Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου ΄18 του περιοδικού "αρχείον Αγρινίου"



Από τον Ιανουάριο του 2018 η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κόκκινη Γραμμή Αγρινίου» έχει προχωρήσει στην έκδοση μιας μηνιαίας επιθεώρησης της ιστορικής και κοινωνικής μνήμης της πόλης του Αγρινίου και της περιοχής του, με το χαρακτηριστικό τίτλο «αρχείο Αγρινίου».
Είναι μια έντυπη μηνιαία επιθεώρηση, που φιλοδοξεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ν’ αναζητήσει, ν’ ανασυστήσει και να ξαναδιαβάσει τις κερματισμένες ψηφίδες του παρελθόντος, που συνθέτουν το υπέδαφος του «παρόντος» και του «μέλλοντος» της τοπικής μας κοινωνίας, επιχειρώντας να συμβάλει στην προσπάθεια των ιστορικών και κοινωνικών ερευνητών της περιοχής να ανασυνθέσουν το θεμελιώδες αποτύπωμα της διαδρομής των ανθρώπων μέσα στο χώρο και το χρόνο.
Στο τεύχος του Μαρτίου που κυκλοφορεί, εγκαινιάζεται μια καινούργια ενότητα με το γενικό τίτλο ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, η οποία θα φέρει στο φως τα σωζόμενα πρακτικά και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου από το 1911 έως σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα, σε όσους ενδιαφέρονται, να γνωρίσουν μια σημαντική ιστορική πηγή της τοπικής ιστορίας.
Θα βρείτε επίσης:



Την εισήγηση της κ. Μαρίας Αγγέλη (Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας, Φιλόλογος) στην παρουσίαση του βιβλίου «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» του κ. Νίκου Μήτση, με τίτλο «Τα “μεσαφίρια” του Μεγαπάνου και τρεις επιστολές καπεταναίων της Δυτικής Ελλάδας».
Ένα κείμενο του κ. Βαγγέλη Πυρπύλη για την ιστορία των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδας με τίτλο, «Η ιστορία, η παρακμή, τα “μεγάλα λόγια”, η απαξίωση». Την εισήγηση του κ. Κώστα Πατρώνη (Πολιτικός Μηχανικός) στο 2ο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο, «Οι Σταθμοί της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου- Kρυονερίου - Μια αρχιτεκτονική προσέγγιση».
 Ένα σημαντικό κείμενο της Τασούλας Δερβενιώτη (Ιστορικός) με τίτλο, «Ζαπάντ', η Μεγάλη Χώρα της σιωπής - Ο εξοστρακισμός του διαφορετικού» και τέλος ένα αξιόλογο κείμενο του Κώστα Σαλταούρα με τίτλο, «Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του Αγρινίου (14/09/1944 – 31/03/1945)».
Το «αρχείο Αγρινίου» εκδίδεται, όπως αναφέραμε, από την ΚοινΣΕπ «Κόκκινη Γραμμή Αγρινίου» και η τιμή του τεύχους είναι 5 ευρώ. Διατίθεται συνδρομητικά με τη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» στην πόλη του Αγρινίου και ταχυδρομικά στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στην πόλη του Αγρινίου επίσης, μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, Μαργαρίτη (Δημοτσελίου 17-19), Ξενόγλωσσο (Καζαντζή 25), Αφων Χριστοδουλόπουλου (Παπαστράτου 10), στο Πρακτορείο τύπου και εφημερίδων (Πλατεία Δημοκρατίας), καθώς και σε επιλεγμένους χώρους.
Τηλ. Επικοινωνίας: 26413 02083. Κινητό: 6907 188950.