Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Δυσοίωνες προβλέψεις για την αλιευτική παραγωγή στη ΜΕΣΟΓΕΙΟ προβλέπει η Ε.Ε.



Σε 200εκ. ευρώ εκτιμούνται οι απώλειες στην αλιεία

λόγω των κλιματικών αλλαγών

Πλήττονται και οι υδατοκαλλιέργειες


"Σε 200εκ. Ευρώ ετησίως εκτιμούνται οι μελλοντικές απώλειες στην αλιεία λόγω των κλιματικών αλλαγών ενώ σοβαρά θα πληγούν και οι υδατοκαλλιέργειες.
H αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων θα μεταβάλει τη σύνθεση πολλών ιχθυοτόπων διότι θα αλλοιωθεί η διαθεσιμότητα σε πλαγκτόν και η περιεκτικότητα σε αλάτι.
Επιπλέον, επειδή η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των ψαριών αλλά και τη δημιουργία καταφυγίων ωοτοκίας, οι ιχθυοπληθυσμοί που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, θα μετακινηθούν προς ψυχρότερες θάλασσες.
Αυτή η ανακατανομή των ιχθυοπληθυσμών στους ιχθυότοπους θα κάνει πιο σύνθετη τη διαχείριση της αλιείας και πολλά από τα υφιστάμενα μέτρα θα είναι ανεπαρκή."



Τα παραπάνω απάντησε ο Επίτροπος Borg σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Γκλαβάκη που επισήμανε ότι "οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών δεν θα είναι εμφανείς μονάχα στην στεριά αλλά και στην θάλασσα προκαλώντας σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον κλάδο της αλιείας".

Οι επιπτώσεις θα είναι εντονότερες σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες όπως η Βαλτική και η Μεσόγειος. Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμάται ότι μια μείωση της παραγωγικότητας των ψαριών κατά 10% συνεπάγεται αντίστοιχα απώλεια κερδών κατά 200εκ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε.



Ανάλογες θα είναι και οι επιπτώσεις στην υδατοκαλλιέργεια.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων δύναται να επηρεάσει την παραγωγικότητα των ειδών, να τα κάνει περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για εκδήλωση νέων ασθενειών.


Παράλληλα οι κλιματικές αλλαγές θα επιβάλλουν στην μετεγκατάσταση των ιχθυοτροφείων σε άλλες τοποθεσίες περισσότερο κατάλληλες για την συνέχιση της εκτροφής (βορειότερες ψυχρότερες θάλασσες, βαθύτερα ύδατα). Λόγο της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες στις μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε ρηχά νερά κοντά στις ακτές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας αντιστοιχεί σε μια αγορά της τάξεως των 2 δις ευρώ ετησίως, οι παραγωγοί θα πρέπει από τώρα να λάβουν μέτρα ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά στις κλιματικές μεταβολές.

Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι: "προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές σημαίνει τη λήψη μέτρων που θα μετριάσουν τους κινδύνους και τις ζημιές που θα προκληθούν από τις κλιματικές αλλαγές.
Το ζητούμενο είναι τα μέτρα να έχουν προληπτικό χαρακτήρα και όχι επιδιορθωτικό.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα κοινοτικής στήριξης για τα κράτη μέλη που περιβάλλονται από κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες.
Οι σχετικές έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό επίπεδο και υπάρχει μια γενική προσέγγιση που βασίζεται στην αειφόρο διαχείριση των αποθεμάτων, δηλαδή στην μείωση της αλίευσης και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ώστε να μπορέσει από μόνο του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες".


Σίγουρα αυτές οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι για την περιοχή μας μιας και όπως είναι γνωστό στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν οι περισσότερες μονάδες υδατοκαλλιεργειών της χώρας και κυρίως η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Μεσογείου.