Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Τα υδροηλεκτρικά στο "φουλ", ο υπερχειλιστής των Κρεμαστών σε λειτουργία και η αγωνία για πλημμύρα στον κάμπο του Μεσολογγίου... στο "κόκκινο"..(VIDEO)



Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των τεχνητών λιμνών του Αχελώου και η μόνη ενημέρωση που παρέχεται είναι από… δελτίο τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, το agriniopress.gr δημοσιεύει video που τραβήχτηκε το πρωί της Κυριακής 25/3/2018, από περαστικούς κοντά στο φράγμα των Κρεμαστών.
Είναι οφθαλμοφανής, πλέον, η λειτουργία του υπερχειλιστή του φράγματος, κάτι που όπως φαίνεται τελικά έχει ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίζεται μιας και η στάθμη της λίμνης δεν λέει να πέσει, το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα, μετά και την  νέα επιδείνωση του καιρού.
Να θυμίσουμε πως προχθές στην περιοχή, για τον λόγο αυτό βρέθηκε ο Διευθυντής των φραγμάτων της ΔΕΗ και είχε, μεταξύ άλλων και  συνάντηση με τον κ. Βαρεμενο, όπου και τον ενημέρωσε πως ως λύση στο πρόβλημα  της συνεχιζόμενης αύξησης της στάθμης της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, προκρίνεται το ήπιο άνοιγμα του υπερχειλιστή.



Το πόσο «ήπιο»  είναι αυτό το άνοιγμα, είναι προς το παρόν άγνωστο, μιας και η ΔΕΗ δεν δίνει πληροφορίες, παρά την αγωνία που υπάρχει σε πολίτες, πολλοί εκ των οποίων τρέμουν για τις περιουσίες τους, ειδικά κοντά στην περιοχή των εκβολών του Αχελώου.
Όπως είναι φυσιολογικό, η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σε «ντόμινο» και αναλόγως τα φράγματα του Καστρακίου και της Στράτου, «διώχνουν» τις επιπλέον τεράστιες ποσότητες νερού. Σε αυτές βέβαια θα πρέπει να προστεθούν και οι ποσότητες από την πλήρη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Είναι αξιοσημείωτο πως σε πλήρη λειτουργία οι σταθμοί των Κρεμαστών «διώχνουν» 320 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο, ενώ εάν λειτουργήσει πλήρωςς ο υπερχειλιστής θα αποδεσμεύει 3.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο! Ευχή όλων αυτό να μην συμβεί, μιας και θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Σύμφωνα με παλιούς εργαζομένους στο φράγμα, ο υπερχειλιστής έχει τεθεί ξανά σε λειτουργία κάποιες φορές κατά το παρελθόν αλλά αυτό γενικά έχει συμβεί  σπάνια από το 1966 μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις αρχικά του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και στη συνέχεια του βουλευτή Γιώργου Βαρεμένου για το ζήτημα που έχει προκύψει:


Αύξηση της στάθμης του Αχελώου στην δημοτική ενότητα Οινιάδων – Επιστολή του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για άμεση λήψη μέτρων από τη ΔΕΗ
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, την Γενική Δ/νση Παραγωγής της Επιχείρησης καθώς επίσης την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρεται στην απότομη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Αχελώου, ζητώντας άμεσα μέτρα πρόληψης πλημμυρικων φαινομένων.
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται: «….τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι, φορείς, ΤΟΕΒ και ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής  δημοτικής ενότητας Οινιάδων (Κατοχή – Νεοχώρι) είναι εξαιρετικά θορυβημένοι και ανήσυχοι μετά την απότομη άνοδο της στάθμης των νερών του Αχελώου, η οποία οφείλεται στην αποδέσμευση μεγάλων υδάτινων πόρων από τους ταμιευτήρες των φραγμάτων σας που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.
Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες καθώς θέτονται πλέον ζητήματα ασφάλειας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων.
Μεταφέροντας την αγωνία τους σχετικά με το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επιβάλλονται από μέρους σας άμεσες ενέργειες πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων και προστασίας των πολιτών στην περιοχή, προς αποφυγή ιδιαίτερα δυσάρεστων και επικίνδυνων καταστάσεων».

Το δελτίο τύπου του Γ. Βαρεμένου για τις επαφές με τον υπεύθυνο φραγμάτων της Δ.Ε.Η..
Για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης του νερού σε επίπεδα συναγερμού, στη λίμνη Κρεμαστών, ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, ο υπεύθυνος για τα φράγματα από πλευράς ΔΕΗ, κ. Αργυράκης.
Η στάθμη έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο στα χρονικά, παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια της ΔΕΗ δουλεύουν σε πλήρες φορτίο. Ως λύση προκρίνεται το ήπιο άνοιγμα των υπερχειλιστών προκειμένου να αποφευχθεί το έσχατο μέτρο του πλήρους ανοίγματός τους, που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στον κάτω ρου του Αχελώου, όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα.
Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε από τον κ. Αργυράκη να ανανεωθεί με κάθε τρόπο η παραχώρηση της λίμνης Καστρακίου στην Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι για τη διοργάνωση σημαντικών events. Ζήτησε, επίσης, την παροχή συγκεκριμένης τεκμηρίωσης από τη ΔΕΗ προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία για την οριστική επίλυση του θέματος, που απασχολεί και κάποιες άλλες περιοχές της χώρας.