Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Από τα Πορτραίτα του Φαγιούμ στον Κ .Π .Καβάφη - Πολιτιστικό οδοιπορικό από την Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου








Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην φιλόξενη αίθουσα της Βυρωνικής Εταιρείας , το τρίπτυχο εκδηλώσεων λόγου & τέχνης «Από τα Πορτραίτα του Φαγιούμ στον Κωνσταντίνο Καβάφη».
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Βυρώνειο Κτήριο παρά τον βροχερό καιρό, για να ακούσει τους εκλεκτούς ομιλητές και να θαυμάσει την έκθεση έργων εγκαυστικής τεχνικής με θέμα, Πορτραίτα Φαγιούμ: Αρχαία Αίγυπτος- Σινά.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου, η οποία μεταξύ άλλων ανέλυσε και το σκεπτικό αυτής της τόσο ιδιαίτερης και πρωτοπόρου εκδήλωσης., ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Κατσίνας, και ο Αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος.
Ο διακεκριμένος ποιητής –βιβλιογράφος και μελετητής της σύγχρονης λογοτεχνίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με εντυπωσιακά γλαφυρό λόγο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή μιλώντας για την «Ανθρώπινη Μορφή στην ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη».
Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη για το έργο της, Πορτραίτα του Φαγιούμ, ζωγράφος- συγγραφέας Ευφροσύνη Κωνσταντίνου - Δοξιάδη – η οποία έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια , Μουσεία, και πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού, και που τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Prix Bordin, της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών - με παράλληλη προβολή υλικού, μίλησε με μαγικό τρόπο για «Αρχαία Πρόσωπα: Οι Προσωπογραφίες του Φαγιούμ». Πραγματικά καθήλωσε το ακροατήριο.
Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή έκθεση εγκαυστικής τεχνικής του ζωγράφου-αγιογράφου Παναγιώτη Μαρούλη, του οποίου τόσο τα αρχαία πορτραίτα φαγιούμ όσο και οι αγιογραφίες του απέσπασαν τον γενικό θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κοινού.
Τα ενδιαφέροντα βιογραφικά των εκλεκτών προσκεκλημένων παρουσίασαν τα μέλη της Βυρωνικής Εταιρείας, φιλόλογοι, Έλενα Ζαβιτσανάκη και Τζένη Χαραλαμποπούλου. Τέλος έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας από την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου και το φλουρί κέρδισε η Θεοδώρα Σαββίδη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος , οι Αντιδήμαρχοι Γεώργιος Κατσίνας και Γιάννης Σπανός , η πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Ειρήνη Καρατσώρα , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιάννης Κόντος και Γιάννης Τέγας, ο πρόεδρος της Διεξόδου, Νίκος Κορδόσης, ο πρόεδρος της ΕΨΥΠΕΑ, Σωτήρης Κωτσόπουλος, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Ιδρυμάτων και Συλλόγων, εκπαιδευτικοί της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης καθώς και πλήθος εκλεκτού κόσμου που πραγματικά κατέκλυσε όλο το Βυρώνειο κτήριο.

Την έκθεση τίμησε με επίσκεψη του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς συνοδευόμενος από ιερείς . Το παρόν για να ενημερωθούν έδωσαν μαθητές και μαθήτριες από το ΕΠΛ Μεσολογγίου με τον Λυκειάρχη τους Γ. Καλογεράκη και την καθηγήτρια Ε. Ζαβιτσανάκη, και από το Β’ Λύκειο Μεσολογγίου με την καθηγήτρια κ. Π. Χαραλαμποπούλου.