Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Όλη η ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δ. Κωνσταντόπουλου στο συνέδριο του "Κινήματος Αλλαγής"



Ακολουθεί η χθεσινή ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής:


«Συντρόφισσες & Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί συνοδοιπόροι,
Το Κίνημα Αλλαγής γεννιέται σε μια περίοδο γεμάτη μετασχηματισμούς και ανακατατάξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η σοσιαλδημοκρατία διέρχεται μια μεγάλη κρίση. Τα πλήγματα πολλά και πρωτοφανή. 
Στη Γαλλία, ο Ολάντ από την απόλυτη πλειοψηφία του 2012 στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση σήμερα βρίσκεται στο 6%.
Στη Γερμανία, η δύναμη των Σοσιαλδημοκρατών περιορίστηκε σημαντικά και τελικά μπήκαν στη συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ.
Στην Ιταλία, ο Ρέντσι απέτυχε να οδηγήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην κυβέρνηση λαμβάνοντας μόλις 18 %.
Στην Ολλανδία, το Εργατικό Κόμμα από τη διακυβέρνηση της χώρας πέρασε στην πολιτική αφάνεια.
Στην Ισπανία, οι Σοσιαλιστές έχουν εκτοπιστεί από τον Ραχόϊ.
Αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος οι αντισυστημικές και εθνικιστικές δυνάμεις.



Κερδίζουν έδαφος οδηγώντας την Ευρώπη σε οπισθοδρόμηση. 
Εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη θέλουν ισχυρό κράτος πρόνοιας. Είναι οργισμένοι με την ανεργία, τις εκτεταμένες κοινωνικές ανισότητες και την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση.
Επικρίνουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, γιατί δεν κατάφεραν να βάλουν φραγμό στις πολιτικές λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού.
Το αποτέλεσμα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να προχωρά στην ολοκλήρωση της, να αντιμετωπίζει σοβαρές ενδογενείς πιέσεις.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια με την τουρκική προκλητικότητα και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών προς τη χώρα μας, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα τόσο για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η  κυβέρνηση πρέπει και επιβάλλεται  να αναλάβει πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση.
Στα ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής , δεν πρέπει και  δεν χωρούν εγωισμοί.
Οι δραματικές συνέπειες της κρίσης επιτείνουν την  ανεργία, τις  εισοδηματικές ανισότητες, την  υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας.
Οι μειώσεις που έρχονται το 2019-2020 στις συντάξεις και στο αφορολόγητο οδηγούν σε περεταίρω  φτωχοποίηση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει οι συντάξεις να γίνουν επιδόματα. 
Όχι σε εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Πρόταση μας μια: Ανάπτυξη παντού και δημιουργία εγχώριου πλούτου. Στήριξη , στον πρωτογενή τομέα παραγωγής  &  στις νέες μορφές ενέργειας, στη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Πλούτος εγχώριος λοιπόν με δίκαιη αναδιανομή στους πολίτες.

 Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Χρέος όλων μας να αλλάξουμε τα δεδομένα της κρίσης με τη νέα γενιά στο προσκήνιο. Να σταματήσει το brain-drain. Το εθνικό επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας να γυρίσει το τόπο του. Αυτά τα νιάτα θα χτίσουν το αύριο της Ελλάδας.

Στο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, ο δρόμος που θα επιλέξουμε δεν θα κρίνει απλώς την κοινοβουλευτική έκφραση του προοδευτικού χώρου μετά τις εκλογές.

Κυρίως θα κριίνει κατά πόσο μπορούμε να  πείσουμε τους πολίτες, ότι έχουμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρα, ότι έχουμε πολιτική ατζέντα για την επόμενη ημέρα.

Την επόμενη μέρα που  ανήκει στο Κίνημα Αλλαγής, στη μεγάλη Κεντροαριστερά της ευθύνης και των ρήξεων, χωρίς αποκλεισμούς και μικρομεγαλισμούς.


Είμαστε απέναντι στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στο κράτος λάφυρο, στη φτωχοποίηση των νέων και των συνταξιούχων.

