Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Το Μεσολόγγι πότε θα τιμήσει τον "εν ζωή" υπερασπιστή της Κύπρου το 1974 Κώστα Δρόσο;


Με ανοιχτή του επιστολή ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, Θ. Μαργαρίτης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την παράλειψη του δήμου Μεσολογγίου να τιμήσει τον εν ζωή ήρωα στις μάχες κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Μεσολογγίτη εκπαιδευτικό Κώστα Δρόσο.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον κ. Δρόσο είχε τιμήσει σε ειδική εκδήλωση το υπουργείο Άμυνας όπως και άλλους στρατιώτες που έδωσαν σκληρές μάχες κατά των τουρκικών στρατευμάτων τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο.
Κι αυτό γιατί ο Κώστας Δρόσος ως αρχηγός πληρώματος άρματος μάχης διέλυσε  δυο τουρκικές επιλαρχίες, κάτι που τον κατέστησε εμβληματική φυσιογνωμία της κυπριακής αντίστασης και γι’ αυτό άλλωστε έχει τιμηθεί με το «μετάλλιο εξαίρετων πράξεων».
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαργαρίτη έχει ως εξής:




«Από τον τοπικό τύπο πληροφορήθηκα ότι ο δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου( από κοινού με την Επιτροπή για την Κύπρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), θα πραγματοποιήσει «εκδήλωση μνήμης και τιμής για όσους αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου», την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 20.45, στο Ανοικτό Θέατρο Λιμανιού στο Μεσολόγγι.


Μου προκάλεσε τεράστια έκπληξη γιατί δεν καλέστηκε στην εκδήλωση ο δημότης του δήμου μας, Δρόσος Κώστας συνταξιούχος δάσκαλος, που πέρυσι τιμήθηκε από την πολιτεία με το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο λόγος της τιμής ήταν, γιατί την 15/8/1974 στην περιοχή Μόρφου και στο χωριό Σκυλούρα της Κύπρου, ο συνδημότης μας όντας αρχηγός πληρώματος καταληφθέντος τουρκικού άρματος μάχης , μαζί με το πλήρωμά του μπήκαν ανάμεσα σε μια ύλη εχθρικών αρμάτων , χωρίς να γίνουν αντιληπτοί (γιατί είχαν διατηρήσει τα τούρκικα διακριτικά του άρματος) και την διέλυσαν (5 κατεστραμμένα άρματα και 2 ακινητοποιημένα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι τούρκοι να εισέλθουν στην πόλη της Μόρφου μιάμιση ημέρα διάστημα ικανό να υποχωρήσουν σε ασφαλές μέρος 3.000 άτομα (ένοπλα τμήματα και άμαχος πληθυσμός).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνδημότης μας πρόσφατα 16/7/2017 στο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο που έκανε ο δήμος Αθηναίων και η πρεσβεία της Κύπρου προσφωνήθηκε ως «ήρωας της Κύπρου» και κατέθεσε στεφάνι. Ακόμη έχει τιμηθεί από δεκάδες φορείς και συλλόγους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δυστυχώς οι φορείς του τόπου του τον αγνοούν. Προχειρότητα, αμέλεια ή σκοπιμότητα;»