Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΛΑ. Ε. Μεσολογγίου: Αν σήμερα δεν αντισταθούμε στην επερχόμενη καταστροφή, τότε πότε;;;

Θέση κατά της κατασκευής και λειτουργίας στο Μεσολόγγι, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με βιόρευστα παίρνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Μεσολογγίου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

" Η χώρα, έχοντας απολέσει την εθνική της κυριαρχία, ισοπεδωμένη οικονομικά και κοινωνικά από την επέλαση ήδη 4 μνημονίων, με την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να μετρά ακόμη τις πληγές της, παραιτημένη και άφωνη, μετατρέπεται ραγδαία σε χώρα υποδοχής των «επενδύσεων» των πιο ληστρικών οικονομικών συμφερόντων.

Οι συνθήκες για την υποδοχή αυτής της «ανάπτυξης», που 6 χρόνια τώρα οι εθελόδουλοι πολιτικοί εφαρμοστές του καταστροφικού σχεδίου ευαγγελίζονται, τείνουν να γίνουν ιδανικές.

 

Οι μισθοί των εργαζομένων, μισθοί πείνας, τα εργασιακά τους δικαιώματα, ήδη παρελθόν, η ανεργία στα ύψη, εργαλείο φόβου και υποταγής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, αποτέλεσμα της πολιτικής του «μικρού κράτους», διαλυμένοι και το ίδιο διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι, ανίκανοι να ελέγξουν πλέον οποιονδήποτε, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους-αποικία αλλάζει συστηματικά και γρήγορα, προκειμένου να συναντήσει τις πιο ακραίες απαιτήσεις των νεόφερτων «επενδυτών».

Η ανάπτυξή τους έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της αποκλειστικά τα εύκολα κέρδη τους και στην περιφέρεια μόνο κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Στην εξίσωση της ανάπτυξής τους, η παράμετρος άνθρωπος και η ευημερία του προκλητικά απουσιάζουν.

Τελευταία εμπόδια, το ήδη διάτρητο νομικό πλαίσιο προστασίας των εθνικών πάρκων και τελικά αυτά τα ίδια. Οι επενδυτές, το κεφάλαιο, έχει, βλέπετε, ανάγκη απόλυτης ελευθερίας!!! Αυτή ακριβώς είναι η ελευθερία που επικαλούνται!

Έτσι η ύπαρξη του μοναδικού σε κάλλος φυσικό κάλλος πάρκου μας και τεράστιας παραγωγικής αξίας,παρά την ασπίδα προστασίας 5 διεθνών συνθηκών, δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο ικανό να σταματήσει τα διψασμένα για εύκολα κέρδη ιδιωτικά κεφάλαια.

Μέσα από τον πολύ γνώριμο σε αυτούς δρόμο, εξασφάλισαν τις κατάφορα παράτυπες – παράνομες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών τους και όχι μόνο αδειών, την ένοχη σιωπή, την ανοχή ή ακόμη και την σιωπηλή συγκατάθεση τοπικών αιρετών εξουσιών και φορέων της περιοχής. Την ίδια στιγμή, εκμεταλλεύονται στο έπακρο, δυστυχώς, την άγνοια και την αδιαφορία, την παραίτηση από κάθε αντίσταση και διεκδίκηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση 6000 τόνων φθηνών εισαγόμενων φυτικών ελαίων πρέπει να σταματήσει τώρα!

Γιατί βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη από την διεθνή συνθήκη ramsar περιοχή του Εθνικού Πάρκου

Γιατί η λειτουργία αυτής της μονάδας θα αποτελέσει τον δούρειο ίππο της μετατροπής της περιοχής μας σε νέο «Θριάσιο πεδίο». Δεκάδες τέτοιες μονάδες θα ακολουθήσουν αυτή.

Γιατί όχι μόνο δεν θα προσθέσει θέσεις εργασίας, όπως προκλητικά ψεύδονται οι εκπρόσωποί του, αλλά θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και του τουρισμού.

Γιατί θα ακυρώσει με μη αντιστρεπτό τρόπο την μοναδική στρατηγική επιλογή ανάπτυξης αυτού του τόπου, σαν κέντρο εναλλακτικού (πολιτιστικού, θρησκευτικού, ιαματικού) τουρισμού, όπως αυτός περιγράφεται άλλωστε και στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Μεσολογγίου και σε πολλές καλοπληρωμένες μελέτες ανάπτυξης της περιοχής μας.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ακυρωθεί, γιατί οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε απώλεια πολύτιμης αγροτικής γης και την χώρα μας (και) σε μόνιμη διατροφική εξάρτηση. Γιατί θα επιταχύνει την οριστική έξοδο των αγροτών από τη γη τους και τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής στα χέρια επικίνδυνων μειοψηφιών.

Γνωρίζουμε ότι αυτή μάχη είναι μόνο μία από αυτές που ακολουθούν. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξή τους πρέπει να σαρώσει και τα τελευταία εμπόδια που στέκονται απέναντί της και αυτά δεν είναι παρά οι προστατευόμενες σπάνιας ομορφιάς περιοχές της πατρίδας μας. Το κυνήγι του εύκολου και κρατικά επιδοτούμενο κέρδους των ακραιφνών κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερων επιχειρηματικών χτυπάει ήδη την περιοχή μας από κάθε πλευρά. Από την εκ νέου σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου, τα 9 νέα φράγματα του Ευήνου για αντίστοιχα νέα υδροηλεκτρικά έργα, μέχρι τις επερχόμενες ανεξέλεγκτες εξορύξεις για την ανεύρεση του μαύρου χρυσού θα είναι τα επόμενα μέτωπα

Αν σήμερα δεν αντισταθούμε στην επερχόμενη καταστροφή, τότε πότε;;;"