Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας για το θάνατο του ζωγράφου Άλκη Πιερράκου

Με γραπτή της δήλωση η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου σημειώνει για την "απώλεια" του ζωγράφου Άλκη Πιερράκου:

"Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του καταξιωμένου ζωγράφου Άλκη Πιερράκου.

Ο Άλκης Πιερράκος υπήρξε ένας ακάματος δημιουργός μη παραστατικών έργων, που διακρίνονται για τον αυθορμητισμό της έκφρασης, καθώς κινούνται στο πλαίσιο της αφαίρεσης και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Άλκης Πιερράκος. Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου», που φιλοξενήθηκε στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου τον Οκτώβρη του 2015, είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να θαυμάσουμε το ακατάβλητο πνεύμα του και να διαπιστώσουμε το αμέριστο ενδιαφέρον του για την πόλη της Ναυπάκτου, όπου τελικά έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η απώλεια του θλίβει τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών. Εκφράζουμε στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια."

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: "Στη Ναύπακτο, λίγη μόλις ώρα μετά την άφιξη του από το Παρίσι, πέθανε το βράδυ της Τετάρτης ο ζωγράφος Άλκης Πιερράκος, ο οποίος σχεδίαζε τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης στην πόλη, σε ηλικία 97 ετών.

Εξπρεσιονιστής, εξαιρεικός κολορίστας,πειραματιστής αλλά και πιστός θιασώτης της ζωγραφικής ο κοσμοπολίτης Άλκης Πιερράκος αγαπούσε στα έργα του την κίνηση και την ενέργεια, την ένταση και την ακρίβεια.

Ηταν καλλιτεχνικά συνδεδεμένος δε, με τον τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή καθώς είχε φιλοτεχνήσει τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, δουλειά που είχε παρουσιάσει προ διετίας στην πόλη

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1920, ο Άλκης Πιερράκος πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στη Γιουγκοσλαβία και το 1954, ύστερα από μια επταετία σπουδών και αναζήτησης στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Αγγλία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζούσε και εργαζόταν.

Εξέθεσε έργα του από το 1951 (Λονδίνο) σε ομαδικές, αρχικά, και στη συνέχεια σε ατομικές εκθέσεις ανά την υφήλιο (Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο, Φλωρεντία, Μόσχα, Ρίο ντε Τζιανέιρο, Βρυξέλλες κ.ά).

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 14.00 στον Οξύλιθο της Κύμης Ευβοίας."