Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ο φωτογράφος Βασίλης Αρτίκος γράφει για την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα που θα παρουσιαστεί αύριο στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"



«Δεν δημιουργείς μια φωτογραφία μόνο με τη μηχανή. Όταν φωτογραφίζεις «κουβαλάς» μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει.» Ansel Adams.
Είχα τη χαρά και τη τιμή να συνοδεύσω τον Νίκο σε αρκετές φωτογραφικές περιπλανήσεις του. Από τη πρώτη στιγμή με εντυπωσίασαν το πάθος του για τη φωτογραφία και ο τρόπος που προσέγγιζε φωτογραφικά τους ανθρώπους. (αγαπημένο του θέμα).
Τους μιλούσε στη γλώσσα τους (ντοπιολαλιά) με ευγένεια, σεβασμό και αγάπη, βοηθώντας τους, να ξεπεράσουν γρήγορα την αμηχανία που είχαν, όταν τον αναγνώριζαν.
Τους ρωτούσε πάντα, τα ονόματα τους και τα σημείωνε, ποτέ δεν τους είδε, σαν γραφικά σκαμμένα πρόσωπα το Νότου, αλλά σαν προσωπικότητες, «ήρωες της Ζωής», όπως συχνά λέει.



Ο Νίκος Αλιάγας, με τον Nicola Canteloup και τον Βασίλη Αρτίκο
στα εγκαίνια της έκθεσης του "Η δοκιμασία του χρόνου" στο Παρίσι πριν 2 χρόνια
Το Μάρτιο του 2016 είχα τη τιμή και τη τύχη να επισκεφθώ, την πρώτη του μεγάλη έκθεση στο Παρίσι, όπου και επιβεβαιώθηκαν, οι εντυπώσεις μου, βλέποντας συνολικά, το φωτογραφικό του έργο.
Ο Νίκος με το ιδιαίτερο ταλέντο που έχει, χρησιμοποιεί περίτεχνα, το κτιστό φως της φύσης, για να αποδώσει το Άκτιστο Φως των ανθρώπων, φανερώνοντας, ταυτόχρονα, την ευγένεια της ψυχής του και το βαθύ πνευματικό του κόσμο.
Η «Διέξοδος» μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Νίκο Αλιάγα, μέσα από τις εξαιρετικές του φωτογραφίες, στα πλαίσια της ατομικής του έκθεσης με θέμα "Η δοκιμασία του χρόνου" εγκαινιάζοντας τις Εορτές Εξόδου 2018, αύριο Σάββατο 17 Μαρτίου.
Νίκο σε ευχαριστώ για τις φωτογραφικές στιγμές που έζησα μαζί σου.
Νοιώθω χαρά και υπερηφάνεια όταν βλέπω τις υπέροχες φωτογραφίες σου!
Καλή επιτυχία φίλε!
Βασίλης Αρτίκος