Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Η «Εκστρατεία Καρδιάς» στο Μεσολόγγι


Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης το διήμερο 12 και 13 Νοεμβρίου έρχεται στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία η «εκστρατεία καρδιάς» για να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να τους ενημερώσει για τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μέσω μιας δωρεάν, στιγμιαίας και ανώδυνης εξέτασης.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι το επιθυμούν μπορούν να εξετάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους και την αρτηριακή τους πίεση εντελώς δωρεάν, αλλά και να μάθουν την ηλικία της καρδιάς τους, μιας και η βιολογική ηλικία δε συμβαδίζει πάντοτε με την ηλικία της καρδιάς.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες που απειλούν την καλή υγεία της καρδιάς και να γνωρίσουν τις απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Στόχος της «εκστρατείας καρδιάς» είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το ρόλο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ως βασικού παράγοντα κινδύνου.
Κι αυτό διότι η χοληστερόλη αποτελεί πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια, ενώ εξελίσσεται σε Νο 1 κίνδυνο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Έλληνες τείνουν να παραβλέπουν τον κίνδυνο που συνεπάγονται τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, λόγω του ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Η «εκστρατεία καρδιάς» υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Becel pro activ, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης, της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης και της Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Η «Εκστρατεία Καρδιάς» ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου από την Αλεξανδρούπολη και θα επισκεφτεί περίπου 60 πόλεις μέσα σε ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποτελέσουν αντικείμενο πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας για την υγεία της καρδιάς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.