Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Με πρωτοβουλία του Παυσανία Παπαγεωργίου κοινές δράσεις δήμων και υπ.παιδείας για τη νεολαία


Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάληψης κοινών δράσεων για θέματα νεολαίας προχώρησαν χθες Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στόχος του πρωτοκόλλου είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η σύμπραξη για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη νεολαία και τη Νέα Γενιά. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία πυρήνα πόλεων/ δήμων, που θα αναπτύξουν υπηρεσίες και προγράμματα εστιασμένα στις ανάγκες των νέων, θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι, ή εκπρόσωποι αυτών, από άλλους έξι δήμους της χώρας (Ιωαννιτών, Ηρακλείου Κρήτης, Κομοτηνής, Καλαμάτας, Αιγάλεω και Κέρκυρας), που φιλοξενούν στην περιφέρειά τους μεγάλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όλοι οι συμμετέχοντες καλωσόρισαν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την αυτονόμηση και αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και συμφώνησαν ότι η φροντίδα για τη νέα γενιά πρέπει να θεωρείται ζήτημα ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας.


«Η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας είναι μια αφορμή για να ανακοινώσουμε μια συνεργασία που ξεκινάει να βγάζει δραστηριότητες από το στενό χώρο του υπουργείου και να τις φέρνει στον πραγματικό χώρο που πρέπει να υλοποιηθούν –στους ΟΤΑ, στους δήμους, στην περιφέρεια, εκεί όπου υπάρχουν νέοι», δήλωσε στο χαιρετισμό του ο ΓΓΔΒΜΝΓ, Παυσανίας Παπαγεωργίου. «Είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μας που συμπίπτει η ημερομηνία υπογραφής με την ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και την εξαγγελία για τη Νέα Γενιά. Στην πραγματικότητα η σημερινή συμφωνία –ενώ είχε ξεκινήσει να δουλεύεται πολύ νωρίτερα- είναι η πρώτη συμφωνία που δείχνει την αρχή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε χθες στη συνέντευξη Τύπου εδώ, στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε.
«Περήφανος» που η Θεσσαλονίκη επελέγη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για τη νέα γενιά, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Δε χρειάζεται να τονίσουμε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες για ν’ ανοίξουν οι νέοι άνθρωποι τα φτερά τους», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφέροντας τις ιδέες που προέκυψαν από παλιότερες συζητήσεις με νέους και παιδιά. «Έχουμε ως δήμος την έντονη διάθεση να βοηθήσουμε τα παιδιά σ’ όλα τα επίπεδα», τόνισε.

«Οφείλουμε να αναπτύξουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να έρχονται σ’ επαφή τα παιδιά μας με παιδιά άλλων χωρών. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε απ’ αυτό», υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
«Πολύ καλώς διαχωρίζεται η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς απ’ τα υπόλοιπα θέματα που διαχειρίζεται το υπουργείο. Στο δήμο Ηρακλείου έχουμε προχωρήσει σε διάφορα προγράμματα για την εμψύχωση και υποστήριξη των νέων και θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη συμφωνία συνεργασίας», είπε ο Γιώργος Βλαχάκης, αντιδήμαρχος Παιδείας και εκπαιδευτικός.
«Μια θετική πρωτοβουλία που αξίζει να τη δούμε με ενδιαφέρον», χαρακτήρισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου ο Παντελής Κολόκας, αντιδήμαρχος νεολαίας του δήμο Ιωαννιτών.


«Οι νέοι μπορούν να προσφέρουν σε πολλά επίπεδα. Πρέπει να τους δώσουμε πιο σημαντικό ρόλο. Θετική η εξαγγελία του πρωθυπουργού για να δοθεί βαρύτητα στη νέα γενιά», υπογράμμισε η Μαρία Μουζακίτη, πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας. «Ο δήμος μας έχει την τύχη να στεγάζει δύο τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα –κάτι που δίνει φυσιογνωμία στην πόλη. Ωστόσο η νέα γενιά μένει μακριά απ’ την ενεργή πολιτική δραστηριότητα κι αυτό πρέπει ν’ αλλάξει», παρατήρησε η Γιάννα Χριστόγλου, αντιδήμαρχος Παιδείας Αιγάλεω.
«Η συνεργασία μιας Γενικής Γραμματείας για τη Νέα Γενιά με τους δήμους είναι σημαντική», τόνισε ο Γιάννης Γκαράνης, πρόεδρος επιτροπής Παιδείας Κομοτηνής.

«Με ενθουσιασμό σας λέω ότι θα είμαστε υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας συνεργασίας. Είναι μια εξωστρεφής προσπάθεια, στα μέτρα και στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.