Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κι όμως είχε υπάρξει ενημέρωση του δήμου Μεσολογγίου για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με βιόρευστα...


Γράφει η Ομάδα Πολιτών Μεσολογγίου "Λιμνοθάλαζζα"

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 23/3 το πρώτο θέμα ήταν «Ενημέρωση σχετικά με τη κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύσιμο βιορευστά«. Δυστυχώς, ουσιαστική ενημέρωση για το ζήτημα δεν έγινε. Ο Δήμος ενημέρωσε για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση για το θέμα, χωρίς όμως να δώσει ακριβή ημερομηνία

Το θετικό της συνεδρίασης ήταν η παρουσία αρκετών κατοίκων από όλον τον διευρυμένο Δήμο -ένα σημάδι ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνιούν για τον τόπο τους. Συνολικά το δημοτικό συμβούλιο ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων, με μικροπολιτικές επιθέσεις, με εμφανή άγνοια για το τι ακριβώς συμβαίνει, με ελάχιστους συμβούλους να προσφέρουν κάτι σοβαρό στην συζήτηση και με μια γενική απόφαση στο τέλος που δεν δείχνει κάποιο σχέδιο δράσης για το θέμα.

 

Δεν θα μπορούσε να έχει οριστεί εξαρχής ομάδα δημοτικών συμβούλων που θα συντονίζει τις ενέργειες για το πολύ σημαντικό ζήτημα; Ένα μήνα μετά, και οι δημοτικοί μας άρχοντες (συμπολίτευση και σε μεγάλο βαθμό και η αντιπολίτευση) δείχνουν να μην έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, τόσο στο τι ακριβώς συμβαίνει όσο και στο πώς ακριβώς πρέπει να δράσουν. Το αντίθετο θα πρέπει να ειπωθεί ευτυχώς για τους πολίτες που παρευρέθησαν. Οι πολίτες που πήραν τον λόγο, με τον μικρό χρόνο που τους δόθηκε, έχοντας ψάξει όλον αυτόν τον καιρό τις μελέτες, τις τροποποιήσεις, την νομοθεσία και έχοντας πάρει πολλές πληροφορίες στην Ανοιχτή Συζήτηση που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Λιμνοθάλλαζα ενημέρωσαν και πίεσαν για άμεσες λύσεις.

Απορία και προβληματισμό μας δημιούργησε η επίκληση από όλους της έλλειψης ενημέρωσης. Όλοι ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν, ότι δεν ήξεραν τίποτα, ότι κανένας δεν είχε ενημερώσει. Και όμως, υπάρχουν έγγραφα- ανακοινώσεις (δείτε στο τέλος του κειμένου) που αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Μεσολογγίου είχε παραλάβει και πρωτοκολλήσει τις ανακοινώσεις τροποποιήσεων των αδειών σε διάφορα χρονικά διαστήματα, κάποια μάλιστα από το 2015. Οι κοινοποιήσεις ήταν προς τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ευηνοχωρίου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα: αφού τα έγγραφα αυτά είχαν φτάσει στον Δήμο, πώς η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τίποτα για τις μονάδες; Εάν αυτό σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, ας διορθωθεί ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον. Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν από την αποκάλυψη της υπόθεσης δείχνουν την αναγκαιότητα πληροφόρησης της κοινωνίας για το τι συμβαίνει στην περιοχή που ζούμε.

Από την άλλη πλευρά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είτε επέλεξαν να πουν τις πρώτες λέξεις τους μόλις προχθές, είτε περιορίστηκαν στην τυπική αρθρογραφία, είτε μίλησαν χωρίς να πουν στην πραγματικότητα απολύτως τίποτα. Συνολικά, μια εικόνα ενός Δημοτικού Συμβουλίου που καλέστηκε υπό την πίεση των εξελίξεων, με σκοπό μάλλον να συζητήσει ένα θέμα για το τυπικό της υπόθεσης, χωρίς να υπάρχει σοβαρή θέληση από κανέναν να κάνει κάτι.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης έχει φανεί ότι λίγα μπορούμε να περιμένουμε από τους δημοτικούς μας άρχοντες. Ό,τι κινήσεις έχουν γίνει, έγιναν από πολίτες της πόλης, με φορείς και δημοτικούς συμβούλους να είναι βροντερά απών. Ακόμα και έτσι όμως, η πίεση έφερε ως αποτέλεσμα μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όσο γενική και αόριστη και αν είναι αυτή. Παρά το απογοητευτικό θέαμα, ο δρόμος είναι πλέον ξεκάθαρος: η μόνη λύση για αυτό το θέμα και για όσα άλλα απασχολούν και θα απασχολήσουν τον τόπο μας πολύ σύντομα (υδροηλεκτρικά Ευήνου, γεωτρήσεις πετρελαίου στην περιοχή) είναι η ενεργή ενασχόληση και δράση των πολιτών. Δεν θέλουμε να πάμε μια μέρα για κολύμπι στην Τουρλίδα και στα 500 μέτρα να δούμε εγκαταστάσεις για εξόρυξη πετρελαίου και όλοι να απορούμε πως έγινε αυτό!!

Η ενεργή ενασχόληση και η δράση των πολιτών είναι η μόνη που μπορεί να φέρει αποτελέσματα Και είναι πλέον μονόδρομος· αν δεν υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι τον τόπο μας, δεν θα υπάρξει κανένας που θα το κάνει για εμάς.