Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

O Π. Κατσούλης για την ταινία "Έξοδος 1826"

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης
τ. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Οι φετινές Γιορτές Εξόδου ξεκίνησαν για μένα χθες από το Αγρίνιο και την παρακολούθηση της ταινίας «Έξοδος – 1826».
Μια ταινία μικρού προϋπολογισμού, η οποία όμως προσπαθεί με ρεαλισμό να απεικονίσει την ζοφερή πραγματικότητα της τότε εποχής για τους έλληνες αγωνιστές της επανάστασης του 1821. Δεν είναι υπερπαραγωγή, ούτε θυμίζει σε κάτι, ευτυχώς, τις γνωστές σε όλους μας ταινίες της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ, τύπου «Παπαφλέσσα και Μπουμπουλίνας». Δεν σκιαγραφεί Υπέρ - Ήρωες με απαράμιλλα κατορθώματα, αλλά απλούς ανθρώπους με αναστολές, ενδοιασμούς και φοβίες. Διαθέτει ικανοποιητική φωτογραφία, λυρικά στοιχεία και επιβλητική μουσική υπόκρουση.
Έχει γυριστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στο γεμάτο ομορφιές ορεινό όγκο των Γρεβενών και καταγράφει τις αντιξοότητες, τις μεγάλες δυσκολίες, αλλά και την πίστη και την αυταπάρνηση στον αγώνα για τη λευτεριά, μιας ομάδας Σαμαριναίων που επιχειρούν μέσω μιας πορείας εννέα ημερών να φθάσουν στο Μεσολόγγι, για να πολεμήσουν αντάμα με τους «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ».



Η ταινία δυστυχώς στερείται της μοναδικότητας του Μεσολογγίτικου τοπίου, αν και ο τίτλος της ευθέως παραπέμπει στην ηρωική θυσία των ΕΞΟΔΙΤΩΝ, γιατί όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης και δημιουργός της Βασίλης Τσικάρας στην προσφώνηση του, «η κρίση και η άρνηση ορισμένων δεν του επέτρεψε γυρίσματα στην περιοχή Μεσολογγίου». Το μοναδικό ζωντανό Μεσολογγίτικο στοιχείο στη ταινία, είναι η συμμετοχή του δικού μας Νίκου Βλαχόπουλου.
Ο δημιουργός της ταινίας με είχε επισκεφθεί το 2013 και με την παρότρυνση μου και την αρωγή του δήμου, είχαμε συμφωνήσει για γυρίσματα στην περιοχή μας (Ντάπιες, Αη Συμιός κ.α.).
Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ευοδώθηκε μεταγενέστερα, γι’ αυτό και με λύπησε το γεγονός πως σε μια ταινία που αναφέρεται στην ηρωική Έξοδο, να εμφανίζεται μόνο ως αρωγός ο δήμος Γρεβενών. Σημεία των καιρών…
Πολλά συγχαρητήρια στο Βασίλη Τσικάρα και σε όλους τους συντελεστές της ταινίας του.
 Ευελπιστώ σε πολλαπλή προβολή στην πόλη μας, γιατί αξίζει ειλικρινά να την δείτε!