Το πολιτικό κόστος, από την ευθύνη που αναλάβαμε, έμοιαζε σαν αρμαγεδώνας, που μας έβαλε στη γωνία και μας σφυροκοπούσε αλύπητα.


Η πολιτική κεφαλαιοποίηση της μεγάλης προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στον τόπο και η εμβληματική προσωπικότητα του Ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου μας κράτησε όρθιους.

Η καρδιά  της Δημοκρατικής Παράταξης τραυματίστηκε, η ψυχή της, όμως, έμεινε ζωντανή και χθες και σήμερα δηλώνει παρούσα με τρόπο εκκωφαντικό.

Και σήμερα είμαστε εδώ, οικοδομούμε μια νέα Ενότητα για τη μεγάλη Κεντροαριστερ, που κατοχυρώνεται στην πράξη με ενιαία έκφραση, με θεσμική λειτουργία, με συμμετοχικές διαδικασίες,με εσωκομματική δημοκρατί, με όργανα που θα εκπροσωπούν την κοινωνία και θα απηχούν σε αυτή τον αέρα της ανανέωσης, της συνέχειας και της συνέπειας.

Σε μια συλλογικότητα η Βαβυλωνία είναι διάλυση. Πολυφωνία με στόχο  συγκλίσεις και συνθέσεις, μέσα από τη λειτουργία της συλλογικότητας. Αυτά χρειάζεται να τολμήσουμε.

Αυτό έκανε πράξη η Πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά με τις πρωτοβουλίες της.

Αυτή την εντολή μας έδωσαν οι 212.000 χιλιάδες πολίτες , το Νοέμβριο του 2017.

Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει ένας σταθερός κομματικός θεσμός νέου τύπου.

Ένα σύγχρονο κόμμα.

Ένα κόμμα με  πορεία προς τον νέο εκσυγχρονισμό.

Η πρόκληση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία, αν συνυπολογίσουμε ότι σήμερα σε αυτή την αίθουσα, δεν βρίσκονται μόνο όσοι υπήρξαν πιστά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν άνθρωποι που ανήκαν στον προοδευτικό χώρο, αλλά δεν συμμετείχαν σε κομματικές διαδικασίες. Έχουν και έχουμε, όμως  την ίδια πίστη, για τη   δημιουργία ενός ενιαίου φορέα έκφρασης, του προοδευτικού χώρου, για την αποτελεσματική εκπροσώπηση της κοινωνίας.

Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος δεν είναι ένα απλό άθροισμα ποσοστών, αλλά ένας πολλαπλασιασμός δυνάμεων.

Φιλοδοξία μας, λοιπόν, πρέπει να είναι να γκρεμίσουμε τα τείχη. Τείχη  που ύψωσαν τα λάθη του παρελθόντος ανάμεσα σε εμάς και την κοινωνία.

Σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη δικαιώνεται. Σήκωσε το βάρος για να σταθεί η χώρα όρθια και να αποφύγει την άτακτη χρεωκοπία.

Ποιος δεν θυμάται τους αντιμνημονιακούς και αγανακτισμένους της Πλατείας Συντάγματος;


Εμείς σταθήκαμε όρθιοι, προτάξαμε το εθνικό συμφέρον από το κομματικό όφελος.

Στο δρόμο της Εθνικής Στρατηγικής που χάραξε το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2009-2011 ήρθε και περπάτησε, αρχικά, η κυβέρνηση Παπαδήμου, στη συνέχεια η κυβέρνηση Σαμαρά με τα 3 Ζάππεια και 18 δις ισοδύναμα και τώρα η Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με το ανεφάρμοστο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ιστορική ευθύνη, να δικαιώσει τις ιδέες , τις αρχές και τα οράματα της Κεντροαριστεράς. Να αποκαταστήσει την κανονικότητα στη χώρα και να ενισχύσει τους θεσμούς. Δεν είμαστε πολιτικό εκκρεμές, δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Ένας ο στόχος η μεγάλη Κεντροαριστερά και η Δημοκρατική Παράταξη, πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.


Ευχαριστώ.»