Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΟΜΠΗΣ και ... Θεοδωράκη!!


Γράφει ο Γιάννης Ατσαλάκης
Δικηγόρος ε.τ., Πρώην πρόεδρος Δ.Σ. και πρώην αντιδήμαρχος Μεσολογγίου

Παρέμβασή μου, πρόταση και σχόλιο, προς τη Δημοτική Αρχή Ι.Π. Μεσολογγίου αλλαγής και διόρθωσης δύο (2) απ΄ τα πολλά «κακώς κείμενα».

1. Γεγονός και διαπίστωση χρόνων είναι ότι οι δρόμοι που διασχίζει η Πομπή Μνημοσύνου ΕΞΟΔΙΤΩΝ, Σάββατο Λαζάρου και Κυριακή Βαΐων έχουν δενδροφυτευτεί (σωστό ή λάθος είναι μια πραγματικότητα) και έχουν στενό πλάτος (ζαρντινιέρες, προθήκες κ.τ.λ.), με συνέπεια τη παρεμπόδιση και ανάπτυξη των συμμετεχόντων τμημάτων, Εικόνας-Ουρανίας, ακολουθούντων κ.λ.π., καθώς και της παρακολούθησης της πομπής και ορατότητας αυτής σε συνδυασμό των στενών ή ανυπάρκτων πεζοδρομίων.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Αλλαγή πορείας (διαδρομής) της πομπής, που από χρόνια υποστηρίζω, καθώς και ο τελετάρχης κ. Γιώτης και πολλοί την έχουν ασπασθεί και πολλοί περισσότεροι την συμμερίζονται και προπαντός δεν υπάρχει σοβαρός αντίλογος και επιχειρήματα από καταστηματάρχες κ.α. Επιπλέον η αλλαγή της διαδρομής βοηθά τη θέαση και τα μέτρα τήρησης τάξης, περιφρούρησης και ασφάλειας.
Η διαδρομή της πομπής να είναι επί των οδών Σταυροπούλου, Μουστακλή (όπου και οι παρελάσεις 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου), με το ίδιο σημείο τοποθέτησης της εξέδρας των επισήμων (πλατεία Ραζικότσικα).





Ειδικότερα με τοποθέτηση-παράταξη των τμημάτων που παρελαύνουν, με το τελευταίο που θα παραλάβει την Εικόνα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και τα προ αυτού σε συνέχεια επί της οδού Μάγερ-Ευαγγελάτου και Σταυροπούλου, όπου το πρώτο τμήμα και αρχή της πομπής. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης (Σάββατο Λαζάρου) και της δοξολογίας (Κυριακή Βαϊων) από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος οι επίσημοι θα μεταφέρονται με τα υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα και με λεωφορείο του Δήμου στην εξέδρα των επισήμων. Ακολούθως η Εικόνα της Εξόδου θα ενσωματώνεται στο τελευταίο τμήμα των αρματωμένων του Μεσολογγίου και ταυτόχρονα θα ξεκινά η πομπή οδεύοντας την οδό Σταυροπούλου και επί της οδού Μουστακλή και όταν το τέλος αυτής περάσει την εξέδρα των επισήμων ακολουθούν και αυτοί με τη σειρά τους. Η πομπή θα συνεχίζει από την οδό Μουστακλή, στην Ηρώων Πολυτεχνείου και ακολούθως δια της αψίδας της οδού Θυσίας προ του Κήπου Ηρώων θα εισέρχεται εντός αυτού.
Τα θετικά αυτής της αλλαγής πολλά και σημαντικά, με πρώτο το ανεμπόδιστο και της συντόμευσης αυτής. Δεδομένου ότι περιορίζεται το μήκος της διαδρομής της πομπής, αλλά και με το μεγαλύτερο πλάτος των αναφερομένων οδών και υπάρχει η δυνατότητα και η άνεση τοποθέτησης και ανάπτυξης των τμημάτων προ της έναρξης αυτής. Τα τμήματα πλέον έχουν τη δυνατότητα παράταξης, όχι σε 3άδες ή 4άδες, αλλά σε 6άδες και 8άδες, δεδομένου ότι μέρος της πομπής πλαισιώνουν ζυγοί στρατιωτικών, αστυνομικών. Θα υπάρχει καλύτερη θέαση των επισήμων και παρισταμένων  σε πλατιά πεζοδρόμια και η προβολή της (ραδιοφωνική, τηλεοπτική, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ κ.λ.π.) θα αναδεικνύεται σαφώς καλλίτερα.
Αρνητικά για τη διαδρομή αυτή, αναζητούνται και δεν υπάρχουν. Χρόνια τα συζητάμε, τα λέμε, ας γίνει, λοιπόν, ΤΩΡΑ!!!
Σημείωση: Να αυστηροποιηθούν και ελεγχθούν τα κριτήρια συμμετοχής τμημάτων. Δεν έχουν καμμιά θέση τμήματα τύπου «μερακλήδων», πέρα από τις αντιπροσωπείες τόπων, συλλόγων ιστορίας-φορεσίας 1821, χωρίς επαναλαμβανόμενες, πέρα από τα τμήματα του Δήμου, με τιτλοφορούμενες φορεσιές Ελευθερία ή Ηρώων Ελλήνων και Φιλελλήνων.  Γεμίσαμε τμήματα με φορεσιές (παρδαλές) στρατηγιών, οπλαρχηγών, χωρίς απλούς μαχητές. Αναζητάμε μια Αλεξανδροπούλου, έναν Τζάνο όπου που σχολαστικά και με ιστορική ακρίβεια ήλεγχαν τις παραδοσιακές φορεσιές, το έντονο μακιγιάζ και τα ψηλοτάκουνα..... Λίγο σεβασμό και κατάνυξη, σε Μνημόσυνο πάμε .... Να φροντίσουμε σημαιοστολισμό, φοίνικες, δάφνες, φαναράκια και λαμπάδες καθ΄ όλη τη διαδρομή που ακολουθεί η πομπή, λιτά και ταυτόχρονα με μεγαλοπρέπεια κ.α.
Και να μη λησμονούμε ότι η επιστροφή της Εικόνας από το Ηρώων στην Πινακοθήκη είναι επίσης τελετή και θα πρέπει να τύχει ανάλογου σεβασμού.


2. Για την αλλαγή της ονοματοθεσίας «Πλατεία Θεοδωράκη», του Ιστορικού Χώρου προ των Ηρώων. Όταν είχα πληροφορηθεί την νέα ονοματοδοσία (Θεοδωράκη) του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ανατρίχιασα, καταστενοχωρήθηκα, δεν μπορούσα να το «χωνέψω», αν και γνωρίζω ότι οι Δημοτικές αρχές, τωρινή και προηγούμενες, για μικροπαραταξιακά συμφέροντα και «ψηφαλάκια», εμφανίζουν φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης. Ακόμη και με αποφάσεις τους ονοματοδοσίας σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, οδούς κ.τλ.), που αφορούν και «δεσμεύουν» χρόνους πολλούς πέραν της θητείας τους... όμως, γι΄ αυτά πέρα απ΄ την απαιτούμενη αυξημένη ευαισθησία, προσοχή και γνώση, που θα μας τη δώσουν ειδικοί επιστήμονες, που πρέπει να συμμετέχουν αποφασιστικά στην προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό, ομόφωνα να αποφασίσει, εκφράζοντας το κοινό, πάνδημο αίσθημα και θέση γι΄ αυτό.
Ανιστόρητες αποφάσεις και «αποτυπώματα» διάφορα του ιστορικού χώρου και προοπτικής του δεν είναι επιτρεπτές, παραδεκτές και σεβαστές. Όπως η αναφερόμενη στο χώρο που έχει ονομασθεί «Πάρκο Ελευθερίας» από το Κανονιοστάσιο Φραγκλίνου - Ηρώων (μπροστά-πίσω) - παλαιό Νοσοκομείο-Πύλη-Τρίγωνο-Εθνικής Αντίστασης-Τρικούπειο (πύλες εξοδιτών) – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός. Με αυτό το όνομα δόθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο φάκελλο υποψηφιότητας της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για ανέγερση του αγάλματος της Ελευθερίας. Μάλιστα, είχαμε προκριθεί στα τελικά επιλογής τριών πόλεων της Ηπείρου μας, με τις άλλες δύο (2), Μασσαλία (Γαλλική Επανάσταση, Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Μασσαλιώτισα κ.λ.π.) και το Στάλινγκραντ (Σοβιετική Ένωση, τότε, η μεγάλη και κρίσιμη καμπή νίκης κατά του Φασισμού). Ήμασταν, μάλιστα το «φαβορί» μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τη μοναδική εθελούσια απόφαση και θυσία, χιλιάδων μαχητών και κατοίκων, ολοκαύτωμα για την ελευθερία και πρόσθετα με εθελοντές μαχητές απ΄ τις δύο άλλες υποψηφιότητες (Γαλλία, Ρωσία), σχεδόν όλη την Ευρώπη και όχι μόνον. Σημειώνω να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή και ακόμη, τότε με την ιδιότητά μου ως Αντιδημάρχου (Δήμαρχος Κ. Αντωνίου) είχαμε πετύχει την συνυπογραφή, σε γεύμα στις συμμετέχοντες Πρεσβείες Κρατών (καθιερώθηκε έκτοτε) και υπογράφτηκε, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα, απ΄ τις Μεγάλες Δυνάμεις ΗΠΑ-Σοβιετική Ένωση και την Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α. η ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, πέρα της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων.
Επανερχόμενος, μετά τη χρήσιμη σημείωση, στο Πάρκο και Άγαλμα της Ελευθερίας της Ευρώπης, ΕΔΩ,  θα γινόταν  έργα, υποδομές, συνεδριακά κέντρα κ.α., στον ιστορικό, Ελληνικό και Διεθνή αυτό Τόπο μας, όπου υπάρχει και το Εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής της μεταλαβειάς και της απόφασης των Ελευθέρων Πολιορκημένων, η προέκταση της οδού Θυσίας, η Φιλελλήνων, με τις σημαίες των Κρατών τους.
Αβίαστα προκύπτει και εύλογο είναι, ότι με όλο το σεβασμό στο στρατηγό Θεοδωράκη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ονομάζεται «Πλατεία Θεοδωράκη» ο ιστορικός αυτός χώρος, αλλά ίσως η πλατεία της Αγριλιάς, όπου η κατοικία του, όπως έχω πει και στο συμπολίτη μας Μιχάλη Κοτίνη, που με πληροφόρησε για την απόφαση ντροπής, αγανακτισμένος και οργισμένος και τον συγχαίρω για τη συνέχιση του αγώνα του, και άλλων συμπολιτών μας, και ενώνω τη φωνή μου και γραφή μου, όπως του υποσχέθηκα, για αλλαγή της απόφασης και μεταφοράς της ονοματοδοσίας αυτής. Καλό είναι να κατανοήσει και διορθώσει το παρών Δημοτικό Συμβούλιο και να μη περιμένουμε να έλθει άλλη Δημοτική Αρχή γι΄ αυτό.
Με σεβασμό και τιμή
 Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, 14-3-2018