Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Στα 13,5εκ. € το έλλειμμα του δήμου Μεσολογγίου (video)

Στα 13,5εκ. € ανέρχεται το χρέος του δήμου, των νομικών προσώπων και της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών, στην άσκηση των καθηκόντων του.

Παρά το μεγάλο ύψος του χρέους που εκ των πραγμάτων δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας στη δημοτική αρχή, ο κ. Καραπάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του δήμου τονίζοντας: "Μην φοβάστε. Για αυτό είμαστε εδώ. Θελουμε, μπορούμε, ξεκινήσαμε" και αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και ενεργειών που έχουν αναληφθεί στο διάστημα της θητείας του.

"Δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων αλλά και την μείωση των ελλειμμάτων του δήμου" όπως είπε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεσολογγίου προτεραιότητα δόθηκε στην καθαριότητα, σε όλο το εύρος του δήμου και όπως τόνισε "η βελτίωση είναι ολοφάνερη, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή".

Στον το τομέα των οικονομικών υπογράμμισε ότι μπαίνει τάξη και εκμηδενίζονται οι αλόγιστες δαπάνες.

Ιδιαίτερη αναφορά εκανε ο κ. Καραπάνος στη βαρύτητα που δίνει στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με ταυτόχρονη εξυγίανση των οικονομιών του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή πέτυχε τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, εξασφάλισε πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών από το ΚΑΠΗ και ενέταξε το δήμο στο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στον τομέα των έργων αφού υπογράμμισε την υποστελέχωση των υπηρεσιών της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας παρουσίασε τους άξονες που θα κινηθεί η δημοτική αρχή. Άξονες που θα οδηγήσουν στην κατασκευή έργων υποδομής σε κάθε σημείο του δήμου με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες πιυ γίνονται για τη νομιμοποίηση δημοτικών κτηρίων (σχολεία, κλπ), νομιμοποίηση παιδιών χαρών κλπ. ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση ευρωπαίων κονδυλίων.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου αναφέρθηκε στην καταγραφή της δημοτικής περιουσίας πιυ εχει ξεκινήσει καθώς και στις ενέργειες για την παραχώρηση στο δήμο δημοσίων εκτάσεων για αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα πιυ καλείται να επιλύσει η νέα δημοτική αρχή είναι η οικονομική εξυγίανση ήσουν ΔΕΥΑΜ και η επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ.

Η ΔΕΥΑΜ εχει έλλειμα που ξεπερνά τα 6 εκ. €, ενώ ο ΧΥΤΑ εκτός του ελλείμματος των 600.000€ έχει και πολλα τεχνικά προβλήματα, που πρεπει να αντιμετωπιστούν για να υπάρξει εκ νέου αδειοδότηση.

Τέλος ο δήμαρχος Μεσολογγίου εμμέσως κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου σε συμπόρευση για την εξυγίανση του δηλ οι λέγοντας με νόημα: "υπαρχει μια πενταετία μπροστά μας. Μην ξεκινά από τώρα η στείρα αντιπολίτευση..."