Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου και Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης  16 Μαρτίου 2017 συνάντηση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα και σαν αντικείμενο είχε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ποταμού.
Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Σωκράτης Φάμελος με τον συνεργάτη του αρμόδιο για θέματα υδάτινων πόρων κο Γεώργιο Πεκρίδη. 
Από την Συντονιστική Επιτροπή έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κος Γεώργιος Παπαναστασίου εκπροσωπώντας τον Δήμο και την ΠΕΔ Δ. Ελλάδος, ο Αντιπερειφερειάρχης κος Νικόλαος Μπαλαμπάνης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δ. Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Νομού Αιτωλοακαρνανίας κος Λίνος Μπλέτσας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κος Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μεσολογγίου κος Παναγιώτης Σταράμος, ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής κος Δημοσθένης Καπώνης, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Συντονιστικής Επιτροπής κος Ιερόθεος Ζαχαρίας και οι εκπρόσωποι των Νομικών Παραστατών της , κοι Βασίλειος Δωροβίνης και Γεώργιος Χριστοφορίδης .


Κατά την διάρκεια της συνάντησης όλοι οι εκπρόσωποι και οι συνεργάτες της Συντονιστικής, μέσα από ουσιαστικές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις ενημέρωσαν τον κο Υπουργό για όλες τις πτυχές του διαχρονικού εγχειρήματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, καθώς και για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο Περιβάλλον στην Εθνική Οικονομία, στις Τοπικές Οικονομίες αλλά και στη ιδία την Κοινωνία.

Η ενημέρωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής συνεχίστηκε  με την γνωστοποίηση των ενεργειών της σε ότι αφορά την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχεδίων διαχείρισης υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, ενώ κατατεθήκαν και οι απαραίτητες απόψεις της σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης τους. 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Σωκράτης Φάμελος ο όποιος με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

Για την εφαρμογή δε αυτής της πολιτικής, ενημέρωσε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τις μέχρι τώρα ενέργειες του στην κατεύθυνση αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας προκείμενου να αποτραπεί οριστικά και αμετάκλητα η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων, ενώ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής κος Γεώργιος Παπαναστασίου κλείνοντας την συζήτηση ευχαρίστησε τον κο Υπουργό για την συνάντηση, αλλά και για την συνολική του στάση προκειμένου να αποτραπεί οριστικά και αμετάκλητα το εγχείρημα της εκτροπής.