Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ηχηρό ΟΧΙ στη μεταφορά όπλων από τον Αστακό στο Ισραήλ


Εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη τω χώρα συγκεντρώθηκαν χθες στον Αστακό για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στα σχέδια των Αμερικάνων να χρησιμοποιηθεί το Πλατυγιάλι για μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ.
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία φορέων και πολιτών της περιοχής και είχε την στήριξη του Δήμου. Την πρωτοβουλία στήριξαν επίσης το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι.
Το παρόν του στη διαμαρτυρία έδωσε εκτός των άλλων και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης.
Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν και πολλοί Παλαιστίνιοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας καθώς και πολλοί δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωποι της Νομαρχίας με επικεφαλής τον αντινομάρχη Γιάννη Λύτρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του αλλά και σε δηλώσεις του αναφερόμενος στη μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω Αστακού τόνισε: «Η περηφάνια του ελληνικού λαού τσαλακώνεται όταν μεταφέρονται όπλα από λιμάνια της χώρας. Δεν πρόκειται μόνο για μια βάρβαρη πολεμική επέμβαση, αλλά για μια απροκάλυπτη γενοκτονία, με την κάλυψη ηγεσιών της ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας όμως δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα και στους μαθητές που μετείχαν στη συγκέντρωση υπογραμμίζοντας: «Οι μαθητές σπάσατε την βιτρίνα του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας του πολιτικού συστήματος με τις κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου.
Και σας είπαν αλήτες και τρομοκράτες και κουκουλοφόρους. Αλλά να τώρα φαίνεται ποιοι είναι οι αληθινοί αλήτες και τρομοκράτες. Είναι αυτοί που τάχα καταδικάζουν την επίθεση κατά αμάχων και, φορώντας την κουκούλα της υποκρισίας, διευκολύνουν το πέρασμα όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει αυτό.
Η ελληνική κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της φέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος ενώ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ουσιαστικές. Κυρίως πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για διευκόλυνση του Ισραήλ και των ΗΠΑ να ανακαλέσει τον έλληνα πρεσβευτή από το Ισραήλ αλλιώς θα είναι βαριά η συνενοχή της".
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Πλατυγιαλιού σημειώνοντας :«Όταν η κυβέρνηση Σημίτη ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Αστακού υποσχέθηκε στον λαό ότι αυτό θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και επενδύσεων.
Αλλά με αυτά που έγιναν με την σκέψη για εργοστασίου λιθάνθρακα, και με την παράνομη διακίνηση όπλων φαίνεται ότι όλα ήταν ψέματα και αυτοί που έχουν για θεό τους τα κέρδη και τα συμφέροντα το μόνο που έχουν προσελκύσει είναι τοξικά απόβλητα.
Ξέρουμε ότι θα κρατήσετε ψηλά το κεφάλι. Και σας λέμε ότι με τον αγώνα σας μας γεμίζετε υπερηφάνεια όλους τους έλληνες ανάμεσα στους οποίους και το λαό της Κρήτης του οποίου η περηφάνια τσαλακώνεται πάλι η λόγω των διευκολύνσεων που παρέχεται κι από το δικό τους λιμάνι της Σούδας σε Ισραήλ και ΗΠΑ».
Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στην είσοδο του λιμανιού στο Πλατυγιάλι για να εκφράσουν στη διοίκηση του λιμανιού την αντίθεσή τους στη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ
.