Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Ελληνικού Έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, στην ηρωική γενιά του 1821, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την 25η Μαρτίου 1821 και διοργανώνει εκδηλώσεις στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στις εκδηλώσεις της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου,στον Πύργο ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ενώ στην Πάτρα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Πάτρα, Μεσολόγγι και Πύργο έχει ως εξής:

Στην Πάτρα

Παρασκευή 24 Μαρτίου

9.50 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Πατρών.

11 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπείες φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών.

11.30 π.μ. Αναχώρηση και μετάβαση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ανάγνωση όρκου Αγωνιστών 1821 από μαθητή του 3ου Γυμνασίου Πατρών. Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Πατρέων.

1 μ.μ. Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην Π.Ε. Αχαΐας θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών, ενώ στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και γιορτές, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους.

4.30 μ.μ. Πλατεία Υψηλών Αλωνίων: Άφιξη ΔΑΦΝΟΔΡΟΜΩΝ από την μονή Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων. Επιμνημόσυνη δέηση. Σύντομη ομιλία. Κατάθεση Στεφάνων στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Απονομή μεταλλίων και διπλωμάτων στους Αθλητές και μαθητές που συμμετείχαν στην δαφνοδρομία Καλάβρυτα – Πάτρα.

Σάββατο 25 Μαρτίου

7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.

8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.

9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών-Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Τριών Συμμάχων, τερματισμός εις Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ Απονομή επάθλων).

11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών (οδός Μαιζώνος). Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30. Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.

12 μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας, επί της Αγίου Ανδρέου.

6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου

Παρασκευή 24 Μαρτίου

Ομιλίες από καθηγητές και δασκάλους στους σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές σχολείων.

10.45 π.μ. Ρίψη στεφάνου για τους αφανείς Ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου και του 2ου Δημοτικού σχολείου Μεσολογγίου.

11.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων, στέψη των Ανδριάντων των Ηρώων της Επαναστάσεως από σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές και μαθήτριες Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης και Προσκόπους. Τήρηση σιγής ενός λεπτού, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Σάββατο 25 Μαρτίου

7 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλεως με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης.

8 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.

10 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από τον Βασίλειο Πλαστήρα, εκπαιδευτικό Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

11 π.μ. Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στον Κήπο των Ηρώων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

11.30 π.μ. Παρέλαση στην πλατεία Κέννεντυ σπουδαστών, μαθητών, μαθητριών και Στρατού.

6.15 μ.μ. Υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.

Στον Πύργο

Παρασκευή 24 Μαρτίου

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.

11 π.μ. Απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων.

Σάββατο 25 Μαρτίου

7 π.μ. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.

8 π.μ. Έπαρση της σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ».

10 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. (9.55 π.μ. Πέρας προσέλευσης Αρχών). Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας.

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

10.45 π.μ. Δεξίωση από τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή στο «Λάτσειο» Δημοτικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχών.

11.30 π.μ. Παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων, Λαογραφικών Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

6 μ.μ. Υποστολή σημαίας.

7 μ.μ. Εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Ιόνιον» από τον λαογραφικό όμιλο Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, αφιερωμένη στη Μακεδονία με θέμα: «Στιγμές από την επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία» και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Ήπειρο, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Μακεδονία και Πελοπόννησο από τις χορευτικές ομάδες του Ομίλου.


Στο Αγρίνιο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

09:30:Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Μαρίας Δημάδη με συνοδεία σαλπιγκτή.

 

11:30: Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μακεδονομάχου Νικολάου Παναγιώτου από μαθητές του 3ου Λυκείου.

 

11:55: Πέρας προσέλευσης επισήμων και σχολείων στο μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη.

 

12:00: Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων από: φοιτητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, μαθητές των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, κλπ.

 

Θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

 

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

09:45:Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Μαρίας Δημάδη με συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

 

10:15: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών των μαθητών στη Μητρόπολη.

 

10:25: Πέρας προσέλευσης επισήμων στη Μητρόπολη.

 

10:30: Τέλεση επίσημης Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά.

Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Αθανασία Ρακιντζή, Διευθύντρια του 6ουΔημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

 

11:00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη.

 

11:30: Παρέλαση Δημοτικής Φιλαρμονικής, Αναπήρων, Αντιστασιακών Οργανώσεων, Τμήματος εκπαιδευομένων νέων Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», μαθητριών Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, 1ου Συστήματος Προσκόπων, μαθητών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Εθελοντριών Νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού.

Η παρέλαση θα γίνει επί της οδού Παπαστράτου, Πλατείας Δημοκρατίας, πεζοδρόμου Χαρ.Τρικούπη και πέρας στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Μακρή.

12:30: Μετά το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο (αίθουσα πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, 2ος όροφος).

 

18:00: Υποστολή της σημαίας με συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ.Α.


Που θα βρίσκονται Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις της Πάτρας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά στην Ι.Π. του Μεσολογγίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στον Πύργο.

Στην Π.Ε. Αχαΐας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος στα Καλάβρυτα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας στο Αίγιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας στη Δυτική Αχαΐα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Πετρόπουλος στο Δήμο Ερυμάνθου, Αντώνης Χαροκόπος (βοηθός Περιφερειάρχη) και Τρύφωνας Φωτόπουλος στην Πάτρα, Σπύρος Καπράλος και Θεόδωρος Νασιώτης στα Καλάβρυτα, Χρήστος Μπούνιας (βοηθός Περιφερειάρχη) και Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου στην Αιγιάλεια.

Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης στην Ι.Π. Μεσολογγίου και στο Ευηνοχώρι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας στο Αγρίνιο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σάββας Αυγέρης στο Θέρμο, Νάνσυ Κωνσταντοπούλου στη Ναύπακτο, Τάκης Κοκκινοβασίλης στο Αγρίνιο, Γιώργος Τσόγκας στην Αμφιλοχία, Απόστολος Ευθυμίου στο Νεοχώρι.

Στην Π.Ε. Ηλείας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος στη Ζαχάρω.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος στην Αμαλιάδα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Πλατανιάς στα Λεχαινά, Λάμπης Αριστειδόπουλος στην Κρέστενα, Δημήτρης Κωσταριάς (βοηθός Περιφερειάρχη) στην Αρχαία Ολυμπία, Μανώλης Αγιομυργιαννάκης στην Αμαλιάδα και Γιάννης Αρβανιτάκηςστη Βάρδα.