Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Π. Κατσούλης: "Η μικροψυχία σας περισσεύει!"(video)

Σαφείς υπαινιγμούς για σκοπιμότητα, κατά του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου άφησε ο πρώην δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσούλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Μεσολόγγι, προχθές.

Ο κ. Κατσούλης αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραπάνος για την οικονομική κατασταση του δήμου Μεσολογγίου και για τα πεπραγμένα της δικής του θητείας, υποστηρίζοντας "ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος στο δήμο κατά την περίοδο 2011-14".

Επίσης ο κ. Κατσούλης άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή για ανάθεση σε ΚΟΙΝΣΕΠ του λειτουργικού έργου στους παιδικούς σταθμούς του δήμου λέγοντας: "θέλουν να το παραδώσουν σε υπεργολάβο ΚΟΙΝΣΕΠ, πολιτικά φίλα προσκείμενη σε αυτόν".

Αξιοσημείωτη όμως ήταν η εκ μέρους του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου, ομολογία του, για αποτυχία της δημοτικής του αρχής να διαχειριστεί το ζήτημα της καθαριότητας, αποδίδοντας μάλιστα "εύσημα" στα στελέχη της νυν δημοτικής αρχής, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Παρακολουθείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

 

"Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του δήμου μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μιας νέας δημοτικής αρχής δεν έχει ανοίξει τόσο έντονη αντιπαράθεση δεν έχουν ειπωθεί τόσο βαρύτατες εκφράσεις, χαρακτηρισμοί και υπονοούμενα ανάμεσα στο δήμαρχο και στην πλειοψηφία των επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και ποτέ άλλοτε στην ιστορία του δήμου μας τόσο γρήγορα, σχεδόν εξ αρχής, δεν κατηγορείται μια δημοτική αρχή για αναθέσεις, εξυπηρετήσεις, αδιαφάνεια και ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του δήμου, ειδικά δε εκείνων του ευαίσθητου τομέα της πρόνοιας.

Διαμορφώνεται μια άσχημη κατάσταση που δυσφημεί το δήμο μας και τον καθιστά αναξιόπιστο σε μια συγκύρια δύσκολη που θα έπρεπε να συζητούνται και να σχεδιάζονται από κοινού το πως θα πορευτεί ο δήμος την κρίσιμη αυτή 5ετιαγια όλη αυτή την κατάσταση αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Καραπάνοςκαι ο τρόπος διοίκησης και άσκησης της πολίτικης του".

Χρέος Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις αρχές του 2011:

(σύμφωνα με τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών)

Ενιαίου Δήμου: 7.408.023 εκατ. €

ΧΥΤΑ: 1.433.265 εκατ. €

ΔΕΥΑΜ + ΔΕΥΑΟ: 5.505.335 εκατ. €

ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΛΥΚΩΝ: 876.531 χιλ. €

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: 457.965 χιλ. €

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 412.983 χιλ. €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: 16.094.102 εκατ. €

Τον πρώτο χρόνο (2011) και το 1ο εξάμηνο του 2012 πληρώθηκαν:

2011: Πληρωμές παλαιών χρεών, 941.427,22 €. Πληρωμές οφειλών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2011, 1.427.204,62 €.

Συνολικό ύψος πληρωμών νέων και παλαιών οφειλών 2.368.631,65 €.

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2012: Πληρωμές παλαιών χρεών 935.583,75 €. Πληρωμές οφειλών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 1ου εξαμήνου του 2012, ύψους 520.574,47 € .

Συνολικό ύψος πληρωμών νέων και παλαιών οφειλών 1.456.158,22 €.

Επομένως, έως και το 1ο εξάμηνο του 2012 και πριν εισαχθούμε στη ρύθμιση των «Ληξιπροθέσμων Οφειλών»,

πληρώθηκαν παλαιές οφειλές ύψους 1.877.010,97 €,

ΟΤΑΝ:

Οι κρατικοί πόροι (ΚΑΠ),

από 12.594.531,73 εκατ. € το 2011, έφθασαν τα 8.745.202,81 εκατ. € το 2013.

