Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Περί ονοματοδοσίας πλατείας απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων και άλλων τιμών που αποδίδει ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Γιαννόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Σε απάντηση αλλά και συμπλήρωση των επιστολών των κ.κ. Κοτίνη και Φιλιππόπουλου σε τοπική εφημερίδα σχετικά με το θέμα της ονομασίας χώρου απέναντι από τον κήπο των Ηρώων έχω να συνεισφέρω με τα παρακάτω.
Στις 9-8-2016 ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα με τίτλο «Ονοματοδοσία Οδών και Πλατειών». Αυτό αφορούσε την ονομασία τριών χώρων μεταξύ των οποίων και της επίμαχης πλατείας απέναντι από τον κήπο των Ηρώων. Κατά τη συζήτηση του θέματος ζήτησα το λόγο και τοποθετήθηκα εξηγώντας ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα ότι ο χώρος απέναντι από τον κήπο των Ηρώων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ιστορία της πόλης και την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και της «Εξόδου». Αφού οι αντιρρήσεις μου δεν ελήφθησαν υπόψιν καταψήφισα την ονοματοδοσία. Σημειώνω ότι εκείνη την περίοδο ήμουν ακόμη στην παράταξη «Δήμος για τα Παιδιά μας» και η στάση μου θεωρήθηκε ως και αντάρτικο. Είναι λυπηρό βέβαια το γεγονός για το ανώτατο όργανο της πόλης να μην έχει την ευελιξία να αναπέμψει εισηγήσεις προς επανεξέταση όταν διαπιστώνεται κάτι λάθος.
Μήπως όμως μόνο εγώ διαπίστωσα το λάθος όταν μειοψήφισα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση;



Πρόσφατα ήρθε ως θέμα η τοποθέτηση στήλης στο χώρο που τότε είχε δοθεί η ονομασία. Εκεί τοποθετήθηκα εκ νέου εκφράζοντας τις αντιρρήσεις μου για την ονοματοδοσία του χώρου. Συμφώνησα ωστόσο στην τοποθέτηση στήλης με την έννοια ότι αφού είχε δοθεί το όνομα σε ένα χώρο δεν είχα αντίρρηση να μπει και η σχετική στήλη, άγαλμα ή προτομή. Οι επιστολές των συμπολιτών μας μου δίνουν το έναυσμα να ξαναβάλω το θέμα στο τραπέζι και ελπίζω η Δημοτική Αρχή να δείξει τα κατάλληλα αντανακλαστικά.
Μετά τα παραπάνω θα ήθελα :
  1. Να καλέσω τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους και τη Δημοτική Αρχή να το ξανασκεφτούν και να επιλεγεί μία άλλη πολεοδομική ενότητα της πόλης που θα αφιερωθεί στο έπος του '40 και εκεί θα τιμηθεί οποιοσδήποτε έχει σχέση με την πόλη μας και εκείνη την εποχή.
  2. Να συστήσω στη σημερινή αλλά και στην εκάστοτε Δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις περιπτώσεις στις οποίες τιμούνται πρόσωπα, πόλεις κλπ. Η ονοματοδοσία οδών, η τοποθέτηση μνημείων,αγαλμάτων, προτομών εντός και εκτός του κήπου των Ηρώων, οι αδελφοποιήσεις και οι απονομές κλειδιών της πόλης πρέπει να προκύπτουν μέσα από στοιχεία, μελέτη, καθαρή σκέψη και σοβαρότητα. Όταν κάτι που εσύ θεωρείς ότι έχει βαρύτητα το χρησιμοποιείς χωρίς μέτρο τότε αυτό χάνει την αξία του. Για παράδειγμα δείτε την περίπτωση των αδελφοποιήσεων πόλεων. Πλησιάζουμε ως πόλη τις είκοσι αν δεν τις έχουμε ήδη φτάσει. Ε, και; Πέρα από κάποιες ελάχιστες παρουσίες σε εκδηλώσεις εκατέρωθεν δεν υπάρχει κάτι άλλο κοινό με τις περισσότερες αν όχι όλες από αυτές. Αυτή την έννοια(ενίσχυση δεσμών) είχε και η πρότασή μου για καθιέρωση μιας μέρας στις γιορτές εξόδου ως μέρα που θα τιμάται μία εκ των αδελφοποιημένων πόλεων. Η νομοθεσία βέβαια λέει ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να αδελφοποιηθούν δύο πόλεις μεταξύ των οποίων είναι να προϋπάρχουν δεσμοί μεταξύ τους και όχι πρώτα να γίνεται η αδελφοποίηση και μετά να δημιουργούνται, αν δημιουργούνται δεσμοί. Για αυτό το σκοπό ως Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, θεωρώντας το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο ως το αρμόδιο για τέτοια θέματα, προχώρησα με την 4/2016 απόφαση(26-1-2016) του Δ.Σ. σε «σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα μνημείων κλπ πολιτιστικών θεμάτων» με σκοπό αυτή να εισηγείται σχετικά με αιτήματα φορέων ή συλλόγων που φθάνουν προς υλοποίηση στο Πνευματικό Κέντρο και τα οποία αφορούν την τοποθέτηση μνημείων στο χώρο του Κήπου των Ηρώων ή σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης, την αγορά ή έκδοση ή παρουσίαση βιβλίων την οποία αιτούνται να υλοποιηθεί από το Π.Κ. Επίσης η επιτροπή θα μελετούσε ζητήματα αδελφοποίησης με άλλες πόλεις. Οι αποφάσεις της επιτροπής θα λαμβάνονταν μετά από μελέτη και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση και θα είχαν εισηγητικό χαρακτήρα προς το Δ.Σ.    Η συγκεκριμένη απόφαση όπως όλες είναι στη διάθεση όλων στο «Διαύγεια» και νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Φυσικά η επιτροπή ουδέποτε ρωτήθηκε για το θέμα της πλατείας απέναντι από τον κήπο των Ηρώων γιατί διαφορετικά αυτό θα αναφερόταν στις αποφάσεις.
 Το δικό μου συμπέρασμα και πρόταση είναι ότι οι οποιεσδήποτε σκέψεις που αφορούν θέματα  τέτοιου τύπου(μνημεία, αγάλματα, αδελφοποιήσεις, τιμές σε πρόσωπα) της πόλης και του Δήμου γενικότερα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, να περνούν από μία διαδικασία, μία σειρά φίλτρων αν θέλετε, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν αποτελούν αποτέλεσμα διαπροσωπικής σχέσης με κάποιον, δεν έχουν να κάνουν με ψηφοθηρία ή κάτι τέτοιο αλλά στηρίζονται σε πραγματικά και αντικειμενικά ιστορικά δεδομένα ενώ ταυτόχρονα όταν πρόκειται για μνημεία-αγάλματα-προτομές δεν προσβάλουν το περιβάλλον και την καλαισθησία της πόλης γενικά αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής που τοποθετούνται.
Κάποια πράγματα είναι και πρέπει να είναι πάνω από Δημάρχους, κόμματα, παρατάξεις και η πόλη μας, το Ιερό Μεσολόγγι, είναι ένα από αυτά.