Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τούνελ στην Παλιοβούνα;

Υπερψηφίσθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, η πρόταση του νομάρχη Θύμιου Σώκου για την κατασκευή σήραγγας (τούνελ) στη θέση Kλόκοβα (Παλιοβούνα) από την οποία θα διέλθει ο Δυτικός Άξονας αντί της λύσης που είχε επιλεγεί από τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που προέβλεπε απλά επέκταση του υφιστάμενου δρόμου με τη μέθοδο της γεφυροποίησης.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου συμμετείχαν ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ζήσιμος Καρβούνης, ο μελετητής του έργου κ. Μαυρομάτης και ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, ως εκπρόσωπος της παραχωρησιούχου εταιρίας Σέργιος Λαμπρόπουλος. Από τις τοποθετήσεις τους έγινε ξεκάθαρο ότι η επιλογή της λύσης του τούνελ στην περιοχή της Παλιοβούνας με τα σημερινά τεχνικά δεδομένα είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και πιο σωστή.
«Θέλουμε ένα έργο λειτουργικό, ασφαλές και άρτιο και κυρίως ένα έργο για το συμφέρον της περιοχής και ζητάμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να γιατρέψει την αδυναμία της επιλογής που ακολούθησε.
Με χαρά σήμερα ακούμε ότι οι επιφυλάξεις του παρελθόντος, αυτές που είχε εκφράσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, στα τέλη του 2005 όταν επισκέφθηκε την Αιτωλοακαρνανία, έχουν αρθεί.
Η λύση του τούνελ είναι εφικτή και με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αυτό ακριβώς προτείνουμε. Έτσι ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο έργο το οποίο θα παραδοθεί χωρίς καμία επιβράδυνση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του»
επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σώκος.
Κατά την συζήτηση του θέματος ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για μια σειρά έργων και παρεμβάσεων όπως: ο οδικός άξονας Αμβρακία – Βόνιτσα – Άκτιο – Λευκάδα, η σύνδεση του Δυτικού Άξονα με το Πλατυγιάλι, το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία καθώς και για τις συνδέσεις του άξονα με το Αγρίνιο και όλη τη Βόρεια Ενδοχώρα του Νομού. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Σώκο στο ζήτημα της σύνδεσης του Δυτικού Άξονα με τις εισόδους της Πρωτεύουσας του Νομού, το Μεσολόγγι.
Σύμφωνα με τον Θύμιο Σώκο είναι επιβεβλημένη μια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και τους τεχνικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξέταση αυτής της σειράς έργων γιατί όπως εξήγησε, «εάν ο Δυτικός Άξονας δεν πλαισιωθεί με τα παράλληλα αυτά έργα θα αποδώσει ελάχιστα σε σχέση με αυτά που εμείς εδώ στην Αιτωλοακαρνανία ελπίζουμε».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την θέση του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας συμφωνούν με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων οι Δήμοι Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Χάλκειας, ενώ η πρόταση αυτή θα συζητηθεί κατά την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου την Παρασκευή 30/1/2009.