Η ΣΑΤΑ από περίπου 2 εκατ. € το 2010, έφθασε στις 400 χιλ. € το 2014.

Τα ανταποδοτικά τέλη (ΔΕΗ), μειώθηκαν

από 2.472.600 € το 2012 σε 2.188.936 € το 2013.

Αν σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Καραπάνου το τωρινό χρέος είναι της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, τότε έστω και έτσι υπάρχει μείωση 3 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 20%, με αυτή την πολύ μεγάλη μείωση του συνόλου των χρηματοδοτήσεων του δήμου.

Επομένως από πού εξάγεται το συμπέρασμα της «σπατάλης»;

Όμως δυστυχώς ο κος Καραπάνος δεν είναι καλός ούτε στη «δημιουργική λογιστική». Διότι μέσω της ρύθμισης των «Ληξιπροθέσμων Οφειλών», εντάχθηκε και αποπληρώνεται χρέος του δήμου ύψους 4 εκατ. ευρώ, χρέος του ΧΥΤΑ ύψους περίπου 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ πληρώθηκε χρέος ύψους περίπου 400 χιλ. ευρώ των Δημοτικών Αλυκών.

Επομένως το συνολικό χρέος που πληρώθηκε αγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Επομένως: Πληρωμή χρέους έως το 2012 και πληρωμή χρέους λόγω της ρύθμισης των «Ληξιπροθέσμων Οφειλών», αθροιζόμενα κάνουν :

5,5 εκατ. ευρώ + 2 εκατ. ευρώ= 7,5 εκατ. ευρώ.

(σημειωτέον ότι στο ανωτέρω ποσό δεν υπολογίζονται παλαιές οφειλές που πληρώθηκαν την περίοδο 2013 – 2014, διότι δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των «Ληξιπροθέσμων Οφειλών»)

Επομένως: 16 εκατ. ευρώ – 7,5 εκατ. ευρώ = 8,5 εκατ. ευρώ εναπομείναν χρέος.

Επομένως αν το κατά τον κο Καραπάνο χρέος, είναι της τάξης των 13 εκατ. ευρώ σήμερα, τότε θα πρέπει να δημιουργήσαμε πρόσθετο χρέος 5 – 5,5 εκατ. ευρώ. Πότε; πως;

Δεν γνωρίζει ο κος Καραπάνος ότι από το 2012 «παρακολουθούμαστε» σε μηνιαία βάση από το ΥΠΕΣ και το «Παρατηρητήριο» και έχουμε υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, διαφορετικά δεν θα ίσχυε και η ρύθμιση των «Ληξιπροθέσμων Οφειλών», από την οποία θα είχαμε από καιρό απενταχθεί; Ρωτάμε: Μήπως στέλναμε ψευδή στοιχεία στο «Παρατηρητήριο»; Είναι ενήμεροι και προσυπογράφουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Οικονομικής Υπηρεσίας, για το δήθεν χρέος των 13 εκατ. ευρώ; Με τους ΚΑΠ στα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως – οι οποίοι μετά βίας αρκούν για τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά του δήμου – πως δημιουργείται χρέος 5,5 εκατ. Ευρώ σε τρία χρόνια;

Γιατί δεν έφερε ακόμη, ως όφειλε, προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό (ο οποίος σύμφωνα με το ΥΠΕΣ έχει τελευταία προθεσμία το Δεκέμβρη και έχει πραγματοποιηθεί στην πλειοψηφία των δήμων), αλλά επέλεξε τη συνέντευξη τύπου; Διότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά μέσω μονολόγων και ψευδών στοιχείων για τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων και μόνο.

Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κος Καραπάνος, γι’ αυτό και φουσκώνει τα νούμερα. Δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά το πώς θα συκοφαντήσει, θα ακυρώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και θα κρύψει τα δικά του ανομήματα πίσω από ένα νέφος σκανδαλολογίας. Πάγια παλαιοκομματική τακτική, κοντόθωρη και με ημερομηνία λήξης όμως.

