Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Στις προτεραιότητες της Νομαρχίας η ανάδειξη του Αη-Συμιού


Με αφορμή το σταμάτημα των εργασιών για την ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει την Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων με το Μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος στο Μεσολόγγι και την ερώτηση που κατατέθηκε από νομαρχιακούς συμβούλους της μειοψηφίας, ο αρμόδιος αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος προέβη στην παρακάτων δήλωση:
"Το μοναστήρι του Αϊ Συμιού και ο ζωτικός του χώρος για τη Νέα Νομαρχιακή Αρχή είναι μια μεγάλη και πολυδιάστατη αξία. Περικλείει έντονη θρησκευτικότητα, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και το κορυφαίο γεγονός για τη νεότερη ιστορία του έθνους την «Έξοδο του Μεσολογγίου».


Σαν τέτοια αξία έχει τη δυνατότητα να καλύψει το ενδιαφέρον και τις ανάγκες τόσο προσκυνητών της μονής, όσο και περιηγητών της φύσης του ιστορικού χώρου φιλοξενώντας παράλληλα παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα εκεί δυο φορές το χρόνο.


Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος αντιμετωπίζοντας τον "Αη - Συμιό" σαν τέτοια αξία από την αρχή της θητείας του, περιέλαβε στο 1ο κιόλας Τεχνικό Πρόγραμμα από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους (Κ.Α.Π.) ως έργο προστασίας, ανάδειξης και προβολής του.
Ήδη το έργο προστασίας και ανάδειξης του ζωτικού χώρου της Μονής του Αη- Συμιού προϋπολογισμού 305.000 ευρώ υλοποιείται και έχει ανάδοχο εργολήπτη.


Ο Αη - Συμιός προβάλλεται συχνά και επιμελώς ως τόπος προορισμού σε όλα τα έντυπα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα οποία βρίσκονται στα χέρια χιλιάδων Ελλήνων (οδοιπορικό Εφ. ΤΑ ΝΕΑ, Η Αιτωλοακαρνανία Κάθε Μέρα κλπ).


Το ενδιαφέρον των τριών Μεσολογγιτών Νομαρχιακών Συμβούλων που υπογράφουν την Ερώτηση προς τον κ. Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την τύχη του έργου θα έλεγα ότι είναι όψιμο και μονομερές, αν δεν γνώριζα το ενδιαφέρον και την αγωνία και των τριών για το Μοναστήρι.


Τους γνωρίζουμε λοιπόν ότι στο συγκεκριμένο έργο εργολάβος εγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβρη του 2006 οπότε και του υπεδείχθη από τον Προϊστάμενο Εκτέλεσης Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών το αντικείμενο της εργολαβίας του.


Του ορίστηκε δηλαδή το Τμήμα του οδικού άξονα επί του οποίου θα έπρεπε να εκτελέσει τις εργασίες της Μελέτης μέχρι απορρόφησης της πίστωσης του συμφωνητικού, η οποία και ήταν ίση με το ποσό των 122.872,89 ευρώ.
Το έργο δεν «έκλεισε» ακόμα, δηλαδή δεν έγιναν τελικές επιμετρήσεις ποσοτήτων και τελικός λογαριασμός.


Βεβαιώνουμε τους ερωτούντες αλλά και τους ενδιαφερόμενους για το θέμα πολίτες ότι η προσβασιμότητα στο Μοναστήρι του Αη-Συμιού αποτελεί στοιχείο ανάδειξής του και σαν τέτοια το αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια του εφικτού.


Σίγουρα η προσβασιμότητα θα γίνει καλύτερη ...να μην έχουν καμία απολύτως αμφιβολία".