Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Με επιτυχία και συμμετοχή συνεχίζονται στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου οι εκδηλώσεις για τα 192 χρόνια από την Έξοδο



Ξεκινώντας από το χώρο του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» με την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα «Η δοκιμασία του χρόνου», πραγματοποιούνται καθημερινά με ιδιαίτερη επιτυχία και ενδιαφέρον οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την ενεργή συνέργεια πολιτιστικών φορέων και συλλόγων για τα 192 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.




«Η δοκιμασία του χρόνου»

Το Σάββατο 17 Μαρτίου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Αλιάγα, ενός καλλιτεχνικού γεγονότος το οποίο έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, καθώς «Η δοκιμασία του χρόνου» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από επιτυχημένες παρουσιάσεις στο εξωτερικό. Την εκδήλωση προλόγισε ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Ν. Κορδόσης, ενώ ο αν. Δημάρχου Σπυρίδων Καρβέλης μίλησε για την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα του Μεσολογγίτη δημιουργού. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο γενικό πρόγραμμα των γιορτών Εξόδου, οι οποίες όπως είπε, είναι αντιπροσωπευτικές του κύρους, της ποιότητας και της αναγνωρισμένης πολιτισμικής αξίας που επιβάλλεται να διατηρούν οι συνοδευτικές εκδηλώσεις.


Εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών»

Με επισημότητα και συμμετοχή τοπικών συλλόγων κορυφώθηκαν στην Κυριακή 18 Μαρτίου στην Αθήνα, οι διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών». Το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών κ. Σπυρ. Βλαχόπουλο με θέμα «Μεσολόγγι και Μακεδονία», ενώ την Κυριακή 18/3 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κατάθεση στεφάνων. Το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου εκπροσώπησαν ο αν. Δημάρχου Σπ. Καρβέλης και οι Πρόεδροι των Νομικών προσώπων του Δήμου Γ. Κοντογιάννης, Αναστ. Σκαρμούτσος και Λαμπ. Σταθόπουλος.


«Αφιέρωμα στο κλέφτικο τραγούδι»

Με την διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, εκδήλωση αφιερωμένη στο «κλέφτικο τραγούδι». Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταρείας Ροδάνθη Φλώρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αν. Δημάρχου Σπ. Σκαρμούτσος. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από τον φιλόλογο κ. Παναγιώτη Μανιώτη, απόδοση ποιημάτων από τον Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Ν. Καραγεώργο. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετείχαν επίσης οι τελειόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.


«Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου»

Ο Μορφωτικός εκπολιτιστικός σύλλογος γυναικών «Η Θυσία», διοργάνωσε την Δευτέρα 19 Μαρτίου τη θεατρική παράσταση  «Μάρκος Μπότσαρης, ο Αετός του Σουλίου», στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Πέμπτης και Έκτης τάξης  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού. Την επιτυχημένη εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Αλεξάνδρα Μπακή, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Αναστάσιος Σκαρμούτσος. Αμέσως μετά, στον ίδιο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε έκθεση των έργων που συμμετείχαν στον 2ο διαγωνισμό αφίσας με θέμα «Εορτές Εξόδου 2018».




«Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί…»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της 5ης και 6ης Τάξης με την επιμέλεια και συμμετοχή των δασκάλων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, παρουσίασαν το βράδυ της Τρίτης 20 Μαρτίου μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετείχε επίσης η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Σπ. Χολέβα. Τους μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου, ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στις Εορτές Εξόδου ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Αναστάσιος Σκαρμούτσος.