Για παράδειγμα, στο χρέος των 5,2 εκατ. ευρώ του δήμου, υπολογίζει:

(Α) Ένα μεγάλο μέρος των ενταγμένων ληξιπροθέσμων οφειλών, ύψους 1 – 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ακόμη δεν έχει αποδοθεί λόγω της κατάσχεσης του ΚΤΕΛ. Όταν σύντομα αποδοθεί, τότε θα δηλώσει «πως απέδωσε η πολιτική του και μείωσε το χρέος κατά 1 – 1,5 εκατ. ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες από τότε που ανέλαβε». Κοινώς κουτοπονηριά!

(Β) Τις οφειλές του δήμου για την επέκταση του σχεδίου πόλης, ύψους 1 – 1,5 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται σε ειδικό κωδικό και δεν συνυπολογίζονται ως χρέος, γιατί στο δήμο χρωστούν οι πολίτες για τον ίδιο σκοπό περισσότερα (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ). Γι’ αυτό άλλωστε περάσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά του δήμου, διαδικασία συμψηφισμού.

Μόνο οι δυο παραπάνω καταστάσεις δήθεν οφειλών του δήμου, αθροιστικά είναι της τάξης των 2,5 – 3 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να φουσκώσουμε το χρέος από την πραγματικότητα των περίπου 2 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ.

(Γ) Ακόμη ο κος Καραπάνος «παίζει» για λόγους εντυπώσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών μας αρχών, με το «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ» των υπηρεσιών του δήμου. Χρέος που δεν είναι απαιτητό και αποδοτέο, χρίζει μόνο λογιστικής τακτοποίησης. Έτσι για παράδειγμα, «φουσκώνει» το χρέος του Πνευματικού Κέντρου, αφού όπως γράφει και δηλώνει αυτό είναι 882.679,95 €, αλλά τα 464.323,49 € είναι «χρέος» προς τη ΔΕΥΑΜ (τα περισσότερα εξ αυτών κληρονομήθηκαν πριν το 2010 για το νερό των γηπέδων). Γνωρίζει βέβαια πως η ΔΕΥΑΜ «χρωστά» στο δήμο πάνω από 2 εκατ. ευρώ!

Όμως ο κος Καραπάνος εκτός από τη ψευδή παράθεση στοιχείων, ψεύδεται και μάλιστα επικινδύνως και σε άλλα ζητήματα. Ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με έγγραφο που δεν μας παρέδωσε, καθώς και στη συνέντευξη του, πως «από το 2011 υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές που δεν εισπράχτηκαν με προφορική εντολή πολιτικού προσώπου, για να γίνονται κάποιοι αρεστοί στον κόσμο». Αυτό συνιστά μέγα πολιτικό θέμα και σοβαρό ποινικό αδίκημα και δηλώνουμε προς τον ίδιο και τους όποιους «συνεργάτες» του στήνουν τέτοιες μηχανορραφίες, πως αν δεν κινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, τότε εμείς θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.

Όπως ψεύδεται για το «αμαρτωλό Πνευματικό Κέντρο», όταν ανέφερε στη συνέντευξη του, «πως ενώ υπήρχε η δυνατότητα να ενταχθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιλέξαμε να μην το κάνουμε, για να μην περάσουν οι δαπάνες από έλεγχο και αποκαλυφθούν οι παρατυπίες».

Δυο συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου έγιναν για αυτό το σκοπό, στη μία παρουσία εμού. Όμως συναντήσαμε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων των εργαζομένων και δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία. Δεν έχουμε να κρύψουμε το παραμικρό παντού, ούτε φυσικά στο Πνευματικό Κέντρο, για το οποίο θα αναφερθούμε διεξοδικά παρακάτω.

Για τη ΔΕΥΑΜ: Εμείς δημιουργήσαμε το χρέος των 6 εκατ. ευρώ; Όταν την παραλάβαμε με χρέος 5,5 εκατ. ευρώ, πληρώσαμε 650 χιλ. ευρώ στη ΔΕΗ το 2012, εμφανίσαμε, για πρώτη φορά από δημιουργίας της, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013 και προχωρήσαμε στη προσφυγή κατά της ΔΕΗ στη ΡΑΕ, μέσω της οποίας φθάσαμε σήμερα στο διακανονισμό των 100 δόσεων;

Για το ΧΥΤΑ: Πληρώθηκε χρέος 1,1 εκατ. ευρώ μέσω της ρύθμισης των «Ληξιπροθέσμων Οφειλών», το οποίο αφορούσε μηνιαία καταβολή συμφωνηθέντος βάση σύμβασης ποσού στον εργολάβο από το δήμο, τη διετία 2009 – 2010. Ακόμη, πληρώθηκε ποσό περίπου 300 χιλ. ευρώ στον ίδιο εργολάβο το 2011, ενώ ο ΦΟΣΔΑ, για πρώτη φορά, έχει περιουσιακά στοιχεία, το μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 665 χιλ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ. Ας κάνει ένα υπολογισμό ο κος Καραπάνος, για το ποσό που θα είχε βγει από το δημοτικό ταμείο, αν συνεχίζαμε τη σύμβαση που κληρονομήσαμε και μετά μιλάμε ξανά περί χρέους του ΧΥΤΑ.

Για το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Το «αμαρτωλό» κατ’ αυτόν, το οποίο αναφέρει πως το 2011 είχε χρέος 10 χιλ. ευρώ, χωρίς όμως να καταγράφει ότι: Α) Το 2013 μας ήρθε ο «μπουναμάς» του Δημοτικού Ωδείου, ύψους περίπου 100 χιλ. ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2008 – 2009. Β) Συνταξιοδοτήθηκαν 17 εργαζόμενοι και μπορεί σήμερα να εμφανίζεται υπόλοιπο εφάπαξ 96 χιλ. ευρώ, ρωτήστε όμως κεΚαραπάνο πόσα εφάπαξ δόθηκαν και πόσα ρυθμίστηκαν σε δόσεις και με ποιο κόστος; Για ένα Πνευματικό Κέντρο που δεν έχει ιδίους πόρους και στηρίζεται αποκλειστικά στο δημοτικό ταμείο, το οποίο το επιχορηγεί με 40 χιλ. ευρώ μηνιαίως, που φθάνουν μόνο για τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά του έξοδα. Γ) Αν δεν προσμετρηθεί δε και το μισό χρέος προς ΔΕΥΑΜ, τότε για ποιο χρέος μιλάμε;

Το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο λειτούργησε δέκα Παιδικούς Σταθμούς σε όλο το Δήμο, με 366 παιδιά, δίχως τροφεία. Δυο εξ αυτών Βρεφονηπιακοί και δυο νέοι, σε Γουριά και Μεσολόγγι. Στους οποίους έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης – ανακαίνισης μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 98.0098,09 €. Οι οποίοι λειτούργησαν στην πλειοψηφία τους με μόνιμο προσωπικό και ανανεωνόμενες 11μηνες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ πλέον 18 εργαζομένων, και τώρα παραδίδονται στην υπεργολάβο ΚΥΝΣΕΠ, πολιτικά φίλα προσκείμενη στον κο Καραπάνο.

Η ΚΥΝΣΕΠ θα «λύσει το πρόβλημα του εποχιακού προσωπικού». Αυτή είναι η δικαιολογία, για να παραδοθεί σε αυτή το «φιλέτο» των Παιδικών Σταθμών; Ποιο εποχιακό προσωπικό; Μετά την έγκριση των 11μηνων συμβάσεων, στην τριετία της διοίκησης μας, προσλάβαμε με δίμηνο μόνο 5 μαγείρουςτο 2014 και 3 εργαζόμενους ως βοηθητικό προσωπικό με «παράτυπες» διαδικασίες, σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου, γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Αυτό είναι το μέγα θέμα που θα λύσει η ΚΥΝΣΕΠ, ή πως θα βάλουμε χέρι στα πολλά χρήματα του ΕΣΠΑ;

