)
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χειροκροτούμενος, ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Εκθετήριο προϊόντων των επιχειρήσεων του Νομού, ενώ υπήρξε και ολιγόλεπτη, κατ’ ιδίαν, συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου (όπου μεταξύ άλλων του επιδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα και τα θέματα που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία και τον Επιχειρηματικό κόσμο του Νομού).