Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Πρωτοβουλία του Θύμιου Σώκου για να γνωρίσει η μαθητική κοινότητα την Αιτωλοακαρνανία

Πρωτοβουλία για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, με θέμα «Γνωρίζω την Αιτωλοακαρνανία» αναλαμβάνει ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος, με στόχο οι μαθητές του νομού να γνωρίσουν τόπους της Αιτωλοακαρνανίας προικισμένους από τη φύση και την ιστορία με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά.
Με επιστολή του, ο Θύμιος Σώκος κάνει γνωστή την πρωτοβουλία του, στους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστο Παπατσίρο, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιάκωβο Παλαιολόγο και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κώστα Αγγελόπουλο, ενώ η επιστολή κοινοποιείται στους διευθυντές και των διακοσίων ογδόντα εννέα (289) σχολικών μονάδων του νομού (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).
Το κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Θύμιου Σώκου έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Σας κάνουμε γνωστό, ότι η Ν.Α. Αιτωλ/νίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Γνωρίζω την Αιτωλοακαρνανία». Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων του Νομού μας, καθώς και σε όλους τους μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ-ΤΕΕ και ΕΠΑΣ της περιοχής μας.
Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει οργανωμένες μονοήμερες επισκέψεις μαθητών σε διάφορους προορισμούς του Νομού μας.
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τόπους της Αιτωλ/νίας, οι οποίοι από τη φύση και την ιστορία είναι προικισμένοι με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά.
Έχουμε υποχρέωση ως οργανωμένη πολιτεία, αφ’ ενός μεν να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά του Νομού μας να γνωρίσει τον τόπο της και αφ’ ετέρου να συμβάλλουμε στη διαπαιδαγώγησή της.
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει στο πέρασμα του χρόνου αυτήν την τεράστια αλλά και ανεξερεύνητη, σε έναν βαθμό, φυσική και πολιτισμική παρακαταθήκη.
Έχει το μοναδικό πραγματικά προσόν -ανάμεσα σε λίγους τόπους παγκοσμίως- να συνδυάζει αρμονικά το ανεπανάληπτο φυσικό κάλος ποταμών, λιμνών, λιμνοθαλασσών και ορεινών όγκων με τη διαχρονική διαδρομή του ελληνικού πολιτισμού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα.
Κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας έχει βάλει τη δικιά της ιδιαίτερη σφραγίδα σε αυτήν την ιστορική εξέλιξη. Αποτελεί ζωντανό μνημείο φύσης και πολιτισμού, που αξίζει να το γνωρίσουμε όλοι μας, και ιδίως οι μαθητές του Νομού μας.
Κύριε Διευθυντά,
Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας αναλαμβάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία, με το οικονομικό κόστος που της αναλογεί. Από εσάς, και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού μας, αναμένουμε την ολόπλευρη συνεργασία για την επιτυχημένη υλοποίησή της».
Χωρίς καμιά αμφιβολία η πρωτοβουλία αυτή της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας κρίνεται επιβεβλημένη μιας και δεν απέχει από την πραγματικότητα ότι οι Αιτωλοακαρνάνες δεν γνωρίζουν τα του τόπου τους.
Έτσι αν η πρωτοβουλία αυτή της Νομαρχίας τύχει της συμπαράστασης από την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού τότε με βεβαιότητα θα μιλάμε σύντομα για μια νέα προοπτική του τόπου μας.