Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές


Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα. Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας σχεδίασε και υλοποιεί ένα έργο καταπολέμησης κουνουπιών, υψηλών προδιαγραφών διετές, το οποίο ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται και το 2018, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων.
Οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.  Συγκεκριμένα παρακολούθησε την εφαρμογή του προγράμματος που εκτελείται σε Μετόχι, Καλόγρια, Άραξο και Βάρδα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (2/4) θα βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα συνεχιστεί το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών.



«Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συμβάλλει πολλαπλά στην Περιφέρειά μας. Πρωταρχικός στόχος είναι η δημόσια υγεία. Παράλληλα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ανάγκη η περιοχή μας και για τον τουρισμό της. Κυρίως δε, εκεί που υπάρχουν εστίες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη έκανε το επόμενο βήμα, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος, καθώς διεκδίκησε και εξασφάλισε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Καταπολέμηση Πληθυσμού Κωνωπωειδών στην ΠΔΕ», ύψους 2.700.000 ευρώ και για τα έτη 2019-2021. Έτσι, η εφαρμογή του προγράμματος θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έως και το 2021.
Στην επιτυχία του έργου θα συμβάλει σημαντικά η εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών όπως:
·         Η τηλεπισκόπηση με χρήση drones για τον εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής,
·         Η χρήση δορυφορικών εικόνων ραντάρ για την απεικόνιση της έκτασης πλημμυρικών φαινομένων,
·         Η οικολογική χαρτογράφηση των φυτοκοινωνιών των υγροτοπικών συστημάτων,
·         Η χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για την βέλτιστη λήψη αποφάσεων.
Με τις τεχνικές του συγκεκριμένου προγράμματος, αναμένεται να έχουμε έγκαιρα θετικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα, δεν έχουν αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.
Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2017, με χρήση προηγμένων συστημάτων τηλεπικοινωνιών και γεωπληροφορικής, έτσι ώστε να γίνονται γνωστές τόσο οι θέσεις εργασίας του κάθε συνεργείου, όσο και τα ευρήματα δειγματοληψιών ανά θέση ελέγχου, αλλά και οι ψεκαστικές παρεμβάσεις, σε πραγματικό χρόνο.
Την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού διεκδικήθηκαν και διασφαλίστηκαν τα κονδύλια. Παράλληλα, από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας πραγματοποιούνται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Για το τρέχον έτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση του έργου, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει παράδειγμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για  τον λόγο αυτό  προβλέπεται:
·         Αύξηση της διάρκειας του έργου και του αντικειμένου των εργασιών,
·         Ανάπτυξη περαιτέρω δράσεων καταπολέμησης εντός πόλεων και οικισμών,
·         Εντατικοποίηση δράσεων σε περιοχές αυξημένου κινδύνου,
·         Εντατικοποίηση των εργασιών εντομολογικής επιτήρησης,
·         Στοχευμένες δράσεις προνυμφοκτονίας με χρήση ψεκαστικών ελικοπτέρων ή και άλλων εναλλακτικών συστημάτων διαφόρων τύπων
·         Επιδημιολογική παρακολούθηση του ιού του Δυτικού Νείλου σε πτηνά & κουνούπια
·         Ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας.
Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από είκοσι εργαζόμενοι υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά:
·         350.000 στρέμματα φυσικού συστήματος
·         5.000 εστίες στο περιαστικό σύστημα 300 οικισμών
·         1.500 χιλιόμετρα ρεμάτων
·         30.000 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών, κυρίως φρεάτια ομβρίων.
Οι εργασίες καταπολέμησης κουνουπιών που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνουν:
1.       Τον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των σημαντικών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών.
2.       Τον εβδομαδιαίο τακτικό έλεγχο τους για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών.
3.       Την λήψη ορθολογικών αποφάσεων σε σχέση με τα εντομολογικά δεδομένα πεδίου και τον επιδημιολογικό κίνδυνο.
4.       Την διενέργεια των ενδεδειγμένων ψεκαστικών παρεμβάσεων με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον.
5.       Την άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στην περίπτωση εκδήλωσης ασθενειών.

Στις σημερινές του επισκέψεις τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Πρόεδρος  του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της ΠΔΕ Σάκης Μαυρόγιαννης, ο περιφερειακός σύμβουλος (ΠΕ Ηλείας) Γιάννης Αρβανιτάκης και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΔΕ.