Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Αλέκα Παπαρήγα: "το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο"

«Το ΚΚΕ δεν παλεύει για αναβολή, αλλά για ματαίωση της μεταφοράς των αμερικανικών όπλων, που προορίζονται για τον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού», τόνισε από το Μεσολόγγι, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Αιτωλοακαρνανία, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα, που βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή την αντίδραση του Κόμματος στο ενδεχόμενο χρήσης του λιμανιού του Αστακού για την τροφοδοσία του Ισραήλ, μέσω ΗΠΑ, σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να παλέψει για την ελευθερία του και για μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη πατρίδα».
«Αξίζει να βάλουμε και τα κορμιά μας μπροστά για να μην περάσει ούτε ένας σάκος πυρομαχικών, που έχει σαν προορισμό το Ισραήλ», υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ και επανέλαβε πως «το Ισραήλ δοκιμάζει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού βόμβες λευκού φωσφόρου, η χρήση των οποίων είναι απαγορευμένη».

Επαναδιατύπωσε δε, τη θέση του κόμματος για επίλυση του ζητήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του '67, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και με αποχώρηση των ισραηλινών από όλα τα αραβικά εδάφη, χωρίς όρους.
Αναφερόμενη στις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως «δεν μας αποκοιμίζουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καθώς έχουμε ξαναζήσει ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν παραδώσει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές».
Σε ερώτηση μας
για την πρόταση του υπουργού Παιδείας περί έναρξης διαλόγου με τα κόμματα, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο, όταν σειρά νόμων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και των λαϊκών στρωμάτων. Ένας τέτοιος διάλογος μόνο στην νομιμοποίηση αυτών των κατευθύνσεων θα μπορούσε να συνεισφέρει».
Σημείωσε ακόμη, πως το ΚΚΕ συζητά στο πλαίσιο της Βουλής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του κόμματος για την Παιδεία, θα κατατεθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση μας, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «το ΚΚΕ δεν αποπροσανατολίζεται, προετοιμάζεται για τις εκλογές, παλεύοντας μέσα στις τάξεις των λαϊκών στρωμάτων και οργανώνοντας την πάλη τους. «Ας κάνει όποτε θέλει ο πρωθυπουργός τις εκλογές», κατέληξε.

Το απόγευμα της Τετάρτης η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στο λιμάνι του Αστακού.