Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Σήμερα το ξεκίνημα της έκθεσης ζωγραφικής του Χρ. Αθανασίου στο "Τρικούπειο"

Σήμερα Σάββατο 20/12, στις 6 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Χρήστου Αθανασίου, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κεντρο Μεσολογγίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 10 Ιανουαρίου 2015, 11:00 έως τις 1 το μεσημέρι και 6:00 με 8:00 το βράδι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην έκθεση ο λαϊκός ζωγράφος, Χρήστος Αθανασίου παρουσιάζει έργα του σε λάδι και ακουαρέλα, με θέματα από το τοπίο του Μεσολογγίου και όχι μόνο.

Ξεχωριστό ειναι το τμήμα της έκθεσης που ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά Αγιογραφίες.

Για τον καλλιτέχνη ο Γιάννης Μακρής σημειώνει: "Ο Χρήστος Αθανασίου μας καλωσορίζει σ" ένα προσωπικό εικαστικό αφήγημα που περιγράφει διαδρομή σαράντα χρόνων. Η βιοματική του σχέση με τη θεματολογία του επιτρέπει την αβίαστη μετάβαση από τη σύνθεση στην αφαίρεση με τρόπο που θυμίζει μελωδία.

 

Μας ξεναγεί στον κόσμο των δικών του χρωμάτων με ευαισθησία αλλά και σεμνότητα, όπως ακριβώς τα διαχειρίζεται είτε είναι χρωματικά είτε αχρωματικά.

Δεχόμενοι ότι το σχέδιο είναι η λογική ενός πίνακα, ενώ το χρώμα το συναίσθημα, κατανοούμε την καθαρή, άδολη ματιά του καλλιτέχνη αλλά και το σιωπηλό του δέος στη θέα του κόσμου τούτου. Αυτό το δέος στο οξυδερκές και διεισδυτικό μυαλό του γίνεται σκέψη και συναίσθημα, σχέδιο και χρώμα.

Οι ανοιχτοί ορίζοντες της λιμνοθάλασσας και το απέραντο του ουρανού της αποδίδονται χωρίς να εξαφανίζουν τα ανθρώπινης κλίμακας στοιχεία του θέματος, (κορμιά, γαΐτες, πελάδες κλπ) μέσα από μια προσωπική ανάπτυξη αλλά και με τη λιτότητα του χρωστήρα του. Αλλού πάλι βλέπουμε ένα χρωματικό ξέσπασμα – τραγούδι στην ομορφιά και τη χαρά της ζωής.

Άνθρωποι – τοπία – σκηνές – νεκρές φύσεις, από το ρεαλισμό στον νατουραλισμό αλλά και πιο πέρα μερικές φορές, τα έργα του Αθανασίου έχουν μήνυμα και το λένε. Μόνο που το λένε με τρόπο ποιητικό και τρυφερό μαρτυρώντας όχι μόνο τη φύση του καλλιτέχνη, αλλά και τη ζωή του που ξεδιπλώνεται μέσα από αυτά."