Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Άμεσα η δημοπράτηση μελέτης για οριστική και μόνιμη λύση στην υδροδότηση του Αιτωλικού

Την ικανοποιησή του εκφράζει ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, με γραπτή του δήλωση για την άμεση χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών, έργου για την συνολική αντιμετώπιση της υδροδότησης του Αιτωλικού.

Συγκεκριμένα χθες με ανακοίνωση του, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπρίντζης έκανε γνωστό την ένταξη της "εκπόνησης προκαταρκτικής μελέτης αντιμετώπισης των προβλημάτων στην περιοχή του Αιτωλικού" ως "έργο εθνικού επιπέδου, ειδικού και σημαντικού" που θα δημοπρατηθεί άμεσα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Σπρίντζη: "Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο εξαιρετικά μεγάλης σπουδαιότητας για την περιοχή και τους κατοίκους της και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς καλείται να δώσει οριστική και μόνιμη λύση τόσο στην υδροδότηση και την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων, αλλά και να οδηγήσει στην πλήρη διερεύνηση των αιτιών της μόλυνσης και της εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση της, ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια και ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες για να μην δημιουργηθεί ξανά το πρόβλημα."

Επίσης για το συγκεκριμένο έργο ορίστηκε ως αναθέτουσα και προϊσταμένη αρχή η Διεύθυνση Έργων Ύδρευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων (ΔΕΥΑΕΛ) και ως Διευθύνουσα υπηρεσία το Τμήμα Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Μελετών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά από την παραπάνω εξέλιξη ο δήμαρχος Μεσολογγίου στη δήλωσή του σημειώνει:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς αναγνωρίζει την κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Είναι ωφέλιμο ακόμη δε περισσότερο, ότι τα αρμόδια Υπουργεία κινούνται παράλληλα με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καλή διάθεση συνεργασίας προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες επίλυσής τους.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης αναφορικά με την εξέταση των επιμέρους στοιχείων και εναλλακτικών τρόπων υδροδότησης της περιοχής του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, αφενός δικαιώνει τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το ίδιο θέμα από τον Αύγουστο του 2015 που αιτήθηκε τη μελέτη και χρηματοδότηση έργων υδροδότησης, αφετέρου έρχεται να προστεθεί στις συντονισμένες δράσεις μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, οι οποίες μάλιστα είχαν επιτυχή κατάληξη με την δημοπράτηση του γενικού έργου της βελτίωσης ποιότητας νερού και υδροδότησης του Αιτωλικού, το οποίο εντάχθηκε στο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Σημειώνεται δε πως η εκπόνηση της προκαταρκτικής μελέτης που έχει εγγραφεί στο ΠΔΕ με το ποσό των 100.000 ευρώ το Νοέμβριο του 2016 μετά από απόφαση του αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, θα γίνει με τη συμβολή και συνεργασία του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και του Τμήματος Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Μελετών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, αντιμετωπίζουμε συντονισμένα την οριστική επίλυση των θεμάτων υδροδότησης, ειδικά δε το πρόβλημα που ταλανίζει για περισσότερα από δέκα χρόνια την περιοχή του Αιτωλικού».