Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Εξαφανίστε τις ευρυαγγείες με μικροσκληροθεραπεία

Εμφανίζονται στο δέρμα των ποδιών, του προσώπου και του λαιμού ταλαιπωρώντας κυρίως τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου χωρίς να κάνουν ηλικιακές διακρίσεις. Οι ευρυαγγειες παρουσιάζονται στην επιδερμίδα σαν μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν κανένα ενόχλημα, παρά μόνο αισθητικό ζήτημα.

Οι σύγχρονες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί χάρη στην αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών μέσων και υλικών στον τομέα της Ιατρικής εξασφαλίζουν την εξάλειψη των ευρυαγγειών, με τρόπο ελάχιστα επεμβατικό και ανεκτό από τον ασθενή.

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες λαμβάνονται ως αισθητικό πρόβλημα σε περιπτώσεις ασθενών που το φλεβικό τους δίκτυο είναι φυσιολογικό. Μπορεί να προκληθούν από την πολύωρη ορθοστασία ή την καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης ή το αυξημένο σωματικό βάρος.

Σε άλλα περιστατικά ασθενών, στους οποίους οι ευρυαγγείες μπορεί να συνυπάρχουν με κιρσούς, αποτελούν την πρώτη κλινική εκδήλωση φλεβικής νόσου. Η εμφάνισή τους δε, οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο φλεβικό δίκτυο του οργανισμού.

Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, ο κάθε ασθενής που υποψιάζεται ότι έχει προδιάθεση να εμφανίσει ευρυαγγείες ή οι πρώτες έχουν ήδη εκδηλωθεί στο δέρμα του, να απευθύνεται σε ειδικευμένο γιατρό για τις φλεβικές παθήσεις προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

Σε όλα τα περιστατικά διενεργείται κλινική εξέταση στο ιατρείο και έλεγχος του φλεβικού δικτύου με υπερήχους με στόχο να διαπιστωθούν οι λόγοι εμφάνισης των ευρυαγγειών και να προσδιοριστεί η καταλληλότερη μέθοδος θεραπείας που θα εφαρμοστεί.

Πώς θεραπεύονται οι ευρυαγγείες;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των μικρών φλεβών που παρουσιάζονται στην επιδερμίδα είναι η μικροσκληροθεραπεία. Πρόκειται για μια απλή, ελάχιστα επεμβατική και πλήρως ανεκτή για τον ασθενή θεραπεία που διενεργείται από ειδικό χειρουργό για τις παθήσεις των φλεβών.

Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια πολύ λεπτή βελόνα για να πραγματοποιήσει εγχύσεις σκληροθεραπευτικών ουσιών σε υγρή μορφή ή αφρώδη στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα. Συνήθως απαιτούνται αρκετές εκχύσεις σε κάθε περιοχή και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μέθοδος απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική εμπειρία και εξειδίκευση από μέρους του γιατρού και δεν προκαλεί πόνο στον ασθενή -ενοχλεί σε ανεκτό πλαίσιο όσους έχουν «βελονοφοβία».

Το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα από την εφαρμογή της μικροσκληροθεραπείαςγίνεται ορατό με το πέρασμα των ημερών, καθώς ο οργανισμός του κάθε ασθενή χρειάζεται χρόνο για να απορροφήσει τις φλέβες που θεραπεύτηκαν.

Σημεία προσοχής μετά τη θεραπεία

Ο ασθενής που έχει υποβληθεί σε μικροσκληροθεραπεία μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του. Η κίνηση και η άθληση ενισχύουν το αποτέλεσμα της θεραπευτικής μεθόδου και βοηθούν το φλεβικό σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά.

Καλό θα ήταν, για 1-2 εβδομάδες, να μην εκτίθενται στον ήλιο τα σημεία του δέρματος όπου έγιναν οι ενέσεις, ενώ μερικές μελανιές που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη θεραπεία, υποχωρούν πλήρως σε 7 έως 10 ημέρες.

Οι ευρυαγγείες θα επανεμφανιστούν;

Είναι πιθανό να εμφανιστούν ξανά ευρυαγγείες στις ίδιες ή σε διαφορετικές περιοχές του σώματος του ασθενούς, εφόσον υπάρχει προδιάθεση. Η διαδικασία επανεμφάνισης πάντως, είναι αργή και σταδιακή γι αυτό συστήνεται η περιοδική παρακολούθηση για τη συντήρηση του καλού αποτελέσματος.

Ισχύει πως αν θεραπευτεί με σωστό τρόπο το υπάρχον φλεβικό πρόβλημα, ο ρυθμός εμφάνισης καινούριων ευρυαγγειών ελαττώνεται σημαντικά μιας και η θεραπευτική μέθοδος ανακουφίζει ιδιαίτερα τη φλεβική κυκλοφορία. Να θυμάστε ότι όσο πιο νωρίς απευθυνθεί ο ασθενής στον γιατρό για τις ευρυαγγείες, τόσο πιο εύκολη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη θα είναι η θεραπεία του.