Το Πνευματικό Κέντρο – ο διοργανωτής των «Γιορτών Εξόδου» – που πραγματοποιούνταν με κόστος 360 χιλ. ευρώ και τις φθάσαμε στις 70 χιλ. ευρώ. Το Πνευματικό Κέντρο που σήμερα ξεχαρβαλώνεται, για να δοθεί με αναθέσεις ποσό 25 χιλ. ευρώ για λογιστική υποστήριξη στους αθηναίους πολιτικούς φίλους του κου Καραπάνου, ενώ σε πρώτη φάση δόθηκαν 5 χιλ. ευρώ δήθεν για ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: Τη δεύτερη κατά σειρά «αμαρτία», η οποία κατ’ αυτόν εμφανίζει χρέος 478 χιλ. ευρώ, αλλά δεν αναφέρει με πόσο χρέος ξεκίνησε το 2011. Μήπως ήταν κε Καραπάνο 457 χιλ. ευρώ; Επομένως για ποιο πρόσθετο χρέος μιλάτε; Για τις όποιες «οικονομικές παρατυπίες» σημειώθηκαν στη λειτουργία της την περίοδο 2013 – 2014, ενημερωθήκατε γραπτώς από έμενα. Ή μήπως δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Την κοινωφελή επιχείρηση μέσω της οποίας, λειτουργεί ένα από τα καλύτερα ΚΔΑΠ της χώρας, το οποίο τώρα θέλουν να το παραδώσουν σε υπεργολάβο ΚΥΝΣΕΠ, πολιτικά φίλα προσκείμενη σε αυτόν. Η οποία ανακαίνισε σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος το παλαιό 4ο Δημοτικό Σχολείο, για να μπορεί σήμερα ο κος Καραπάνος και οι συνεργάτες του να κοκορεύονται για τη μεγάλη αύξηση των παιδιών!

Την κοινωφελή επιχείρηση που έκανε όλη την προεργασία για το νέο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ύψους 800 χιλ. ευρώ, το οποίο και αυτό ορέγεται να το αναλάβει ΚΥΝΣΕΠ, όπως άλλωστε και το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Φυσικά κος Καραπάνος δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στις περίπου 80 χιλ. ευρώ ΣΑΤΑ, καθώς και τις 30 χιλ. ευρώ της «πολιτικής προστασίας» που του παραδώσαμε, για να μπορεί να δηλώνει σήμερα πως «ανοίγει αγροτικούς δρόμους και βελτιώνει την καθημερινότητα». Αναφέρεται όμως στις 600 χιλ. ευρώ που πλήρωσε τις πρώτες 100 μέρες της διοίκησης του, οφειλές καταχωρημένες προς ΤΟΕΒ, ΙΚΑ κ.α. οι οποίες κατά απαίτηση του δεν είχαν πληρωθεί από εμάς «για να τις ελέγξει».

Φυσικά και «ξέχασε» να αναφερθεί στα έργα ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ που κατασκευάζονται(Σχολεία, αποχετεύσεις, υδρεύσεις, μελέτες Αρχαιολογικού Μουσείου κ.α.), στα περίπου 5 εκατ. ευρώ που θα δημοπρατηθούν άμεσα και στις μελέτες που είναι έτοιμες και απαιτούν επικαιροποίηση για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Ρωτήστε κε Καραπάνο – την «ανεπαρκή και υποστελεχωμένη» κατ’ εσάς Τεχνική Υπηρεσία, η οποία εξυπηρετεί το μισό Νομό και προχώρησε έργα 40 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια – πόσες μελέτες παραλάβαμε το 2010;

Η μικροψυχία σας περισσεύει!"









Διαβάστε την συνέχεια εδώ



Διαβάστε την συνέχεια εδώ



Διαβάστε την συνέχεια εδώ