Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

«Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα» στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου

Η "Πινακοθήκη Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου" στο Μεσολόγγι, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινιάζουν τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007 και ώρα 7 μ.μ. την έκθεση «Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα».
Οι 24 εικόνες που παρουσιάζονται ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα και χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής Δ. Λοβέρδου παραδόθηκε, από την Ιωάννα Λοβέρδου-Βασιλειάδη, «προς φύλαξιν και έκθεσιν» στο Βυζαντινό Μουσείο το 1980. Μετά το θάνατό της το 2006, το βάρος της συλλογής έχει επωμιστεί η ανιψιά της και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Βιβλιοθήκη Σπύρου Λοβέρδου», δρ. Μαρίνα Κουταρέλλη-Καράμπελλα, η οποία έχει αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της διαφύλαξης και συνέχισης αυτής της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει δείγματα της ζωγραφικής τέχνης αυτής της περιόδου, που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και την εξέλιξή της στα Επτάνησα. Πρόκειται για συνθέσεις που ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση, αλλά κυρίως νέοι εικονογραφικοί τύποι και θέματα εμπνευσμένα από τη Δυτική εικονογραφία, που τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συλλογής.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζονται χαρακτηριστικά έργα Κρητικών ζωγράφων (Α.Μπορής, Φ.Σκούφος, Ι.Μόσκος, Α.Γρυπάρης, Στ.Σταυράκης, Α.Κουτρούλης, Α.Καραντινός, Ι.Σκούταρης), που μετά την κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους (1669) καταφεύγουν στα Ιόνια νησιά, όπου διαμορφώνουν μια αυτόνομη καλλιτεχνική παράδοση.
Η δεύτερη ενότητα προβάλλει την τεχνοτροπία της λεγόμενης Επτανησιακής Σχολής, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εφαρμογή της δυτικής καλλιτεχνικής έκφρασης στην εκκλησιαστική ζωγραφική.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται εκπαιδευτική προβολή, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν τα στάδια της δημιουργίας μια εικόνας.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που χάρις της γενναιόδωρης χορηγίας του πραγματοποιείται η έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης:
26 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2007