Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Ακύρωσαν οι Αμερικανοί το σχέδιο για μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω Πλατυγιαλιού

Ακυρώθηκε τελικά η μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, μέσω του Πλατυγιαλιού σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, η αμερικανική πλευρά εξέταζε ως πιθανή τοποθεσία για τη μεταφορά των πυρομαχικών από ένα μεγαλύτερο πλοίο που θα ερχόταν από τις ΗΠΑ το ελληνικό λιμάνι του Αστακού.
Το αίτημα όμως προς τους ναυλωτές αποσύρθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή ο τελικός προορισμός του φορτίου, η πόλη Ασντόντ, βρίσκεται κοντά στη Γάζα.
«Η αποστολή (...) μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού δεν θα γίνει. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποστολή πολεμοφοδίων αναβλήθηκε και η EUCOM (η αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη) εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ» τόνισε ο κ. Ράιντερ. «Δεν μπορώ να παράσχω πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα ή την πιθανή διαδρομή, για προφανείς λόγους ασφαλείας της επιχείρησης» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα πυρομαχικά προορίζονταν για αποθήκη που έχουν οι ΗΠΑ στο λιμάνι Ασντόντ στο Ισραήλ και όχι για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.