Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Απ. Κατσιφάρας: Κλειδί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η έγκαιρη ολοκλήρωση έργων, ώστε να προχωράμε στο άνοιγμα των νέων

«Το κλειδί στην υπόθεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι η ολοκλήρωση των έργων στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε έτσι να μην σπαταλούνται άσκοπα πόροι και να προχωράμε στο “άνοιγμα” μιας νέας γενιάς έργων. Αν κατανοήσουμε ορθά αυτές τις αλληλένδετες ενέργειες, τότε θα έχουμε ένα βιώσιμο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας, η οποία υλοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια με θέμα την κατάρτιση και υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (συγχρηματοδοτούμενο και εθνικό σκέλος) της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ζητώντας από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτάχυνση των έργων που υλοποιούνται.

 


«Η χώρα μας διαθέτει δύο σημαντικά οικονομικά εργαλεία που έχουν μια δυναμική, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο είναι ένα δυναμικό, κρίσιμο και ουσιαστικό εργαλείο. Για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση θα πρέπει να κατανοήσουμε το πλαίσιο, το θεσμικό και το διοικητικό. Θέλουμε σταδιακά να περάσει και ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Παλιότερα είχαμε τους επενδυτικούς ΚΑΠ, πλέον όμως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ εκεί. Χωρίς να σταματήσουμε να τους διεκδικούμε, μπορούμε με μεγαλύτερη ευελιξία μέσα από το ΠΔΕ να προσεγγίσουμε ανάγκες αναπτυξιακές. Θα μπορούσε να σηκώνει ένα μεγαλύτερο αναπτυξιακό βάρος. Είμαστε προετοιμασμένοι να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

«Η Περιφέρειά μας προσπαθεί να αξιοποιεί αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο πόρο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τόσο προς τη κατεύθυνση της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, όσο και στην ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούνται αποτελεσματικά και οι πόροι που διατίθενται μέσω ειδικών και στοχευμένων Συλλογικών Αποφάσεων Έργων της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ), όπως η ΣΑΕΠ401 (τέως Ταμείο Μολυβιάτη), η ΣΑΕΠ501 (επαναλαμβανόμενων δράσεων), καθώς και η ΣΑΕΠ801 για την αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, ενώ ως επιβράβευση των προσπαθειών μας, η Περιφέρεια έχει ανακηρυχθεί ως μία εκ των τριών Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Περιφερειών για το έτος 2017 και ήδη υλοποιεί τις δράσεις της εγκριθείσας επιχειρηματικής στρατηγικής μέσω της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ)» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκ μέρους του Γ.Γ. ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, ο προϊστάμενος του τμήματος Διονύσης Γρουζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Πηνειού Αλέξης Καστρινός, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, όσο και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των Φορέων Υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.