Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Προσπάθειες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον περιορισμό του ευτροφισμού στο Αιτωλικό


Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νίκου Μπαλαμπάνη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, σχετικά με την επανεμφάνιση συσσώρευσης φυτοπλαγκτόν στην αβαθή λεκάνη της Νίδοβας Αιτωλικού.
Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ώστε να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση αλλά και να αναφερθούν οι προτάσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να λυθεί οριστικά το χρόνιο αυτό πρόβλημα.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος. κ. Μπαλαμπάνης, τόνισε «Εδώ και αρκετά χρόνια, την περίοδο της άνοιξης, παρατηρείται στην περιοχή του Αιτωλικού έντονη ανάπτυξη φυτοπλαγκτονικών οργανισμών, που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια νερού στην περιοχή της Νίδοβας. Η άνθιση αυτή είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων και στόχος μας είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος.Μέσω της εγκεκριμένης στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για το Μεσολόγγι-Αιτωλικό που εκπόνησε και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έχουν ενταχθεί τα έργα α) Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας  (10.128.915,67€) (ΕΤΘΑ)*
β) Αποχέτευση - Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού (10.600.000,00€) (ΕΤΘΑ)*  και επιδιώκεται η άμεση χρηματοδότησή τους, γεγονός που θα δώσει λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της περιοχής»
«Για την προσωρινή ανακούφιση της περιοχής», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των υδάτων, με αποσυμφόρηση των γεφυρών, από την απόφραξη που έχουν προκαλέσει βενθικοί θαλάσσιοι οργανισμοί και την απομάκρυνση των μακροφυκών που επιπλέουν. Βάσει αυτού θα προσπαθήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Εφορία Αρχαιοτήτων να παρέμβει με έργο ή αυτεπιστασία το συντομότερο δυνατό. 


Στη σύσκεψη συμμετείχαν:  ο κος  Ιωάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος MSc , Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ο  κ.Γεώργιος Καραπαπάς, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων-Μελετών - Πολεοδομικού Σχεδιασμού  και ο κ.Παναγιώτης Σταράμος, Αντιδήμαρχος  Αισθητικής Αναβάθμισης, Καθαριότητας, Ποιότητας Ζωής & Ανάπτυξης από το Δήμο Μεσολογγίου,   ο κ.  Σπυρίδων Σταματάτος, Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜ, ο Δρ. Ράμφος από το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, ο κ. Κων/νος Χαϊδής, Προϊστάμενος  του Τμ. Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, τα στελέχη του Τμήματος  Αλιείας  Δρ. Α. Παρπούρα και Π. Ντζούφρα, και η Προϊσταμένη της Δνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΔΕ, κα Ελένη Σπυράκη με τα στελέχη Β. Γαλούνη και Δρ. Ε. Βαν Χαμ. 
* (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας)