Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Κ. Καραμανλής: "Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι".

"Δεν έγινε καμία μεταφόρτωση αμερικάνικου στρατιωτικού υλικού σε κανένα ελληνικό λιμάνι". Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό.
"Ζήτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό έδαφος για λογαριασμό του Ισραήλ δεν ζητήθηκε και βεβαίως δεν έγινε. Ζήτημα πραγματοποίησης τέτοιας μεταφόρτωσης δεν τέθηκε και δεν τίθεται" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε επίσης ότι, "πράγματι, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν υπήρχε καμία πολεμική εμπλοκή στην περιοχή μας, τέθηκε από την αμερικανική πλευρά, ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού, αμερικανικού στρατιωτικού υλικού, και υπογραμμιζόταν ότι προοριζόταν για αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ".
Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "το πλοίο έφτασε ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε ωστόσο άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφόρτωση δεν έγινε. Με λίγα λόγια: Ναι, υπήρξε αίτημα. Ναι, έφτασε το πλοίο ανοιχτά του Αστακού. Δεν έγινε όμως καμιά μεταφόρτωση και το πλοίο αναχώρησε" δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Καραμανλής.
Παράλληλα, τόνισε ότι "δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι το αίτημα μεταφόρτωσης στρατιωτικού υλικού από μια χώρα για δυνάμεις της ίδιας χώρας υποβλήθηκε σε ανύποπτη περίοδο", ενώ υπογράμμισε ότι "στο αίτημα που υπέβαλε το Νοέμβριο η αμερικανική πλευρά τονιζόταν κατηγορηματικά ότι η μεταφορά υλικού γινόταν μεταξύ αμερικανικών αποθηκευτικών μονάδων και ότι το υλικό αυτό θα παρέμενε στην επιμέλεια της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να μεταφερθεί ούτε η επιμέλεια ούτε η ιδιοκτησία στην ισραηλινή κυβέρνηση".
O κ. Καραμανλής είπε ότι η υπεραπλούστευση και διαστρέβλωση μπορεί να βολεύουν όποιον επενδύει στο λαϊκισμό δεν υπηρετούν όμως το συμφέρον του τόπου και χαρακτήρισε "τουλάχιστον άδικη για την Ελλάδα, κάθε απόπειρα, που έχει στόχο να την εμφανίσει αποστασιοποιημένη από τις πάγιες θέσεις της για ειρήνη στη Μέση Ανατολή", αλλά και "τουλάχιστον περίεργο να προτείνονται μονομερείς δράσεις που δεν εγγυώνται κανένα θετικό αποτέλεσμα για τον πολύπαθο λαό της Γάζας: Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για έλλειψη ευαισθησίας, γρήγορων διπλωματικών ανακλαστικών ή για έλλειψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό τραγωδίας".
Τέλος, είπε ότι η "ουδέποτε διστάσαμε να καταγγείλουμε τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, είτε συνίσταται σε τρομοκρατικές ενέργειες είτε σε πέραν από κάθε μέτρο στρατιωτικές δράσεις, απέναντι σε υπαρκτές προκλήσεις. Πολύ περισσότερο, όταν οι δυσανάλογες στρατιωτικές ενέργειες έχουν ως θύματα αμάχους. Η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων. Η απώλεια ζωών, οι τραυματισμοί, ο πόνος των αμάχων ενισχύουν τα άκρα. Επιβαρύνουν τη δύσκολη προσπάθεια την ειρήνευσης. Δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης".

"Δεν αμφισβήτησα και δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τον πατριωτισμό κανενός. Δεν αμφισβήτησα και δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τα ανθρωπιστικά κίνητρα κανενός.

Αλλά δεν διαμορφώνουμε έτσι εξωτερική πολιτική, όταν το βασικό κριτήριο είναι η εσωτερική κατανάλωση.

Ο ανθρωπισμός δεν έχει κομματικό χρώμα. Ο πατριωτισμός δεν ταυτίζεται με μεγάλα λόγια. Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες μας είναι ουσιαστικές. Δεν γίνονται για εντυπωσιασμό.

Γίνονται για την επίτευξη αποτελέσματος. Οι διεθνείς υποθέσεις απαιτούν προσήλωση σε αρχές, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και βέβαια, αφοσίωση στο εθνικό συμφέρον.

Αυτός είναι ο γνώμονας της πολιτικής μας. Και ο γνώμονας αυτός είναι σταθερός και αξιόπιστος" κατέληξε ο πρωθυπουργός.