Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Θάνος Μωραΐτης: «Το Πλατυγιάλι Λιμάνι Ειρήνης, Σταθμός Ανάπτυξης και όχι στρατικοποιημένη ζώνη»

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά του πρακτορείου Reuters ότι οι ΗΠΑ αναζητούν εμπορικό πλοίο, προκειμένου να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων πυρομαχικών στο Ισραήλ μέσω Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω Αστακού.
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές απαντήσεις και να μην εμπλέξει τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες».
Ιδιαίτερα για την εμπλοκή του Πλατυγυαλιού στην υπόθεση, ο κ. Μωραΐτης υποστηρίζει ότι «η απαίτηση του λαού της Αιτωλοακαρνανίας είναι να είναι το Πλατυγυάλι σταθμός ανάπτυξης και λιμάνι ειρήνης, όχι στρατικοποιημένη ζώνη. Το φορτίο και οι ιδιοκτήτες τους είναι ανεπιθύμητοι».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό ναυτικό επιθυμεί να ναυλώσει πλοίο που θα μεταφέρει 325 κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Στη σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου, γίνεται λόγος για «επικίνδυνο φορτίο» και «εκρηκτικές ύλες», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Πρόκειται για πυρομαχικά που προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλες εκρήξεις, εμπρηστικά υλικά αλλά και βλήματα τα οποία προκαλούν βλάβες με θραύσματα. Αυτά καλείται να μεταφέρει το πλοίο που θα αναλάβει το συμβόλαιο του αμερικανικού Ναυτικού για τη μετακομιδή πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω Αστακού. Οι κωδικοί που αναγράφονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του αμερικανικού Ναυτικού, σύμφωνα με εγχειρίδια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται για υλικά που προκαλούν μαζικές εκρήξεις, βόμβες με και χωρίς πυροκροτητή, νάρκες, τορπίλες, κεφαλές για ρουκέτες, δυναμίτιδα αλλά και υγρές και πλαστικές εκρηκτικές ύλες.
Επίσης οι κλάσεις επικινδυνότητας αντιστοιχούν σε υλικά τα οποία προκαλούν βλάβες μέσω θραυσμάτων, φωτιά μέσω μικρότερων εκρήξεων με εύφλεκτη πλαστικοποιημένη νιτροκυτταρίνη.
Τέλος αναφέρονται και κωδικοί για πυρομαχικά που προκαλούν μικρή φωτιά χωρίς έκρηξη ή θραύσματα, όπως για παράδειγμα οι φωτοβολίδες, τα τροχιοδεικτικά βλήματα κ.ά.

«Το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τους βομβαρδισμούς»
Ο κ. Μωραιτης επίσης αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: «Καλούμε το Ισραήλ να τερματίσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή των δυνάμεων του στη Λωρίδα της Γάζας. Ζητούμε να δοθεί, επιτέλους, τέλος στις ενέργειες της απαράδεκτης βίας. Έχουν ως θύματα εκατοντάδες αθώες ζωές άμαχου πληθυσμού. Ζητούμε να διασφαλισθεί η προστασία των αμάχων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι, επίσης, απόλυτη ανάγκη να ανοίξουν δίοδοι προς την Λωρίδα της Γάζας, για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η απαγόρευση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί το επόμενο έγκλημα σε αυτήν την τραγωδία που ζει η ανθρωπότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Καλούμε το Ισραήλ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτραπεί η ασφαλής μετάβαση και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, καθώς και η έξοδος τραυματιών από την Γάζα».
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την οργάνωση αποστολών στην περιοχή για την υποστήριξη κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή, για την υποστήριξη και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Πρέσβη Samir Abu Ghazaleh, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του για άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία.