Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Με "μεσολογγίτικο" DNA ο Σωματάρχης της "ΘΡΑΚΗΣ" (Δ' Σ.Σ.) Γεώργιος Καμπάς

Το Δ΄ Σώμα Στρατού «ΘΡΑΚΗ» αποτελεί τον πλέον «ετοιμοπόλεμο», μείζονα σχηματισμό του Στρατού Ξηράς, για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αφού η περιοχή ευθύνης είναι η τρεις νομοί της Θράκης και τμήμα της Καβάλας. Μετά τις πρόσφατες κρίσεις στο Στρατό Ξηράς καθήκοντα διοικητή στο Δ΄ΣΣ ανατέθηκαν, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στον αντιστράτηγο, Γεώργιο Καμπά.
Πρόκειται, για μια από τις κορυφαίες θέσεις, στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων καθώς η ευθύνη διοίκησης του σχηματισμού, αυτού λόγω της αποστολής του είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, λόγω όπως αναφέραμε της στρατηγικής θέσης της περιοχής. Άλλωστε σε όσους έχουν υπηρετήσει στην περιοχή είναι γνωστό τι σημαίνει να υπηρετείς σε μονάδα του Δ΄ΣΣ είτε ως στρατιώτης είτε ως στέλεχος.
Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι ο στρατηγός Καμπάς έχει «Μεσολογγίτικο» DNA, αφού η μητέρα του ήταν γόνος της οικογένειας Χρυσογέλου ζώντας στο Μεσολόγγι, έως ότου παντρεύτηκε με τον Αυγουστίνο Καμπά, επίσης αξιωματικό του στρατού και γι’ αυτό το λόγο διατηρεί και συντηρεί στο Μεσολόγγι το πατρικό σπίτι, της μητέρας του, στο ιστορικό κέντρο της πόλης.



Ο Αντιστράτηγος Καμπάς Γεώργιος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Κατετάγη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983 ως Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού.
Έχει παρακολουθήσει όλα τα βασικά σχολεία του Όπλου του. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Επίσης είναι απόφοιτος του Προκεχωρημένου Τμήματος Αξκών Πυροβολικού Μάχης του ΣΞ των ΗΠΑ στο Fort Sill. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο αντικείμενο «Στρατηγική και Διπλωματια».
Στη σταδιοδρομία του έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες ΠΒ Μάχης και Α/Α ΠΒ σε θέσεις Δκτού Πυροβολαρχίας, Αξκού Επιχειρήσεων και Δκτου Μοίρας (συνολικά 12 χρόνια). Έχει υπηρετήσει επίσης:
• Εκπαιδευτής και Επιτελής της Διεύθυνσης Σπουδών στη Σχολή Πυροβολικού.
• Διευθυντής Επιχειρήσεων σε Μ/Κ Μεραρχία.
• Από το 2003 έως το 2006 υπηρέτησε ως Τμηματάρχης Σχεδίων και Πολιτικής στο Διακλαδικό ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο στη Νάπολη και κατά το τελευταίο έτος ως Διευθυντής επιτελικού γραφείου του Βοηθού Επιτελάρχη του ΝΑΤΟϊκου Στρατηγείου.
• Επιτελής στην Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ.
• Τον Ιούνιο 2008 τοποθετήθηκε Τμηματάρχης Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και Εξοπλισμών στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ.

• Τον Μάρτιο 2009, τοποθετήθηκε Υποδιευθυντής στην ανωτέρω Διεύθυνση.
• Τον Μάρτιο 2011 προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε Διευθυντής στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ.
• Τον Μάρτιο 2013 τοποθετήθηκε Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού.
• Τον Μάρτιο 2014 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και ανέλαβε Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΣ. Ο Δ΄ Κλάδος επιλαμβάνεται θεμάτων αμυντικής πολιτικής και σχεδιασμού, εξοπλιστικών θεμάτων, σχέσεων με ΝΑΤΟ-ΕΕ και λοιπών Διεθνών Οργανισμών, εκπαίδευσης, οργάνωσης, δόγματα και δημόσιες σχέσεις.
• Tον Μάρτιο 2015 τοποθετήθηκε Διοικητής ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ».
• Τον Μάρτιο 2016 μετά την ολοκλήρωση της Διοίκησης της Μεραρχίας, τοποθετήθηκε Διευθυντής Δ΄ Κλάδου στο Επιτελείο ΓΕΣ.
• Την 16 Ιανουάριου 2017 με απόφαση του ΣΑΓΕ προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου.
• Την 17 Ιανουαρίου 2017 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τοποθετήθηκε Διοικητής Δ΄ΣΣ.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς.