Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Θύμιος Σώκος: "Πολιτική ασυλία απολαμβάνει ο Γιώργος Σουφλιάς για την εκτροπή"

Στην εκτροπή του Αχελώου αναφέρεται με γραπτή του δήλωση ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με αφορμή την συζήτηση στο ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή της προσφυγής που κατέθεσαν φορείς του νομού κατά της υπουργικής απόφασης Σουφλιά, με την οποία επιχειρείται η επανέναρξη των εργασιών για την «εκτροπή της λογικής».
Στη δήλωσή του ο Θύμιος Σώκος κάνει λόγο για την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου η οποία είναι υπέρ των θέσεων των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης αναφέρεται στην αποξήρανση της Κάρλας και τις δυσμενείς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου, υπογραμμίζοντας «Με τον ίδιο τρόπο θα μοιρολογούμε εμείς και οι επόμενες γενιές την εκτροπή του Αχελώου και την μεγάλη καταστροφή που θα συντελεσθεί. Εμείς δεν έχουμε καμία μανία κατά της Θεσσαλίας».
.Όσον αφορά τα επιχειρήματα των φορέων που τάσσονται υπέρ της «εκτροπής της λογικής» ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας τονίζει: «Ελπίζω ότι και με την κατάθεση του υπομνήματος εκ μέρους των νομικών παραστατών το αποτέλεσμα θα είναι για μια ακόμη φορά υπέρ των δικών μας θέσεων. Αν λάβει κανείς υπόψη του τα επιχειρήματα που κατέθεσαν οι πολυπληθείς φορείς της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, πρέπει να πει ότι είναι έωλα και ανατρέπονται πάρα πολύ εύκολα. Ξέφυγαν εντελώς από το νομικό θέμα σε αρκετές περιπτώσεις και βεβαίως είχαν την ανάγκη να υποστηρίξουν ζητήματα τα οποία ενισχύουν τις δικές μας θέσεις».
Παράλληλα, ο Θύμιος Σώκος αναφέρεται και στον Πηνείο λέγοντας: «Ο Πηνειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας και επικαλούνται ότι θέλουν τα νερά της εκτροπής για να καθαρίσουν τον Πηνειό. Αυτό είναι ντροπή να λέγεται. Τον Πηνειό κάποιοι τον ρυπαίνουν και θα πρέπει να τον καθαρίσουν. Τα ζητήματα είναι πολύ απλά. Προσβάλουν την νοημοσύνη των ελλήνων πολιτών, προσβάλλουν τη νοημοσύνη τη δική μας».
Στη δήλωσή του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ασκεί κριτική στην στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και για τις επικρίσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει για την στάση των φορέων που αντιτίθενται στην «εκτροπή της λογικής».
Μάλιστα ο Θύμιος Σώκος δεν διστάσει να αναδείξει την πολιτική ασυλία που απολαμβάνει για το συγκεκριμένο θέμα ο Γιώργος Σουφλιάς λέγοντας: «το γεγονός ότι απολαμβάνει τρομακτικής πολιτικής ασυλίας από όλους, δεν του δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Προσβάλει όλους μας. Οι εκπρόσωποί του σήμερα ζήτησαν και διάλογο. Εμείς ζητάμε αυτό το διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έγινε ποτέ. Δεν κατέστη δυνατό να συζητήσουμε ούτε στη Βουλή. Είναι πραξικοπηματική η συμπεριφορά του κ. Σουφλιά και αντικοινοβουλευτική, προκαλεί και προσβάλει. Θα ήθελα να πω για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι υπουργός Θεσσαλίας. Είναι υπουργός του ελληνικού κράτους και όλων των ελλήνων».
Τέλος ο Θύμιος Σώκος αναφέρεται στις επόμενες κινήσεις των φορέων αν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή: «Εμείς στα πλαίσια των θεσμών που έχει η ελληνική πολιτεία, θα προσφύγουμε με κάθε πρόσφορο μέσον. Βεβαίως και θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εξάλλου αυτό τον προδικαστικό έλεγχο σε σχέση με την εφαρμογή συγκεκριμένων συνθηκών τον ζήτησε η εισηγήτρια. Επίσης η συνθήκες RAMSAR και NATURA δεν μπορούν να υποβαθμίζονται από τον κ. Σουφλιά και την κυβέρνηση».