Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Περιοδεία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανανίας στα νεοαναγειρόμενα σχολεία του Αγρινίου

Την πορεία εξέλιξης μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα της σχολικής στέγης που υλοποιούνται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στον Δήμο Αγρινίου εξέτασε χθες (Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009) κατά την επίσκεψή του σε σχολικές μονάδες της πόλης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Σώκου ήταν το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου όπου στη φάση ολοκλήρωσης έχει τεθεί ένα νέο έργο αυτό της δημιουργίας μιας σύγχρονης αίθουσας θεάτρου στην οποία θα φιλοξενούνται μουσικές – χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις.
Το έργο, που υλοποιείται με σύγχρονες μελέτες ακουστικής και φωτισμού, χρηματοδοτείται από τα υπόλοιπα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με προϋπολογισμό 380.000€.
Επόμενος σταθμός του Νομάρχη ήταν το 6ο Δημοτικό Σχολείο. Οι εργασίες του κεντρικού κτιρίου ολοκληρώνονται και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου. Το συμπληρωματικό αυτό έργο, που έχει προϋπολογισμό 320.000€ αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2009.
Στη συνέχεια ο κ. Σώκος με τον δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό βρέθηκαν στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια όπου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας τα δύο τελευταία χρόνια διέθεσε 560.000€ (νομαρχιακό πρόγραμμα, υπόλοιπα Γ΄Κ.Π.Σ) προκειμένου το έργο της αποκατάστασης του παλαιού κτιριακού συγκροτήματος να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στους διδάσκοντες και διδασκόμενους στην αρχή του νέου σχολικού έτους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι με τη συνεργασία και του Δήμου Αγρινίου αποκτήθηκε οικόπεδο για την ανέγερση του 7ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου.
Το έργο κατασκευής του συγκεκριμένου σχολείου έχει προϋπολογισμό 3.500.000€ για ποσό το οποίο θα καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας με δέσμευση του πρ. Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη κατά την επίσκεψή του στο νομό.
Ακόμη ολοκληρώθηκε το έργο κατασκευής στέγης και θερμοϋγρομόνωσης στο Γ΄ κτήριο του Συγκροτήματος του τέως Πολυκλαδικού Λυκείου με προϋπολογισμό 160.000€.
Σε ότι αφορά τα σεισμόπληκτα σχολεία ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του Διδακτηρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου (προϋπολογισμού 800.000€) του 11ου και 17ου Δημοτικού Σχολείου και 11ο Νηπιαγωγείο (προϋπολογισμού 600.000€). Απομένει η χρηματοδότηση και η εντολή δημοπράτησης από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα.
Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο κ. Σώκος επεσήμανε τα εξής:
«Υπάρχει έλλειμμα σχολικής στέγης στην πόλη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στο Αγρίνιο λείπουνε 130 περίπου σχολικές αίθουσες μαζί με τα νηπιαγωγεία. Η έλλειψη οικοπέδων είναι πλέον το μεγάλο πρόβλημα και το μεγάλο ζητούμενο που πρέπει να καλυφθεί για να μπορέσουμε τα σχολεία αυτά να τα εντάξουμε στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο περίφημο ΕΣΠΑ όπου τα έργα της σχολικής στέγης δημοπρατούνται τις επόμενες ημέρες.

Με συνεργασία λοιπόν των Δήμων η Νομαρχία υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για όλες τις περιοχές του Νομού και νομίζω ότι ένα σημαντικό μέρος των κτιριακών αναγκών θα το καλύψουμε με προσπάθειες και με εργασία που καταβάλουμε εδώ και δύο χρόνια και θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».
Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο οποίος υπογράμμισε τα παρακάτω:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομάρχη που είχε την καλοσύνη να επισκεφθεί σχολικές μονάδες και ειδικά τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, ένα έργο το οποίο κατασκευάζεται εδώ και πολύ χρόνο. Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.

Ακούσατε τα χρονοδιαγράμματα. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί.

Θέλω με την ευκαιρία να πω ότι η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε ότι αφορά την σχολική στέγη στο Αγρίνιο.

Ούτε οι Δήμαρχοι, ούτε οι Νομάρχες έχουν χρήματα. Μόνο το κράτος διαθέτει πόρους τους οποίους εισπράττει μέσω φόρων από τους πολίτες. Οφείλει λοιπόν, η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης που υπάρχει στο Αγρίνιο και το οποίο είναι μείζον. Να το επιλύσει όχι με πολιτικές επικοινωνιακού τύπου αλλά με πολιτικές ουσίας».